Slovenskí vojaci likvidujú muníciu

Od júna minulého roka až doteraz zlikvidovali príslušníci Národného centra EOD Nováky takmer 1200 trieštivých kusov leteckej munície. Vojaci ničia muníciu v rámci výcviku pyrotechnikov a špecialistov na likvidáciu výbušných prostriedkov (EOD). Informuje o tom web stránka ministerstva obrany.

01.03.2014 19:41
debata (3)

„Od 18. septembra minulého roka je v celých ozbrojených silách v platnosti zákaz manipulácie a používania kazetovej munície,“ uviedol minister obrany Martin Glváč. Výnimku tvoria špecializované operačné procedúry, vykonávanie pyrotechnického výcviku a výcvik EOD špecialistov za účelom jej likvidácie.

Slovensko by podľa ministra mohlo o dva roky pristúpiť k Dohovoru o kazetovej munícii, čo bude rezort obrany stáť približne 5,5 milióna eur. „Je to v súlade s návrhom akčného plánu o tejto problematike, ktorý 15. januára schválila vláda,“ spresnil minister. Veľkú časť kazetovej munície sú podľa Glváča schopní likvidovať naši vojaci v rámci výcviku pyrotechnického a EOD personálu.

V likvidácii tohto typu munície budú Ozbrojené sily SR pokračovať aj v najbližších rokoch na leteckej strelnici v Kuchyni, v priestoroch Vojenského technického a skúšobného ústavu na Záhorí a v Stálej trhacej jame v Sklenom. Harmonogram ničenia kazetovej munície je rozvrhnutý na niekoľko rokov. Posledné kusy by mali byť zničené v roku 2020.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #munícia #likvidácia #Ozbrojené sily SR