Očista súdnictva stojí a padá na previerkach

Katom sudcov by sa mala stať na základe previerok Súdna rada s oveľa širšími právomocami ako doteraz. Uvažuje sa tiež, že by v nej mal sedieť aj minister spravodlivosti. Aj toto predpokladá druhá najväčšia reforma súdnictva v tomto storočí. Poslanci ju zakomponovali do návrhu zákona o sudcoch, ktorý sa včera dostal na verejnosť.

26.02.2014 14:50 , aktualizované: 27.02.2014 08:00
robert fico, parlament Foto: ,
Premiér Robert Fico ocenil postoj opozície, najmä KDH, k ústavným zmenám v justícii a ochrane manželstva.
debata (64)

Najväčšou novinkou, o ktorej doteraz nik nehovoril, je členstvo ministra spravodlivosti v Súdnej rade, ktorá je samosprávnym orgánom. Minister ako zástupca výkonnej moci by mal byť v rade akousi poistkou, aby sudcovia pri rozhodovaní o tom, či je ich kolega spoľahlivý na funkciu sudcu, ho nadmieru nechránili. Práve minister by mal mať možnosť uplatniť na Ústavnom súde odlišné stanovisko k uzneseniu Súdnej rady, s ktorým nesúhlasí. Svoje miesto v rade by mal mať isté aj predseda Najvyššieho súdu.

Ak poslanci návrh zákona schvália, zásadnou zmenou prejdú aj právomoci Súdnej rady. Tá bude na základe výsledkov previerok rozhodovať, kto zo súčasných 1 400 sudcov zostane v talári aj po roku 2015. Dnes táto právomoc, ale iba v prípade pochybení sudcov, patrí disciplinárnym súdom. Až po ich rozhodnutí môže Súdna rada navrhnúť prezidentovi sudcu odvolať.

PIANO

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Nebezpečné nutkanie.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Súdna rada by posudzovala výsledky previerok, ktoré by urobil Národný bezpečnostný úrad. Polícia a spravodajské služby by skúmali u sudcov bankové účty a tiež to, či majetkové pomery zodpovedajú príjmom sudcu. Budú tiež zisťovať, či sudca nemá neprijateľné väzby na podnikateľov, závadové osoby, ale aj iné skutočnosti, ktoré by mohli mať vplyv na jeho nezávislosť a nestrannosť. Napríklad či nie je vydierateľný pre dlžoby, drogy alebo sexuálne praktiky. Ten sudca, ktorý previerkou neprejde, nebude môcť vykonávať svoju funkciu. Konečné rozhodnutie o osude sudcu bude na Ústavnom súde. Na ten sa bude môcť obrátiť dotknutý sudca.

Po novom by sa malo zmeniť aj zloženie Súdnej rady, aj voľba predsedu rady. V súčasnosti sa ním automaticky po svojom zvolení v Súdnej rade stal predseda Najvyššieho súdu. Po novom by ho hlave štátu navrhovala Súdna rada, predseda Ústavného súdu a všetky profesijné právnické komory či vedecké inštitúcie. Vymenúval by ho prezident republiky.

Zmeny sa majú udiať aj pri navrhovaní členov Súdnej rady. V súčasnosti volí 17 členov rady predsedu Najvyššieho súdu, ten keď získa nadpolovičnú podporu všetkých členov, stáva sa zároveň aj predsedom Súdnej rady. Do funkcie ho vymenúva prezident. Takto to funguje už od roku 2001. Troch členov Súdnej rady volia poslanci, troch vláda a troch vymenúva prezident. Ôsmich ďalších si volia sudcovia z radov sudcov.

Návrh Smeru je, že rada by mala mať predsedu a okrem ministra spravodlivosti ešte 15 členov. Predsedu Najvyššieho súdu a ďalších dvoch, ktorých vymenuje vláda, troch zvolených parlamentom a deväť sudcov. Prezident by prišiel o právomoc vymenúvať do rady troch členov.

