KDH chce rokovať so Smerom o ústavných zmenách

KDH je pripravené rokovať so Smerom o ústavných zmenách v justícii a ochrane manželstva. Vyhlásil v stredu predseda hnutia Ján Figeľ. Ústavné zmeny v justícii pripravuje Smer a ochranu manželstva chce v ústave zadefinovať KDH. KDH však má problém s avizovanými previerkami sudcov, o ktorých šéf Smeru Robert Fico povedal, že jeho strana na nich trvá.

26.02.2014 12:11 , aktualizované: 13:03
Ján Figeľ Foto:
Predseda KDH Ján Figeľ.
debata (48)

„KDH odmieta obchod, ale je schopné dohôd pre dobro Slovenska v dobrej veci. My sme presvedčení, že obe záležitosti sú pre dobro Slovenska, aj podpora manželstva a rodiny, aj viac transparentnosti, dôveryhodnosti a účinnosti v oblasti spravodlivosti,“ povedal Figeľ.

„Neobchodujeme, nekupujeme a nekšeftujeme, to by som chcel zdôrazniť, lebo zrejme takéto podozrenia na hlavu KDH, ale aj ich politikov, padať môžu,“ doplnil predseda poslaneckého klub KDH a prezidentský kandidát Pavol Hrušovský. O dohode so Smerom podľa Figeľa rokovalo predsedníctvo hnutia, avšak vznieslo niekoľko zásadných pripomienok. Z nich vyplýva, že KDH trvá na oddelení funkcií predsedu Najvyššieho súdu a Súdnej rady a je proti tomu, aby šéf Najvyššieho súdu bol ex-offo aj členom Súdnej rady. Predsedu Súdnej rady by podľa KDH mali voliť jej členovia a nemal by do toho zasahovať Ústavný súd, či prezident.

KDH tiež požaduje zrušenie trestno-právnej imunity sudcov a nesúhlasí so zavedením previerok pre sudcov. „Tak ako to navrhuje riešiť Smer, to znie dobre a zaujímavo, ale je to neprijateľné, pretože nemôžeme prijať systém, ktorý by mohol byť zneužitý proti nepohodlným,“ povedal o previerkach Fi­geľ.

Vládny Smer je pripravený ustúpiť pri niektorých navrhovaných zmenách v justícii, ale na bezpečnostných previerkach pre všetkých súčasných sudcov trvá. Šéf Smeru Fico to vyhlásil v utorok 25. februára. Ak sa Smer s opozíciou nedohodne do piatku (28. 2.), podľa Fica predloží zmeny v justícii aj ukotvenie manželstva samostatne.

„Ak sa dohodneme, bude všetko, ak sa nedohodneme, nebude nič,“ povedal Fico. Podľa jeho slov je s opozíciou zhoda na oddelení funkcií predsedu Najvyššieho súdu SR od predsedu Súdnej rady SR. „Sme pripravení ustúpiť tak, že predsedu súdnej rady by mohli voliť samotní členovia súdnej rady,“ avizoval Fico.

Smer pôvodne navrhoval, aby šéfa rady vyberal prezident z dvoch kandidátov, ktorých predloží predseda Ústavného súdu. Vládna strana je tiež pripravená hovoriť o zrušení trestnoprávnej imunity sudcov tak, ako to požaduje opozícia. Strana Roberta Fica však nechce ustúpiť od zavedenia bezpečnostných previerok pre sudcov, v ktorých aj KDH vidí možnú retroaktivitu.

Most-Híd odmieta previerky sudcov, ktoré navrhuje vláda

Zmeny v justícii sú nevyhnutné, nesmú však byť súčasťou kampane žiadneho uchádzača o prezidentský post. Tvrdí to opozičná strana Most-Híd, ktorá v stanovisku uvádza, že naďalej odmieta bezpečnostné previerky všetkých sudcov tak, ako to navrhuje vládny Smer.

„Aj keď alarmujúci stav pri vymožiteľnosti spravodlivosti konečne začal trápiť aj vládu Roberta Fica, ktorá prichádza v tomto smere s novelou ústavného zákona, existujú vážne pochybnosti, či zo strany Smeru ide o úprimnú snahu zmeniť súdnictvo k lepšiemu alebo skôr o kampaňový ťah,“ uvádza sa v stanovisku.

Most-Híd je za každú pozitívnu zmenu v slovenskej justícii, odmieta však, aby takéto závažné zmeny boli súčasťou volebnej kampane kohokoľvek. „Vláda má možnosti a nástroje, aby systémovo, v primeranom tempe menila veci v súdnictve k lepšiemu. Určite však nemôžeme podporiť návrh vlády, aby všetci sudcovia vrátane terajších absolvovali previerky Národného bezpečnostného úradu, ktoré by potom posudzovala súdna rada. Sme ochotní sa zúčastniť rokovaní o potrebných zmenách v justícii, ale nie pod časovým stresom,“ dodáva strana Bélu Bugára.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #ústava #sudcovia #Smer #opozícia #justícia