Čo sa skrýva za vysokými platmi lekárov a sestier

Platy lekárov vyše 4-tisíc eur v hrubom a zdravotných sestier 1 500 až 2 400 eur, ktoré v stredu zverejnil denník Pravda, vyvolali búrlivú diskusiu.

19.02.2014 20:00 , aktualizované: 20.02.2014 08:00
lekár, zahraničie, lekári Foto:
Ilustračné foto.
debata (37)

Lekári a sestry, ktorých tieto čísla rozhorčili a reagovali na ne, sa zhodli v jednom – sumy sú nereálne a nezmyselné. Aký je však ich hrubý plat, zverejniť odmietli. Ministerstvo zdravotníctva, ktoré nášmu denníku tieto údaje za január poskytlo, ich získalo z jednotlivých nemocníc a tie si za nimi stoja.

Zdravotnícke zariadenia tvrdia, že viac zarábajú zamestnanci s dlhoročnou praxou, dvoma špecializáciami, s odpracovanými nadčasmi a s príplatkami za pohotovosť, ako aj s vyšším počtom vykonaných operácii. Najnižšie sumy dostávajú zdravotníci bez praxe, odborností a bez absolvovaných služieb. Podľa analytika Petra Pažitného by výplata lekára alebo sestry mala odrážať skúsenosti, schopnosti aj kvalitu odvedenej práce.

Platy zlepšujú príplatky za služby

Najvyšší hrubý plat 4 054 eur v žilinskej fakultnej nemocnici dostal za január iba jeden lekár. „Suma sa týka lekára so špecializáciou plus so subšpecializáciou, 9-ročnou praxou, odpracovanými 7 službami, z toho jedna vo sviatok a zároveň mu bol vyplatený doplatok za prácu v zdraviu škodlivom prostredí,“ tvrdí hovorkyňa nemocnice Mária Koporecová. Priemerný plat lekára v ich zariadení je 2 329 eur.

Zdravotná sestra, ktorá zarobila 2 001 eur, podľa Koporecovej dostala príplatok za riadenie, osobný príplatok, odslúžených mala 5 služieb, z toho jednu vo sviatok a má vysokú školu II. stupňa so špecializáciou. Najnižšiu sumu 656 eur v hrubom zarobila sestra s 12-ročnou praxou, bez špecializácie, ktorá nie je zaradená v zmennej prevádzke, teda bez služieb a má príplatok za prácu v zdraviu škodlivom prostredí.

Foto: Pravda.sk
platy lekárov
Foto: Pravda.sk
platy sestier

Riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici Ján Nosko uvádza, že najvyšší plat 5 401 mal v ich nemocnici tiež len jeden doktor. „Lekár má ukončené vysokoškolské vzdelanie II. stupňa, dve špecializácie, 13-ročnú prax. V mesiaci odslúžil 5 pohotovostí na pracovisku po 16 hodín, 3 pohotovosti mimo pracoviska po 24 hodín, 4 pohotovosti mimo pracoviska po 16 hodín, dostal príplatok za noc, prémie, v mzde bola zarátaná aj dovolenka a daňový bonus,“ vysvetľuje Nosko.

Najnižší plat 1 003 eur podľa jeho vyjadrenia zarobil iba jeden lekár. Išlo o časovú mzdu a v januári mal dovolenku a nemal služby. Detská fakultná nemocnica má 62 lekárov, ktorí v priemere zarobili 2 170 eur. Nosko však tvrdí, že tento priemer zahŕňa aj špecialistov, absolventov aj nešpecialistov.

Najvyššie platy majú riadiaci pracovníci

Hrubú mzdu nad 3 500 eur má v Univerzitnej nemocnici v Košiciach 1,06-percenta, konkrétne sedem lekárov. V nemocnici dokopy robí 727 doktorov. „Ak atestovaný lekár absolvuje pohotovostnú službu v nemocnici počas piatich pracovných dní a dvoch víkendových, dostane príplatok takmer 2 000 eur,“ uvádza hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.

