V kauze týranej Lucky padlo ďalšie obvinenie

V kauze na smrť utýranej maloletej Lucky Luknárovej padlo ďalšie obvinenie a tentoraz už aj na pracovníčku Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave II.

25.02.2014 14:23
týraná Lucia, byt Foto:
Policajti našli telo Lucky v byte v septembri 2012. V tom čase bola približne tri roky po smrti.
debata (1)

Vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave vzniesol 21. februára obvinenie voči zamestnankyni Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave II M. H. pre skutok kvalifikovaný ako prečin marenia úlohy verejným činiteľom a to v súvislosti s porušením povinnosti verejného činiteľa pri starostlivosti o maloletú Lucku. Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Polícia už minulý rok v októbri prekvalifikovala trestné stíhanie Juraja H. a jeho manželky Alexandry H., matky nebohej Lucky, z týrania blízkej osoby na obzvlášť závažný zločin vraždy. Polícia najskôr obvinila Juraja H. z týrania, neskôr v tomto prípade obvinila aj Alexandru H. Otčim dievčatka sa chcel s prokurátorom dohodnúť a výmenou za priznanie dostať nižší trest. Bratislavská Krajská prokuratúra vypracovala dohodu o vine a treste, poslala ju na súd, avšak nakoniec ju na príkaz Generálnej prokuratúry (GP) SR stiahla. Zároveň bol vydaný pokyn na doplnenie dokazovania v prípravnom konaní, so zameraním aj na ustálenie právnej kvalifikácie skutku a preskúmanie primeranosti dohodnutého trestu.

Policajti našli telo malej Lucky v byte, v ktorom bývala jej rodina, v septembri 2012. V tom čase bola približne tri roky po smrti. Za komplexné a dôsledné posúdenie trestnej zodpovednosti všetkých osôb v tejto trestnej veci sa zasadil generálny prokurátor Jaromír Čižnár. „Vzhľadom na závažnosť a vysokú latenciu páchanej kriminálnej činnosti na deťoch a ženách, ktorá je jednou z priorít generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, vydal pokyn na preskúmanie vyšetrovacieho spisu v trestnej veci obvineného J. H. v súvislosti so zákonnosťou uzatvorenej dohody o vine a treste. Prokurátor Generálnej prokuratúry SR po preskúmaní vyšetrovacieho spisu vydal pokyn na späťvzatie návrhu na schválenie dohody o vine a treste z Okresného súdu BA II. Zároveň bol vydaný pokyn na doplnenie dokazovania v prípravnom konaní, so zameraním aj na ustálenie právnej kvalifikácie skutku a preskúmanie primeranosti dohodnutého trestu,“ informovala v auguste minulého roka vtedajšie hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Otčim utýranej Lucky – Juraj H. a jeho manželka sú stíhaní väzobne. Juraj H. si v polovici minulého roka odpykal trest za inú trestnú činnosť. Alexandru H. zasa minulý rok prepustili na slobodu, keď si vo väzbe odpykala sedemmesačný trest, na ktorý ju pôvodne Okresný súd Bratislava II odsúdil za neoprávnené poberanie prídavkov na mŕtvu Lucku a za pokus o vstup do cudzieho bytu bez vedomia majiteľa. Matka však na slobode dlho nepobudla. Po prepustení z väzby ju zadržala polícia a najskôr ju obvinila zo spomínaného trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #smrť #týranie #obvinenie