Da Vinciho tank by som chcel mať doma

Zalietať si na mechanickom krídle, ktoré bolo predchodcom dnešného lietadla, či zahrať sa na vojaka v prvom krytom bojovom tanku. Napodobeniny vynálezov, ktoré zostrojil Leonardo da Vinci, si môžu deti naživo odskúšať v bratislavskom nákupnom centre Eurovea.

26.02.2014 15:00
lietadlo, Leonardo da Vinci, Eurovea, výstava Foto: ,
Na renesančnom lietadle, zostrojenom podľa návrhu da Vinciho, si zalietal aj štvrták Filip.
debata

Okrem zábavy majú jedinečnú možnosť spoznať Da Vinciho nielen ako známeho maliara, ale aj výnimočného vynálezcu. Interaktívna výstava jeho 11 vynálezov osloví aj dospelých.

Štvrták Filip visí upevnený na lane a nedočkavo čaká na svoj prvý let renesančným lietadlom. Báť sa nemusí, okrem pracovníka mechanického krídla dáva na neho pozor aj otec. Filip sa spustí na krídle po lane a svoj krátky let si užíva. „Bolo to super, vôbec to nebolo nebezpečné, nemal som strach. Určite si pôjdem vyskúšať aj ďalšie atrakcie. Dúfam, že budú rovnako dobré ako táto,“ opisuje zážitok. O tom, kto bol Leonardo Da Vinci, dlho nerozmýšľa. „Bol známy maliar. Namaľoval napríklad Monu Lisu. V škole sme sa to ešte neučili, ale viem to,“ pochválil sa.

Podľa marketingovej manažérky nákupného centra Oľgy Hammer výstavou chcú docieliť, aby da Vinciho spoznali ľudia aj ako vynálezcu. „Tohto významného umelca málokto pozná aj ako vedca, ktorý predstihol svoju dobu o mnoho stoviek rokov dopredu. Jeho vedecké zápisky sa po jeho smrti stratili takmer na 200 rokov a vedci dodnes rozmýšľajú, že kde by svet už mohol byť, keby sa nestratili,“ vysvetľuje. Deťom sa podľa nej najviac páči práve mechanické krídlo, ale najmä u chlapcov je v obľube aj bojový voz na kolesách. Dospelí sa zasa najviac pristavujú pri vodnom mlyne a kladivovom stroji, ktorý sa využíval v kováčskych dielňach.

Najznámejším návrhom da Vinciho je krytý bojový voz. Predchodca dnešného tanku pripomína obrovskú korytnačku. „Taký by som chcel mať doma. Teraz máme v škole prázdniny, tak sem budem chodiť každý deň od rána do večera. Ale neviem, či by som chcel žiť v tej dobe. Teraz sú tanky už omnoho lepšie, tak asi skôr nie,“ konštatuje Oliver (9).

Krytý bojový voz, predchodca dnešného tanku,... Foto: Pravda, Ivan Majerský
tank, Leonardo da Vinci, Eurovea, výstava Krytý bojový voz, predchodca dnešného tanku, pripomína obrovskú korytnačku.

To, že výstava má čo ponúknuť aj starším ročníkom, potvrdzuje manželský pár z Bratislavy. „Ani sme nevedeli, že toto všetko vymyslel da Vinci. Poznáme ho skôr ako umelca. Aspoň vidíme, ako pokrok neprestajne napreduje, dnes už máme oveľa modernejšie vynálezy. Hoci, odkedy sa pestuje obilie, ľudia vymysleli metódy na spracovanie múky ešte dávno pred da Vincim,“ vraví Peter (56).

Cez jarné prázdniny v Bratislavskom kraji je mechanické krídlo sprístupnené deťom už od 11. hodiny doobeda do siedmej večer. Návštevníci môžu využiť aj sprievodcu, ktorý ich prevedie celou výstavou aj s výkladom. Pre školy sú zasa určené aj organizované prehliadky musia sa však dopredu nahlásiť. Cez víkendy majú deti možnosť navštíviť tvorivé dielne s da Vinciho tematikou. Výstava v Eurovei potrvá do 17. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Leonardo da Vinci #vynálezy