Najviac zarába lekár v najväčšej slovenskej nemocnici na Slovensku v Univerzitnej nemocnici v Bratislave. Jeho hrubá mzda bola v januári 6 460 eur. Hovorkyňa Petra Stano Maťašovská vysvetlila, že plat jedného lekára sa odvíja od viacerých faktorov. „Podľa toho, či má atestáciu, aký má úväzok, či je aj v riadiacej pozícii, koľko odrobil nadčasov, koľkokrát si ho pacienti v danom mesiaci zazmluvnili k operácii a podobne,“ hovorí Maťašovská.

Priemerný hrubý plat atestovaného lekára je v tejto univerzitnej nemocnici 2 630 eur, neatestovaného 1 654 eur. Priemerný plat sestier a pôrodných asistentiek je 1 114 eur.

Zdravotníci tvrdia, že takéto mzdy nemajú

Informácie o platoch lekárov a sestier vyvolali vlnu nevôle u niektorých zdravotníkov, ktorí sa ohradili s tým, že zďaleka nemajú také mzdy. „Chcela by som vedieť, ktorá sestra zarobí 1 500 alebo dvetisíc eur, pretože tieto platy vôbec neodrážajú skutočnosť, aká je v nemocniciach,“ povedala predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká. Prezradila, že ona dostala za január 830 eur v čistom, s daňovým bonusom na dve deti, s odpracovaným jedným sviatkom a rizikovým príplatkom. Zároveň uvádza, že má vysokoškolské vzdelanie so špecializáciou. Aký je jej hrubý plat, však uviesť nechcela.

Podobne reagovali aj doktori. „Fakt je taký, že lekár dnes dostáva jediný objektívny plat a každé iné číslo je zavádzajúce, lebo nevystihuje celoplošnú výšku platov lekárov,“ uvádza prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár.

Podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského je aktuálna suma pre najskúsenejšieho lekára 1 690 eur mesačne. Ide však o základný plat bez služieb a príplatkov.

Analytik zo Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku Peter Pažitný uvádza, že otázka platov by mala byť výhradne v réžii manažmentov nemocníc. „Nejde o to, či sú tieto platy vysoké alebo nízke, kľúčovým momentom sporu je, že platy v nemocniciach má určovať výlučne manažment, má ich vyplácať podľa toho, aké má kontrakty so zdravotnými poisťovňami,“ uvádza Pažitný.

Platové pomery podľa neho v nemocnici majú jednoznačne odzrkadľovať to, kto akou mierou pracuje a akou mierou prispieva ku chodu nemocnice. „Výplata lekára alebo sestry má odrážať skúsenosti, schopnosti aj kvalitu odvedenej práce, a to najlepšie vie manažér,“ uvádza analytik.

Plat lekára/sestry môže tvoriť: základná mzda plus príplatky:

  • osobný príplatok,
  • príplatok za nadčas (za aktívnu a pasívnu pohotovosť),
  • príplatok za nočnú prácu,
  • príplatok za sobotu, nedeľu,
  • príplatok za sviatok,
  • príplatok za sťažené pracovné podmienky v zdraviu škodlivom prostredí,
  • rizikový príplatok

zdroj: Univerzitná nemocnica Bratislava

Vybrané platy lekárov a sestier za január 2014 v troch nemocniciach
Lekári najvyšší plat najnižší plat priemer
Univerzitná nemocnica Bratislava 6 460 1 006 2344
Univerzitná nemocnica Košice 3 965 1 006 2 211
Fakultná nemocnica Banská Bystrica 4 010 1 006 2 083
Sestry najvyšší plat najnižší plat priemer
Univerzitná nemocnica Bratislava 2 404 640 1 114
Univerzitná nemocnica Košice 1 708 563 856
Fakultná nemocnica Banská Bystrica 1 579 640 947

zdroj: Ministerstvo zdravotníctva

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #zdravotníctvo