Muži a ženy v talároch by tiež mali prísť o viaceré výsady, ktoré získali v rámci posilňovania sudcovskej nezávislosti.

Sudcovia s navrhovanými zmenami nesúhlasia. Dana Bystrianska, prezidentka Združenia sudcov Slovenska, ktoré zastupuje asi tretinu z 1 400 sudcov, hovorí, že Súdna rada by mala mať 17 členov, z nich by bolo deväť sudcov volených sudcami a sedem by volil parlament. Predsedu by mala podľa sudcov voliť nadpolovičná väčšina Súdnej rady z tej skupiny, ktorú zvolili sudcovia. Súdna rada by podľa združenia mala mať právomoc určovať počty miest sudcov a podieľať sa tiež na tvorbe rozpočtu súdov.

„Ide nám o to, aby systém fungoval pre občanov a ostatné veci sú politické hry, takže nech sa vyhrajú politici a my budeme čakať, akú úlohu súdnictvu určia. Či zas takého nechceného dieťaťa, od ktorého sa chce poslušné správanie,“ reagovala Bystrianska pre Pravdu. Zopakovala tiež, že s návrhom bezpečnostných previerok zásadne nesúhlasí, keďže podľa nej nič neriešia. Previerky by sa vraj mali robiť len pri uchádzačoch o funkciu sudcu a pri kandidátoch na sudcov Ústavného súdu.

Vyčistiť justíciu od nepoctivých sudcov však nebude vôbec jednoduché. Tento návrh zákona o sudcoch si totiž vyžaduje zmenu ústavy, ktorú musí podporiť 90 poslancov. Smer, ktorý návrh ústavných zmien predkladá, je ochotný v niektorých požiadavkách opozícii ustúpiť. Jediné, na čom trvá, sú bezpečnostné previerky sudcov. To sa však môže stať kameňom úrazu.

Opozícia upozorňuje, že previerky môžu byť zneužité voči nepohodlným sudcom, hoci podmienku previerok sudcov mala vo svojom programovom vyhlásení vláda Ivety Radičovej. „Bezpečnostné previerky nemajú byť akýmsi svojvoľným zásahom exekutívy do výkonu súdnej moci. Mali by viesť k prevereniu, akým spôsobom sa sudcovia stretávajú s rôznymi typmi ľudí, aké majú príjmy. Myslím si, že toto je jediná cesta, ako očistiť slovenskú justíciu od ľudí, ktorí tam nemajú čo robiť,“ vyhlásil včera premiér Robert Fico s tým, že opozíciu bude presviedčať do poslednej hodiny.

Smer rokoval o podpore zmeny ústavy len s KDH. A práve jeho poslanci majú výhrady najmä k previerkam sudcov, ktoré považujú za retroaktívne a upozorňujú, že systém určovania spoľahlivosti sudcov sa dá zneužiť. Vedenie KDH odmieta, že ústavné zmeny, ktoré navrhol Smer, je ochotné zobchodovať za podporu svojho návrhu o zakotvení ochrany manželstva do ústavy. „Neobchodujeme, nekupujeme, nekšeftujeme. KDH je ale schopné dohôd pre dobro Slovenska v dobrej veci. Sme presvedčení, že obidve záležitosti sú pre dobro Slovenska, podpora rodiny a viac transparentnosti v súdnictve,“ vyhlásil predseda kresťanských demokratov Ján Figeľ. Smer aj opoziční politici sa zatiaľ zhodujú len v jednom, chcú od seba oddeliť funkcie predsedu Najvyššieho súdu od predsedu Súdnej rady.

