Sledovali kamery policajtov legálne?

Kto a prečo sledoval 166 bratislavských policajtov pomocou tajných kamier, zatiaľ ostáva záhadou. Minikamery sa našli na pohybových senzoroch v priestoroch, kde si policajti rozdeľujú úlohy, ako aj v šatni.

21.02.2014 13:00
debata (25)

Minister vnútra Robert Kaliňák zatiaľ mlčí. Za existenciou kamier môžu byť dve možnosti, buď tam boli umiestnené nelegálne, alebo mali sledovať tých policajtov, ktorí sa dopúšťajú trestnej činnosti. O prípade informovala Televízia JOJ.

Rezort vnútra k prípadu poskytol len strohé vyjadrenie. „Inšpekcia ministerstva vyšetruje daný prípad, v súčasnosti k nemu nebudeme poskytovať bližšie informácie,“ uviedla hovorkyňa Lucia Kirinovičová. Kedy minister vnútra celú záležitosť objasní, Kirinovičová nespresnila.

Škandál bratislavskej polície sa prevalil pred niekoľkými dňami, keď si minikameru v pohybovom senzore náhodne všimol policajt. Kamery sledovali 166 policajtov z útvaru pohotovostnej motorizovanej jednotky, sedem veliteľov čaty a ich sedem zástupcov. Podľa televízie mali byť v priestoroch, kde sa policajti stretávajú, okolo jedného roka.

Pohotovostné motorizované jednotky sa nachádzajú v každom krajskom meste. Chránia ľudí pred útokmi na ich život, zdravie či majetok, sú medzi nimi najmä kukláči.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný upozorňuje, že je kľúčové, či boli kamery namontované legálne. „V tom prípade by na základe podnetu muselo prebiehať trestné konanie. Ale ak tam kamery boli nezákonne, policajti môžu dať podnet na prešetrenie celej veci,“ hovorí.

Podľa trestného poriadku sa môžu kamery použiť, ak existuje podozrenie z trestného činu. Môže ísť o korupciu alebo čin s trestom odňatia slobody v hornej hranici, ktorá prevyšuje tri roky. Nasadenie kamier musí odsúhlasiť sudca. V príkaze na takéto sledovanie musí byť jasne napísané, ako dlho sa budú kamery používať. Maximum je šesť mesiacov, tento čas však podľa trestného poriadku môže byť predĺžený. Sledovanie musí byť ukončené aj v prípade, že dôvod naň zanikol.

Trestný právnik, ktorý nechcel byť menovaný, pre Pravdu vymenoval prípady, keď je nasadenie kamier na policajnom oddelení legálne. „Predpokladám, že by mohlo ísť o podozrenie z brania úplatkov alebo zneužívania právomocí verejného činiteľa,“ povedal advokát.

Policajti chcú vedieť, kto kamery do senzorov ukryl a prečo. Advokát však tvrdí, že ten, kto si kamery vyžiadal, sa môže z celej veci vykrútiť. „Napríklad sa môže oháňať anonymným svedkom, ktorý podal podnet na prešetrenie. Skutočný dôvod sa nemusia dozvedieť,“ myslí si.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #kamery #policajti #Robert Kaliňák