Poisťovňa škrtí lekárom úväzky

Lekár, ktorý pracuje vo dvoch ambulanciách, si bude musieť vybrať len jednu. Najväčšia Všeobecná zdravotná poisťovňa mení podmienky pre zmluvy so špecialistami. Od apríla ponúkne zmluvu len takému lekárovi, ktorý v ambulancii odpracuje najmenej šesť hodín denne, je dostupný pre pacienta a investuje do vybavenia ambulancie. Tieto zmeny sa najviac dotknú špecialistov, ktorí si okrem nemocnice privyrábajú na súkromných klinikách.

21.02.2014 15:15
lekárka, lekár, pacient Foto:
Lekár s plným úväzkom v nemocnici, ktorý má ešte aj vlastnú súkromnú prax, už od apríla nemusí dostať zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou.
debata (4)

Nemocnice odhadujú, že vedľajšie úväzky má asi tretina lekárov. Lekárski odborári v tom problém nevidia, pokiaľ si špecialista dobre urobí svoju prácu. Niekedy to podľa nich môže byť aj v prospech pacienta. Ak sa dostane do ambulancie, lekár ho môže doriešiť v nemocnici, napríklad v prípade pôrodníkov.

Lekár, ktorý nechce byť menovaný, však oponuje. podľa neho viacúväzková práca môže ísť na úkor kvality zdravotnej starostlivosti. „Viac úväzkov je fenoménom veľkých fakultných a univerzitných nemocníc, v periférnych respektíve menších okresných nemocniciach to už nie je až takým trendom. Vo fakultných nemocniciach je prezamestnanosť lekárov, reálne tak majú lekári viac voľného času a potom si môžu dovoliť mať aj viac úväzkov,“ konštatuje mladý lekár.

„Zmapovali sme súčasnú sieť poskytovateľov v každej odbornosti a vytvorili sme takzvané referenčné ambulancie. Vieme, ktoré odbornosti v jednotlivých okresoch chýbajú, ktorých je nadbytok. Chcem urobiť poriadok a preto sme pripravili nové kritéria zazmluvňvania lekárov – špecialistov,“ povedal generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai.

Poisťovňa pre nové zmluvy zadefinovala minimálny počet ordinačných hodín. Lekár bude musieť odpracovať najmenej šesť hodín denne a 30 hodín týždenne. Pri tejto podmienke nie je reálne, aby stíhal ešte aj inú ambulanciu.

Pre pacienta by to mala byť podľa poisťovne pozitívne zmena. Lekár by totiž nesedel na „dvoch stoličkách“ a v ambulancii by ordinoval plný čas. „Pre občana to bude znamenať, že daný lekár nebude mať preplnenú čakáreň, to znamená, že bude mať dostatočný priestor na každého pacienta,“ podotkol Forai.

Lekári by však mali dostať aj niečo navyše. „Ak bude špecialista tieto kritériá spĺňať, môže s ním poisťovňa uzatvoriť zmluvu na oveľa dlhšie obdobie ako jeden rok, môžeme hovoriť o troch rokoch, kde mu dávame garanciu zmluvného vzťahu,“ dodal generálny riaditeľ.

Pri trojročnej zmluve lekár môže investovať do prístrojového vybavenia, pretože má istotu návratnosti finančných prostriedkov. Podľa Foraia ide o nové pravidlá, ktoré budú na dlhé obdobie podmienkou na uzatvorenie zmluvného vzťahu s poisťovňou.

Všeobecná zdravotná poisťovňa vedie o týchto podmienkach rokovania so Slovenskou lekárskou komorou a s Asociáciou súkromných lekárov.

Šéf Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor hovorí, že asociácia pokrýva 846 ambulancii špecialistov, čo je minimálne jedna tretina všetkých ambulancií. Špecialistov, ktorí majú viac úväzkov, odhaduje na nie viac ako desať percent. „Väčšina našich členov žije zo svojich ambulancií,“ podotkol Pásztor.

Upozornil, že nové podmienky postihnú lekárov a pacientov ináč v Bratislave či Košiciach a ináč v malých mestách. Kým vo veľkých mestách si lekári v druhom úväzku privyrábajú na súkromných klinikách, na vidieku sú lekári, ktorí pracujú na dvoch miestach, nenahraditeľní. Zaskakujú totiž v okrese, kde určitý špecialista chýba. „Vznikajú aj také možnosti riešenia, že tam, kde evidentne chýbajú špecialisti, poisťovňa urobí výnimku,“ povedal Pásztor.

Nové podmienky pre špecialistov stále dolaďuje pracovná skupina. „Viac-menej sme sa dohodli, že sa k týmto otázkam ešte nebudeme vyjadrovať,“ ukončil šéf asociácie.

Všeobecná zdravotná poisťovňa v rámci Slovenska v každom okrese zmapovala sieť špecialistov. Urobila analýzu skutočných ordinačných hodín lekárov a porovnala to s referenčnou takzvanou medianovou ambulanciou. Z analýzy zistila, že má viac zazmluvnených ordinačných hodín, ako bolo reálne.

Porovnala tiež skutočné ordinačné hodiny, ktoré poskytuje lekár, s tými, ktoré má uvedené v zmluve. V niektorých okresoch našla veľké rozdiely. Napríklad v Bratislave podľa zmluvy mala mať 27 endokrinológov, podľa ordinačných hodín ich je tu v skutočnosti len 24.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #úväzok #Všeobecná zdravotná poisťovňa