Košický dopravný podnik začal prepúšťať

Dopravný podnik mesta Košice má mať o 120 zamestnancov menej. Vyplýva to aj z dodatku k zmluve o výkonoch vo verejnom záujme, ktorý mestské zastupiteľstvo odobrilo ešte v septembri minulého roka. V dodatku sa uvádza, že v priebehu rokov 2014 a 2015 môže dopravný podnik prepustiť 120 ľudí.

25.02.2014 13:00
Košice, MHD, Dopravný podnik, električka Foto: ,
Dopravný podnik mesta Košice má postupne prepustiť až 120 ľudí.
debata (1)

Odborári sú prepúšťaním zaskočení, pôvodné plány boli totiž iné. „Pred zhruba rokom a pol sme sa s vedením mesta dohodli, že sa prepúšťať nebude,“ povedal predseda jednej z odborových organizácií dopravného podniku Vladislav Stankovič. Dodal, že sa síce dohodli aj na tom, že ak mesto dokáže zabezpečiť nákup nových autobusov, čo sa aj stalo, tak mechanikov bude treba menej. Verí však, že situáciu sa podarí zvrátiť. Dnes dopoludnia sa odborári majú stretnúť s vedením mesta.

Vedenie dopravného podniku potvrdilo, že bolo zrušených 46 pracovných miest, z toho šestnásť zamestnancov skončilo pracovný pomer z organizačných dôvodov v januári a v priebehu februára. „Medzi nimi z celkového počtu racionalizovaných zamestnancov bolo sedem zamestnancov, ktorí sú v období nároku na predčasný dôchodok a dvom chýba jeden rok do vzniku nároku na predčasný dôchodok,“ spresnila hovorkyňa košického dopravného podniku Michaela Karaffová.

Dodala, že týmto zamestnancom ponúkli voľné miesta kontrolóra, prevádzkového elektrikára, technika prípravy vozidiel. Deväť ľudí bolo preradených za vodičov autobusu. „Naša spoločnosť im pripravila na svoje náklady doplňujúce školenia, lekárske a psychologické vyšetrenia. Jeden je zaradený do kurzu za vodiča električky,“ doplnila Karaffová. Podľa organizačnej štruktúry mal dopravný podnik ku koncu minulého roka 1 062 pracovných pozícií a po dvoch organizačných zmenách ostalo 1 016 pracovných pozícií.

Hovorkyňa zároveň poprela informácie o tom, že namiesto prepustených zamestnancov mala údržbu nových, ale aj starších autobusov vykonávať súkromná firma.

Členovi dozornej rady dopravného podniku a mestskému poslancovi za Smer Milošovi Ihnátovi sa prepúšťanie nepozdáva. "Na zasadnutí dozornej rady nám povedali, že v prvej várke odíde sedemdesiat ľudí v dôchodkovom veku. V druhej chceli asi tridsať presunúť k vodičom v rámci rekvalifikácie. Iba zvyšok mal byť súčasťou samotného znižovania stavov,“ vysvetlil Ihnát. Zároveň tvrdí, že má informácie o tom, že nie všetci prepustení už boli v dôchodkovom veku.

Podľa neho nie je seriózne, ak vedenie dopravného podniku tvrdí dozornej rade jedno a skutočnosť je iná. „Trochu sme sa upokojili a súhlasili, že sa bude tlačiť na prirodzený úbytok zamestnancov a znižovanie nákladov,“ dodal s tým, že vedenie dozornej rady sa zodpovedá primátorovi a poslancom, keďže jediným akcionárom je mesto.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prepúšťanie #MHD #odborári #Dopravný podnik Košice