Klientské centrá pribúdajú pomaly

Otváranie klientských centier, ktoré majú ľudí ušetriť od behania po úradoch, sa komplikuje. Ich vznik spomaľujú zdĺhavé rokovania so samosprávami o priestoroch, kde by mali sídliť, ale aj majetkové vysporiadanie budov.

26.02.2014 12:30
04-centrum-4x Foto: ,
Ilustračné foto
debata (1)

Od začiatku roka sa ministerstvu vnútra zatiaľ podarilo otvoriť šesť klientských centier, pôvodne sa hovorilo aspoň o desiatke v úvode roka. Plán otvoriť centrum v každom okresnom meste, ktorých je 79, v tomto roku sa preto nemusí podariť splniť.

„Vo viacerých mestách sme v rokovaniach so samosprávou pre odpredaj, respektíve zámenu budov pre tieto potreby. Podmienkou sú vyhovujúce priestory a ich prispôsobenie tak pre občanov, ako aj pre zamestnancov,“ uviedla hovorkyňa rezortu vnútra Dana Pohlodová. Doplnila, že vnútro chce centrá zriaďovať na dobre dostupných miestach.

V niektorých mestách sa priestory stávajú kameňom úrazu. Vo Vranove nad Topľou potrebnú budovu mesto v minulosti nevrátilo štátnej správe, ale predalo ju súkromnej firme. Nedoriešený je aj Veľký Krtíš. „Minulý rok sme to riešili s prednostkou okresného úradu a ponúkli sme priestory, ktoré by podľa nás boli na tento účel vhodné, a to časť budovy, kde sídli aj priamo mestský úrad, no zrejme sa tento nápad nestretol s pochopením. Odvtedy sa nám totiž už nikto neozval,“ vraví primátor Veľkého Krtíša Dalibor Surkoš.

V Ružomberku na prvý raz miestni poslanci neodhlasovali prevod bývalej školy pre nadané deti na štát. Návrh odpredaja za symbolické euro prešiel až na druhý pokus, a to po prísľube ministerstva, že ako kompenzáciu prevedie náhradnú budovu na mesto.

V blízkom čase otvoria zatiaľ tri nové centrá – v Snine, Senci a Topoľčanoch. V prípade sninského centra sa momentálne pripravujú priestory v budove okresného úradu. Jeho prednosta Michal Vohar povedal, že už boli vymenené okná, elektroinštalácia a menia sa aj podlahy. Podľa pôvodného plánu mešká príprava kontaktných miest v Trenčíne, Považskej Bystrici, Banskej Štiavnici, Rimavskej Sobote a Sabinove. Zatiaľ fungujú v Nitre, Galante, Svidníku, Stropkove, Kežmarku a Starej Ľubovni. Ministerstvo si trúfa do konca roka otvoriť ešte 50.

Klientské centrá štátu pracujú podobne ako kontaktné miesta bánk. Slúžia ako oddelené pracovisko okresného úradu a zastrešujú celú jeho agendu, od živností až po stavebné povolenia či evidenčné čísla na auto. V centre tak občan môže podávať svoje žiadosti či vyzdvihnúť si rozhodnutia. Samotný proces vyhotovenia rozhodnutia sa odohráva vnútri úradu. Ministerstvo vnútra poukazuje na to, že vďaka klientským centrám sa podarilo napríklad vydávať osvedčenia pri voľných živnostiach na počkanie a tiež urýchliť čas, ktorý občan trávi na úrade.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #klientske centrum