Mikloško: Vo Vatikáne mohli dostať o Bezákovi iné informácie

Bývalý poslanec a katolícky aktivista František Mikloško sa domnieva, že vo Vatikáne mali v súvislosti s odvolaním arcibiskupa Trnavy Róberta Bezáka úplne iné informácie, aké sa na Slovensku prezentovali.

20.02.2014 15:54
Mikloško Foto: ,
František Mikloško.
debata (140)

Uviedol to portál Čas.sk s tým, že sa tak potvrdzuje teória, že cirkevná vrchnosť vo Vatikáne zjavne nemusela netušiť, že a akým spôsobom Bezáka odvolali.

Mikloško tvrdí, že prefekt Kongregácie pre biskupov Marc Ouellet si myslel, že Bezák odstúpil dobrovoľne. „Je to nepochopiteľné, že najvyšší predstaviteľ Kongregácie pre biskupov, ktorý rozhoduje o osudoch biskupov, a teda aj o arcibiskupovi Bezákovi, povie v rozhovore s ním, že veď vy ste sa vzdali,“ vyhlásil pre server.

Mikloško sa domnieva, že Ouellet dostal nepravdivé informácie, ktoré zrejme prišli zo Slovenska a je presvedčený, že by sa k tomu mal vyjadriť nuncius na Slovensku Mario Giordana. Konferencia biskupov Bezákov prípad naďalej nekomentuje.

Len nedávno českí a moravskí biskupi požiadali vo Vatikáne Svätého Otca Františka, aby prijal odvolaného trnavského arcibiskupa. Ako pre TV Noe uviedol ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz, biskupi z Česka otvorili tému Bezáka pred pápežom s prosbou, aby „otca Róberta prijal, aby si to mohli vyrozprávať“. Pontifik je podľa neho o veci informovaný.

František Mikloško v roku 2009 ako prvý upozornil na pripravované odvolanie. „Česi, ako nie prvýkrát v dejinách, sa ukázali prosbou svojich biskupov pápežovi, ako naozaj náš bratský národ, pre ktorých puto rozdelením Československa neskončilo. Toto ich gesto sa už navždy stane súčasťou dejín katolíckej cirkvi na Slovensku. Úprimne im za to ďakujeme,“ vyhlásil pred pár dňami.

Robert Bezák v decembri 2013 opustil Slovensko, aby sa stiahol v kláštore redemptoristov v Taliansku.

140 debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Bezák #František Mikloško #Mark Ouellet