Smer sa s KDH dohodol na zmenách Ústavy SR

Vládny Smer sa s opozičným KDH dohodol na ústavných zmenách v justícii a ochrane manželstva. Do parlamentu obe strany predložia spoločný návrh novely ústavy, ktorý rieši obe oblasti a podpísali ho predseda parlamentu Pavol Paška a bývalý predseda národnej rady a šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský.

28.02.2014 15:42 , aktualizované: 17:42
Pavol Hrušovský Foto: ,
Pavol Hrušovský
debata (173)

„Ide o výsledok širokého politického dialógu,“ povedal dnes novinárom Paška. Návrh oddeľuje funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a predsedu Súdnej rady SR, čo v januári navrhla a predtým aj v roku 2011 presadzovala exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Šéfa súdnej rady by mala voliť rada samotná, vládny Smer ustúpil z pôvodného návrhu, aby predsedu súdnej rady vyberal prezident. Zrušiť by sa mala trestnoprávna imunita sudcov, ako to v januári v novele do parlamentu predložil poslanec za Most-Híd Gábor Gál.

Previerky sudcov vykonávané Národným bezpečnostným úradom, ako ich navrhoval Smer, z novely nakoniec vypadli, sudcovia by však podľa Pašku mali prejsť istou formou kontroly, respektíve preverenia. Smer podľa Pašku v druhom čítaní zahlasuje iba za takú ústavnú zmenu, ktorá bude obsahovať aj istú formu previerok spôsobilosti sudcov, na konkrétnom znení sa strany teraz majú čas dohodnúť.

„Vymožiteľnosť práva je zlá. Zodpovední politici musia konať. Treba začať cestu k zlepšeniu stavu. Tá sa nemôže uskutočniť bez zmeny ústavy. Dnes ani jedna strana nedisponuje ústavnou väčšinou,“ povedal Hrušovský. Podľa jeho slov ide o začiatok hľadania cesty k náprave zlého stavu.

Zároveň sa ústava rozšíri o dve vety – definíciu manželstva ako jedinečného zväzku jedného muža a jednej ženy s tým, že Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru. Obe strany vidia v spoločnom ústavnom návrhu dobrý základ pre druhé čítanie.

Paška zdôraznil, že by privítal širokú podporu ďalších parlamentných strán pre zlepšenie situácie v súdnictve a ochranu rodiny. Návrh parlament v prvom čítaní prerokuje na marcovej schôdzi.

Podporu mu už v prvom čítaní avizovalo tiež sedem členov OĽaNO. Na definitívne schválenie ústavného zákona treba 90 hlasov poslancov, čo Smer spolu s hlasmi kresťanských demokratov a časti OĽaNO bohato napĺňa.

Paška a Hrušovský odmietli reči o politickom obchode pri dohode o návrhu. Po definitívnom schválení by zmeny mali nadobudnúť účinnosť od 1. októbra.

Fico víta vytvorenie ústavnej väčšiny

Premiér Robert Fico (Smer) víta vytvorenie ústavnej väčšiny na prijatie zmeny Ústavy SR vedúcej k významným opatreniam v oblasti justície a k zakotveniu postavenia manželstva v spoločnosti. „Dohoda je predpokladom, aby v druhom a treťom čítaní o tomto návrhu bola splnená principiálna podmienka Smeru ústavne nastaviť profesionálnu a morálnu spôsobilosť sudcov,“ tlmočil reakciu premiéra Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

„Smer rešpektuje, že téma previerok sudcov vyžaduje dôkladnú odbornú analýzu vylučujúcu spochybnenie tohto návrhu. Bez dohody o ústavnom zakotvení previerok spôsobilosti sudcov návrh nezíska ústavnú väčšinu,“ uvádza sa v reakcii. Ako ďalej informuje tlačový odbor, predseda vlády verí, že dohoda o ústavnej väčšine bude základom pre širšiu podporu novely Ústavy SR naprieč celým politickým spektrom.

SDKÚ nesúhlasí so spoločnou iniciatívou KDH a Smeru

Strana SDKÚ nesúhlasí so spoločnou iniciatívou KDH a Smeru podať spoločne návrh novely Ústavy SR, ktorý obsahuje zmeny v justícii a zmienku o ochrane manželstva ako zväzku muža a ženy. „Normálne by bolo, keby spoločný návrh na zmenu ústavy podávali stredopravé strany. Takto sa prezentovaný ústavný návrh stáva súčasťou prezidentskej kampane socialistov,“ povedal šéf SDKÚ Pavol Frešo.

