Vybrať si len jeden úväzok? Lekári o tom nechcú hovoriť

Najprv špecialisti a potom prídu na rad gynekológovia. Najväčšia poisťovňa, Všeobecná zdravotná, bude od apríla ponúkať zmluvy len na plné úväzky, nie na čiastočné.

26.02.2014 12:00
Všeobecná zdravotná poisťovňa, VšZP Foto:
Všeobecná zdravotná poisťovňa dá od apríla zmluvu lekárovi iba na plný úväzok, čiastočné úväzky zazmluvňovať nebude.
debata (18)

Skomplikuje tak situáciu lekárom, ktorí pracujú vo dvoch ambulanciách, a súkromným klinikám, ktoré zamestnávajú aj doktorov zo štátnych nemocníc.

Lekár, ktorý predpoludním pracuje v štátnej nemocnici a popoludní aj v súkromnej ambulancii, sa bude musieť rozhodnúť iba pre jedného zamestnávateľa. Súkromné nemocnice aj polikliniky budú musieť prehodnotiť personálne otázky. Ak budú chcieť zamestnať odborníkov, bude ich to stáť viac peňazí. Aj takýto dosah budú mať nové kritériá štátnej poisťovne. Tá bude dávať zmluvu iba tomu, kto odpracuje v jednej ambulancii šesť hodín denne. Názory na tento krok sú medzi zdravotníkmi rôzne.

Viceprezidentka Asociácie súkromných lekárov Marianna Šestinová uvádza, že v prvej fáze chce Všeobecná zdravotná poisťovňa riešiť hlavne špecialistov, v ďalšej aj gynekológov. „Jednou z podmienok je to, aby zazmluvňovala lekárov, ktorí pracujú na plné úväzky. Lekári, čo pracujú v štátnych aj neštátnych zariadeniach, ošetrujú pacientov v štátnom zariadení a vykazujú si výkony v súkromnej ambulancii,“ povedala Šestinová. Dodala, že cieľom týchto zmien nie je znevažovať prácu iných. Podľa nej by však mal mať každý lekár vymedzené pole pôsobnosti.

Denník Pravda oslovil šesť súkromných prevádzkovateľov s otázkou, ako ich zasiahnu nové kritériá poisťovne. Firma Novamed, sieť Agel, pôrodnícka nemocnica Koch a ProCare neodpovedali. Dve súkromné zariadenia Svet zdravia a Medissimo priznali, že ak im chýba lekár s určitou špecializáciou, využívajú lekárov aj z iných nemocníc. Ako však budú postupovať, ak najväčšia štátna zdravotná poisťovňa zmení podmienky v zmluvách, nespresnili. „Ďalšie informácie neposkytneme, pretože zasahujú do našej vnútornej štruktúry,“ vysvetlila PR manažérka nemocnice s poliklinikou Medissimo Eva Brezovská.

Lekár gynekológ, ktorý pracuje v štátnej nemocnici a poobede vo vlastnej súkromnej ambulancii, tvrdí, že ak by nedostal zmluvu so zdravotnou poisťovňou, bude nútený vo svojej ambulancii od pacientok vyberať za vyšetrenie peniaze v hotovosti. „Lekár musí platiť réžiu, mesačná platba za prístroje je 400 až 600 eur, plus k tomu plat sestričky, z čoho by som to platil?“ pýta sa lekár a dodáva, že takto by sa suma za jedno vyšetrenie vyšplhala aj do 100 eur. Nevie odhadnúť, koľko pacientok bude ochotných platiť, väčšina ľudí sa chce podľa neho liečiť zadarmo. Tiež si nevie predstaviť, kam pôjdu pacientky, ak zruší ordináciu.

Všeobecná zdravotná poisťovňa vysvetľuje, že nové kritériá, ktoré chce dať do zmlúv, pomôžu pacientom. Postupne od apríla bude ponúkať zmluvu len takému lekárovi, ktorý v ambulancii odpracuje napríklad šesť hodín denne, je dostupný pre pacienta a investuje aj do vybavenia ambulancie. Nové podmienky pre špecialistov sa stále dolaďujú. Poisťovňa vedie rokovania so Slovenskou lekárskou komorou a s Asociáciou súkromných lekárov.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #zmluva #úväzok #Všeobecná zdravotná poisťovňa