Kedy spraví Jahnátek poriadok pri zámenách lesov?

Nové pravidlá pre výmenu štátnych lesov so súkromníkmi zamrzli na mŕtvom bode. Každú chvíľu sa pritom objavujú kauzy, ktoré ukazujú, že tento problém treba riešiť. Ministerstvo pôdohospodárstva zámeny zastavilo na konci minulého roka a malo pre ne sprísniť pravidlá. Tie nie sú stále známe.

03.03.2014 20:00 , aktualizované: 04.03.2014 08:00
vlada,  Jahnatek Foto: ,
Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek zastavil výmeny pozemkov medzi štátom a súkromníkmi koncom minulého roka.
debata (10)

Majitelia, ktorí lesy získali výmenou so štátom, stavajú okolo nich ploty a lobujú na samosprávach, aby tam mohli stavať. Často ide o chránené územia alebo lesy, kam chodili ľudia na prechádzky.

Cieľom zámen bol pôvodne úplný opak. „Štát sa mal prostredníctvom nich dostať k pozemkom, o ktorých ochranu mal záujem. Vyvinulo sa to však celkom opačne. Štát si často púšťa aj chránené územia, čo nie je čistá hra buď zo strany štátu, alebo súkromného vlastníka,“ upozorňuje ekológ Michal Wiezik z Fakulty ekológie Technickej univerzity vo Zvolene.

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek výmeny zastavil vlani v decembri. Rezort mal pripraviť usmernenie pre všetky jeho organizácie, ktorým by sprísnil podmienky zámen. Týkať by sa mali napríklad podniku Lesy Slovenskej republiky či Štátne lesy Tatranského národného parku. Podľa ministerstva pozemky najviac vymieňajú Lesy SR, roku 2012 urobili 13 zámen, minulý rok osem, v tomto roku žiadnu.

Smernica však stále nie je hotová. Riaditeľ tlačového odboru rezortu Peter Hajnala tvrdí, že z nej ani nemôžu zverejniť žiadne podrobnosti, pretože prebieha vnútrorezortné pripomienkové konanie.

Denník Pravda oslovil štyri organizácie, ktoré patria ministerstvu pôdohospodárstva a mali by sa na príprave smernice zúčastňovať. Tie však o nej nič bližšie nevedia. „Vedúci pracovníci boli informovaní, že zámeny pozemkov sú dočasne pozastavené. V súčasnosti čakáme na usmernenie,“ povedal hovorca Lesov SR Vlastimil Rezek. Podobne odpovedali aj štátny podnik Lesopoľnohospo­dársky majetok Ulič, Národné lesnícke centrum vo Zvolene a štátny podnik Hydromeliorácie.

Ochranár Jaromír Šíbl z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia od nových pravidiel veľa nečaká. „Podľa mňa bude usmernenie riešiť len akútne problémy, ktorých dôsledok vidíme napríklad na Kolibe. Nemyslím si, že by rezort prišiel s koncepčným materiálom. Štát dnes nemá jasnú predstavu, ktoré pozemky chce vlastniť a ktoré nie. Oblasť štátnej ochrany prírody je na tom najhoršie za posledných 20 rokov,“ podotkol Šíbl.

Usmernenie by malo zaviesť aj zverejňovanie zámeru, ktoré pozemky štátny podnik plánuje vymeniť. Doteraz o tom nik neinformoval vopred. Stačilo, aby bola zámenná zmluva zverejnená v Centrálnom registri zmlúv. Začala platiť deň po zverejnení v registri. Ochranári upozorňujú, že pre nového majiteľa treba tiež zaviesť podmienku, ktorá mu zakáže stavať. „Je dôležité jasne zadefinovať pravidlá, za akých sa pozemky môžu vymieňať. Mal by fungovať kontrolný mechanizmus alebo moratórium, počas ktorého nemôže dôjsť k zmene charakteru pozemku,“ myslí si ekológ Michal Wiezik. Znamenalo by to, že les by niekoľko rokov po zámene ostal lesom a nezmenil by sa na stavebnú plochu.

Otázne je tiež, čo štát vlastne takýmito zámenami získa. Štátne lesy tvrdia, že zámeny nikdy nie sú nevýhodné. Pozerajú sa pritom len na výmeru a hodnotu pozemkov. Či je to turistická oblasť, alebo chránené územie, to nehrá dôležitú úlohu. Wiezik si myslí, že problém je v tom, že podniky pod rezortom pôdohospodárstva sledujú skôr ekonomický efekt zámeny, už menej ochranu životného prostredia.

Ministerstvo životného prostredia pritom tvrdí, že je pre štát výhodnejšie vlastniť chránené lesy, ako platiť ich majiteľom odškodné. „Z pohľadu záujmov ochrany prírody a krajiny je pre štát výhodné zamieňať lesné pozemky v chránených územiach v neštátnom vlastníctve za pozemky vo vlastníctve štátu, ktoré sa nachádzajú mimo chránených území. Štát tak nebude musieť vynakladať finančné prostriedky za náhradu za obmedzenie bežného obhospodarovania pozemkov,“ hovorí Maroš Stano z ministerstva životného prostredia, ktoré s rezortom pôdohospodárstva o návrhu hovorilo.

Zo zámen lesov sa už viackrát stali veľké kauzy. V roku 2010 vymenili štátne lesy skoro štvorhektárové pozemky na bratislavskej Kolibe za pozemky v Handlovej. Po tom, čo sa súkromník dostal k lukratívnemu územiu, začal tu rúbať stromy. Štátne lesy sa neskôr bránili, že s prekvalifikovaním pozemkov z „lesov“ na „ostatnú pôdu“, ako ani s predčasným výrubom lesa nepočítali. O tom, že výrub stromov tu bol nelegálny, hovoril ešte v decembri aj minister vnútra Robert Kaliňák. Celá kauza sa vlečie doteraz, prebieha niekoľko trestných stíhaní.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #pozemky #Ľubomír Jahnátek #lesy #Lesy SR