Smer ponúka opozícii kompromisy pri zmenách v justícii

Vládny Smer je pripravený ustúpiť pri niektorých navrhovaných zmenách v justícii, ale na bezpečnostných previerkach pre všetkých súčasných sudcov trvá.

25.02.2014 16:11 , aktualizované: 20:37
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (79)

Okrem toho Smer požaduje, aby sa s ústavnými zmenami v justícii spolu ukotvila v Ústave SR aj definícia manželstva tak, ako ho popisuje zákon o rodine. Na tlačovej konferencii to vyhlásil predseda vlády SR a šéf Smeru Robert Fico.

Ak sa Smer s opozíciou nedohodne do piatka (28.2.), predloží zmeny v justícii aj ukotvenie manželstva samostatne. „Ak sa dohodneme, bude všetko, ak sa nedohodneme, nebude nič,“ povedal Fico. Podľa jeho slov je s opozíciou zhoda na oddelení funkcií predsedu Najvyššieho súdu SR od predsedu Súdnej rady SR. „Sme pripravení ustúpiť tak, že predsedu súdnej rady by mohli voliť samotní členovia súdnej rady,“ avizoval Fico. Smer pôvodne navrhoval, aby šéfa rady vyberal prezident. Vládna strana je tiež pripravená hovoriť o zrušení trestnoprávnej imunity sudcov tak, ako to požaduje opozícia.

Strana Roberta Fica však nechce ustúpiť od zavedenia bezpečnostných previerok pre sudcov, v ktorých opozícia vidí možnú retroaktivitu. „Podľa nás by mali byť uskutočnené previerky všetkých 1400 sudcov. Záleží nám, aby sa previerky týkali aj terajších sudcov, nielen nových. Náš cieľ je urobiť poriadok medzi sudcami, očistiť sudcovský zbor od tých, ktorí tam nemajú čo hľadať. Ak sa nedohodneme na spojení týchto dvoch vecí (justícia a manželstvo, pozn. TASR) a nenájde sa ústavná väčšina, ťažko sa presadí jedna či druhá vec. Mne by bolo osobne ľúto, keby sme nevyhoveli spoločenskej objednávke,“ povedal premiér.

Opozícia v pondelok (24.2.) odmietla snahu dohodnúť sa a do parlamentu predložila vlastný návrh ústavného zákona definujúci manželstvo ako zväzok muža a ženy. K zmenám v justícii zase prezentovala viacero výhrad. Fico deklaroval, že aj po rokovaniach s predstaviteľmi KDH je pripravený urobiť všetko pre to, aby sa do piatku našlo vhodné riešenie pre obe strany. Na presadenie ústavných zmien je totiž potrebných minimálne 90 hlasov, teda je nutné spojenie hlasov Smer a opozície. Termín na predkladanie návrhov na marcovú schôdzu NR SR uplynie práve v piatok 28. februára.

„Slová premiéra nesvedčia o hľadaní najlepšieho riešenia pre justíciu, ale skôr o politickom kšefte a získavaní bodov pre úzko stranícke a osobné agendy,“ reagovala poslankyňa Lucia Žitňanská na Ficove slová, že „keď nebude všetko, tak nebude vôbec nič“. Smer aj KDH vyzvala, aby sa až do druhého kola prezidentských volieb zdržali aktivít na zmenu ústavy. Bude to podľa nej lepšie nielen pre tieto politické strany ale najmä pre justíciu.

Exministerka spravodlivosti je presvedčená, že plošné previerky sudcov, ktorými premiér podmienil zmeny v ústave sú „obrovským rizikom pre justíciu“. „Nesú riziká ústavné, riziká vyplývajúce z retroaktivity, a v neposlednom rade aj riziká zo zneužitia previerok,“ uviedla vo svojom vyhlásení pre médiá. Zároveň upozornila, že text Smeru predložený na rokovanie „by znamenal takú zmenu zloženia Súdnej rady, ktorá je zjavnou mocenskou hrou Smer, aby jeho nominanti mali proces previerok pod kontrolou“.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #ústava #Smer #opozícia #justícia