Vpád na Krym je podľa Fica porušením práva, SR viac stráži hranice

Ruská invázia na Krym je podľa slovenského premiéra Roberta Fica porušením medzinárodného práva. Fico po dnešnom stretnutí so slovenským prezidentom a predsedom parlamentu tiež vyhlásil, že Bratislava sprísnila stráženie spoločnej hranice s Ukrajinou.

03.03.2014 17:44 , aktualizované: 18:00
stretnutie, Ukrajiny, prezidentsky palac Foto: ,
Predseda Národnej rady SR Pavol Paška, prezident Ivan Gašparovič a predseda vlády Robert Fico hovoria o postoji Slovenska ku kríze na Ukrajine.
debata (73)

„Vždy sme tvrdili a budeme tvrdiť, že keď na území suverénneho štátu vyvíjajú aktivity vojská iného štátu bez mandátu príslušnej medzinárodné organizácie, ide o porušenie medzinárodného práva,“ povedal Fico novinárom.

Fico dodal, že predsedovia vlád krajín višegrádskej štvorky odštartovali konzultácie k vývoju na Ukrajine. „Pripravujeme spoločné stanovisko štyroch krajín – Česka, Poľska, Maďarska a Slovenska,“ uviedol Fico bez bližších podrobností.

Situácia na Ukrajine sa v uplynulých dňoch vyhrotila po ruskej invázii na Krym. Väčšina Krymského polostrova, kde väčšinu obyvateľov tvoria Rusi, je od víkendu pod kontrolou ruských vojakov. Podľa Fica je potrebné, aby sa terajší konflikt riešil diplomatickou cestou. „Musíme urobiť všetko pre to, aby neboli použité zbrane a aby toto porušenie medzinárodného práva bolo riešené štandardnými diplomatickými a politickými cestami,“ uviedol Fico. Odmietol výzvu slovenskej opozície, aby Bratislava na protest proti vojenskej invázii na Krym stiahla z Moskvy svojho veľvyslanca.

Slovensko podľa Fica zintenzívnilo stráženie spoločnej, 98 kilometrov dlhej hranice s Ukrajinou, ktorá je súčasťou vonkajších hraníc EÚ. „Obávame sa toho, že ukrajinská strana nie je schopná zvládnuť bezpečnostnú situáciu na svojej strane. Chceme zabrániť, aby sa na územie Slovenska dostali rôzne kriminálne živly, prípadne ďalší ľudia, ktorí na území Slovenska nemajú čo robiť,“ povedal Fico.

Slovenská polícia už skôr informovala, že v súvislosti s napätou situáciou na Ukrajine nezaznamenala incidenty na spoločnej hranici so svojím východným susedom a že Slovensko vykonáva ochranu hranice s Ukrajinou v obvyklom režime. Podľa Fica Bratislava nezaznamenala vyšší počet žiadostí Ukrajincov o udelenie víz alebo slovenské občianstvo.

Slovensko sa už viac ako týždeň pripravuje na možný nápor utečencov z Ukrajiny, v prípade potreby je pripravené okamžite zvládnuť asi tisícku migrantov a tento počet postupne zvýšiť.

Fico uviedol, že Slovensko zatiaľ nezaznamenalo problémy s dodávkami ruskej ropy a zemného plynu, ktoré do našej krajiny prúdia cez Ukrajinu. Slovenská strana má podľa premiéra skôr obavy o zabezpečenie dovozu železnej rudy a uhlia, ktoré využíva košický závod amerických oceliarní U.S. Steel.

Paška chce so štandardnou opozíciou rokovať o Ukrajine

Predseda NR SR Pavol Paška chce so štandardnými opozičnými stranami rokovať o zvolaní mimoriadneho rokovania parlamentu, na ktorom by sa preberala situácia na Ukrajine.

Paška vôľu rokovať o zvolaní schôdze avizoval po pondelkovom stretnutí s prezidentom Ivanom Gašparovičom a premiérom Robertom Ficom.

Pavol Paška sa chce v utorok stretnúť s predstaviteľmi štandardných strán, aby rokoval o programe takejto schôdze. Aké strany považuje za štandardné, dnes nepovedal.

Pašku vyzval na zvolanie schôdze v nedeľu podpredseda KDH Pavol Abrhan. Podľa neho by na schôdzi parlamentu mal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák informovať poslancov o situácii na Ukrajine. „Minister vnútra by nás zas mal informovať o prijatých a chystaných bezpečnostných opatreniach,“ uviedol Abrhan v nedeľu, podľa ktorého poslanci by mali byť v tak závažnej situácii informovaní.

Ešte v pondelok večer bude zasadať Bezpečnostná rada SR. Premiér Robert Fico očakáva, že minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák bude na nej informovať o definitívnom počte zranených Ukrajincov, ktorí by mali byť privezení na Slovensko. Malo by ich byť dvadsať.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Slovensko #Robert Fico #Ukrajina