SDKÚ odmieta spoločný postup KDH so Smerom

Opozičná SDKÚ ostro odmieta spoločný postup KDH a vládneho Smeru pred prezidentskými voľbami. Pre TASR to dnes povedal líder SDKÚ Pavol Frešo s tým, že krok kresťanských demokratov vníma ako chybný.

01.03.2014 12:36
Pavol Frešo Foto:
Šéf SDKÚ Pavol Frešo
debata (101)

„Každý volič pravice chápe, že je normálne, keď stredopravé strany postupujú spoločne. Pre SDKÚ je spolupráca stredopravých strán prioritou ako alternatíva voči vládnym socialistom,“ konštatoval. Frešo ako alternatívu vnímal aj Ľudovú platformu. „Ale prípad predvolebných koalícií KDH so Smerom v Nitrianskom a Banskobystrickom kraji a Mosta-Híd so Smerom v Košickom kraji, ako aj najnovšia predvolebná spolupráca v prezidentských voľbách KDH a Smeru, výrazne narúša túto predstavu o spoločnej alternatíve,“ podotkol.

Podľa Freša SDKÚ ponúka a bude ponúkať voličom dôslednú ochranu hodnôt demokracie, slobody a trhovej ekonomiky oproti socializmu vládnej väčšiny. „Som presvedčený, že rovnako jasnú ponuku majú dať aj ostatné stredopravé strany,“ dodal.

Piatkovú (28.2.) dohodu KDH so Smerom na ústavných zmenách označil za nešťastný krok aj predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd László Solymos. Domnieva sa, že je potrebné fungovanie Ľudovej platformy (KDH, Most-Híd, SDKÚ) prehodnotiť. „Vyzerá to ako dohoda niečo za niečo. Justícia je dôležitá téma a keby sme to chceli urobiť seriózne, treba na to viac času,“ myslí si Solymos.

Dohoda KDH so Smerom-SD však podľa neho nie je jediným dôvodom na prehodnotenie fungovania platformy. Za ťažko vysvetliteľné označil aj dávnejšie podpisovanie petičných hárkov viacerým prezidentským kandidátom zo strany poslancov SDKÚ.

Vládny Smer a opozičné KDH sa dohodli na zmenách Ústavy SR. Pôjde o novinky v justícii a ochrana manželstva sa dostane do najvyššieho zákona štátu. „Návrh je výsledkom širokého politického dialógu, na ktorom sa podieľali najmä Robert Fico (Smer) a Ján Figeľ (KDH). Návrh predkladáme spoločne. Prejde do druhého čítania a bol by som rád, keby sme potom do tohto odborného dialógu vtiahli aj širšie politické spektrum, najmä štandardné strany,“ povedal predseda NR SR Pavol Paška (Smer).

101 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #KDH #kritika #dohoda #ústava #Smer #zmena