Figeľ predstavil päť zásadných podmienok kresťanských demokratov, ktoré by mal splniť Smer, aby za jeho návrh poslanci KDH zdvihli ruky. Ide o oddelenie funkcií šéfa Najvyššieho súdu a predsedu Súdnej rady, zmeniť by sa malo kreovanie Súdnej rady, predseda Najvyššieho súdu by automaticky nemal byť jej členom. Predsedu Súdnej rady by mala voliť samotná rada. Kresťanskí demokrati zároveň presadzujú zrušenie trestnoprávnej imunity sudcov. Návrh na previerky všetkých sudcov tak ako ich navrhuje Smer, odmietajú, sú však ochotní v druhom čítaní rokovať o presnejších kritériách posudzovania spôsobilosti sudcov vykonávať túto funkciu.

Fico včera zopakoval: „Sme pripravení na kompromisy, ústupky a hlavne na dohodu. Bolo by veľmi dobré, keby výsledkom bol spoločný postup Národnej rady," Čas na dohodu je dozajtra. Premiér už naznačil, že ak sa s KDH nedohodne, dá Smer do parlamentu vlastný návrh ústavných zmien týkajúcich sa súdnictva, ale aj ochrany manželstva.

Tieto zmeny v justícii sú druhé najväčšie v slovenskej histórii. Prvá bola v roku 2002 a úzko súvisela so vstupom Slovenska do Európskej únie. Únia vtedy napríklad požadovala dôsledné oddelenie súdnej moci od moci výkonnej. Na štyri roky volení sudcovia, boli prevolení na doživotie, vytvoril sa samosprávny najvyšší ústavný orgán súdnej moci Súdna rada a sudcovia získali množstvo výhod, ktoré mali posilniť ich nezávislosť.

Niektoré súčasné výhody sudcov

  • sú volení doživotne
  • majú zo zákona nárok na 13. a 14. plat
  • ak je sudca chorý, štát mu dorovnáva nemocenskú vo výške rozdielu medzi jeho funkčným platom a výškou nemocenskej
  • môžu pracovať doma
  • za pochybenia a prieťahy, ktoré spôsobia sudcovia, vypláca sťažovateľom odškodnenie štát

Navrhované obmedzenia výhod sudcov

  • ak neprejdú bezpečnostnými previerkami, budú z funkcie sudcu odvolaní
  • sprísnia sa podmienky na vyplácanie 13. a 14. platu, aby ich dostali, budú musieť odpracovať namiesto 75 dní za pol roka až 95, to isté bude platiť aj pre prokurátorov
  • predseda súdu a nadriadený prokurátor budú môcť spolu so Sociálnou poisťovňou kontrolovať, či je sudca alebo prokurátor na péenke skutočne práceneschopný
  • súhlas na prácu doma bude udeľovaný len vo výnimočných prípadoch
  • sudcovia budú pri subjektívnom pochybení platiť sťažovateľom tzv. regresnú náhradu

Navrhované zmeny v justícii

  • výrazne sa posilní pôsobnosť Súdnej rady a jej predsedu
  • zmení sa zloženie Súdnej rady, predseda Najvyššieho súdu bude jej členom automaticky zo zákona, členom rady bude aj minister spravodlivosti
  • predsedom Súdnej rady už nebude môcť byť predseda Najvyššieho súdu
  • všetci sudcovia budú musieť prejsť bezpečnostnými previerkami

Ktoré právomoci pribudnú Súdnej rade

  • rada bude rozhodovať o spôsobilosti sudcu vykonávať funkciu, bude mať na to podklady z Národného bezpečnostného ú­radu
  • rada bude zisťovať, či sudca:
  • nie je pod preukázateľným nátlakom v dôsledku finančnej situácie, závislý od alkoholu alebo drog,
  • neprijal alebo neprijíma neoprávnené platby, dary alebo iné výhody,
  • nezneužíva postavenie a svoju funkciu na získavanie neoprávnených požitkov,
  • nedisponuje majetkom, ktorého hodnota je neprimeraná priznaným príjmom, ktorého legálnosť nie je schopný alebo ochotný preukázať,
  • nemal alebo nemá obchodné, majetkové alebo finančné vzťahy s osobami z prostredia organizovaného zločinu, nesprával sa alebo nespráva sa korupčne

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #ústava #sudcovia #Smer #opozícia #justícia