Šéf strany SaS Richard Sulík v reakcii na spomínanú dohodu vyhlásil, že KDH nie je opozičnou stranou. „Je najvyšší čas prestať sa tváriť, že KDH je opozičnou stranou. Nie je a čím skôr si to ostatné opozičné strany priznajú, tým skôr bude opozícia vedieť účinne spolupracovať,“ povedal Sulík. Dohodou o ústavných zmenách Smer a KDH podľa predsedu liberálov utužili aj strategické spojenectvo a prípravu na budúcu vládnu koalíciu. Predseda hnutia

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič hovorí, že akúkoľvek zmenu k lepšiemu vítajú, no dohoda vládnej strany s kresťanskými demokratmi sa podľa neho zrodila kšeftovaním. „Treba riešiť súdnictvo aj ochranu manželstva, ale mrzí nás, že k takémuto výsledku sa dopracovali de facto vzájomným kšeftovaním s tak vážnymi témami, ako sú manželstvo a spravodlivosť,“ tvrdí Matovič.

Agenda rodiny a zmien v justícii podľa nezaradenej poslankyne Lucie Žitňanskej nijakým spôsobom nesúvisia. „Len sa ocitli v nesprávnom čase (v prezidentskej kampani) na nesprávnom mieste (v centrálach dvoch politických strán),“ reagovala v stanovisku Žitňanská, ktorá do parlamentu predložila vlastný návrh na oddelenie funkcií predsedu Najvyššieho súdu SR a predsedu Súdnej rady SR. Žitňanská hovorí, že keď sa na stole stretnú dva navzájom vôbec nesúvisiace návrhy a podpora jedného je podmieňovaná podporou iného návrhu, je to politický obchod. „Justícia sa tak stala obeťou kampane a podpis KDH pod návrh ústavných zmien z dielne Smer je cenným bianco šekom pre Roberta Fica,“ uviedla poslankyňa.

Podľa Mostu-Híd čiastkové zmeny justícii nepomôžu, návrh Smeru nepodporia

Strana Most-Híd podľa jej predsedu Bélu Bugára vzájomnú dohodu Smeru a KDH rešpektuje. „Za najdôležitejšie však teraz považujeme to, aby počas procesu prijímania novely ústavného zákona, počas ktorého predloží návrhy aj Most-Híd, boli prijaté také zmeny, ktoré justíciu skutočne pomôžu očistiť a vrátiť jej dôveryhodnosť občanov,“ uviedol Bugár.

Čiastkové zmeny justícii nepomôžu, návrh ústavnej novely, ktorou chce vládny Smer naštartovať zmeny v justícii, Most-Híd nepodporí. Vyhlásil to predseda strany Béla Bugár, ktorý sa v tejto súvislosti stretol s predsedom parlamentu Pavlom Paškom.

Vládnu novelu ústavy v podobe, ako ju navrhol Smer, nemôže podľa Bugára Most-Híd podporiť z viacerých dôvodov. „Tento návrh neobsahuje systémové zmeny, ktoré by pomohli vyčistiť súdnictvo či odstrániť súdne prieťahy,“ priblížil predseda Most-Híd hlavné dôvody, pre ktoré jeho strana za vládnu ústavnú novelu nezahlasuje.

„V návrhu novely sú veci, ktoré vnímame ako pozitívne. Nevieme si ale napríklad predstaviť, že v súdnej rade by mal sedieť člen vlády. Tiež nám prekáža, že sa v novele píše o nejakej nezávislej verejnej kontrole súdnictva, ktorú by zabezpečovala Súdna rada SR.

Most-Híd má inú predstavu o takejto verejnej kontrole. Myslíme si, že táto ústavná novela je len akýmsi zrýchleným krokom, ktorý by slovenskému súdnictvu skôr poškodil. Zaviedli by sa ňou len čiastkové zmeny, ktorými by sa napokon očakávania občanov na zmeny v justícii nenaplnili,“ zdôraznil Bugár.

Most-Híd chce podľa jeho slov jednoznačne prispieť k lepšiemu fungovaniu justície. „Myslíme si však, že na túto citlivú a dôležitú tému sú potrebné ďalšie rokovania a preto teraz tento návrh novely nemôžeme podporiť ani podpísať,“ uzavrel predseda Most-Híd.

173 debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #KDH #Most-Híd #ústava #Smer #justícia #Pavol Hrušovský #Pavol Paška