SHMÚ: Cez víkend bolo rekordne teplo

Po mimoriadne teplom februári pokračuje tento trend aj na začiatku marca. Počas prvého marcového víkendu dosiahla v nedeľu maximálna denná teplota vzduchu na niekoľkých meteorologických staniciach Slovenska zatiaľ najvyššie tohtoročné hodnoty.

03.03.2014 14:22
debata

V Michalovciach namerali 17 stupňov Celzia a v Holíči 17,5 stupňa Celzia. Informoval o tom klimatológ zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Pavel Faško.

„Pozorovatelia na viac ako jednej tretine meteorologických staníc na Slovensku zaregistrovali v nedeľu rekordy maximálnej dennej teploty vzduchu pre tento deň. Prekonávané boli rekordy prevažne z 2. marca v roku 1992, 1994, 1997, ale aj v roku 2007,“ uviedol Faško. Zároveň poznamenal, že v týchto rokoch boli horúce letá. „V tomto roku je zatiaľ mimoriadne teplo na celom území Slovenska, aj v kontinentálnejšej klíme východného Slovenska, aj vo vysokohorských polohách,“ dodal.

O zvláštnosti súčasného stavu podľa neho svedčí aj rekord maximálnej dennej teploty vzduchu z Kamenice nad Cirochou, kde v nedeľu namerali 15,7 stupňa Celzia, čím tam bol prekonaný 55 rokov starý rekord (14,9 stupňa Celzia).

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #klimatológ #JAR #Pavel Faško #zima