Niektorí Ukrajinci na Slovensku ruské vojská vítajú, iní nie

Ukrajinci, ktorí bývajú na Slovensku, pozorne sledujú situáciu na Kryme. Názory na ňu majú rôzne, podľa toho, akej národnosti sú.

04.03.2014 14:00
protest, Ukrajina, Rusko, Bratislava,... Foto: ,
Účastníci protestu voči agresii Ruskej federácie na Ukrajine pred Veľvyslanectvom Ruskej federácie v SR v Bratislave. (Ilustračné foto)
debata (5)

Ukrajinčan Vladimír žije na Slovensku dva roky. Na Kryme má svojho staršieho syna, ktorý s dvoma deťmi býva v rodinnom dome v Sevastopoli. „Väčšina obyvateľov mesta sa hlási k Rusku. Ukrajinský jazyk počuť iba od nových obyvateľov, ktorí si ešte nezvykli. Sevastopoľčania by sa ešte viac chceli upnúť na Rusko. Preto sa tešia, že na nich Putin nezabudol a je pripravený ochrániť ich,“ hovorí Vladimír, ktorý sa o aktuálnom dianí v Ukrajine každý deň rozpráva so svojim synom.

„Krymčania odmietajú krv a zabíjanie. Chcú normálny život, prácu, svoj ruský jazyk. Nerátajú s vojnou, podľa nich na ňu nie je dôvod. Napriek tomu sa na ňu pripravujú v prípade, že by došlo k provokáciám zo strany radikálov,“ vysvetlil Vladimír. V Sevastopoli, ako aj v ďalších krymských mestách obyvatelia denne rokujú o ďalšom postupe. „Premýšľajú, ako sa vyhnúť vojne a krviprelievaniu. Radi by upevnili svoju príslušnosť k Rusku a hľadajú najlepšie riešenie. Stále sa totiž ponúkajú viaceré možnosti – byť súčasťou Ukrajiny, Ruska alebo vyhlásiť nezávislosť. Nechcú sa uponáhľať, aby neprivolali druhý Majdan. Tam tiež neočakávali krv a nakoniec to dopadlo úplne inak,“ pripomenul.

Ivan, ktorého matka žije v Zakarpatskom kraji, je zase pripravený kedykoľvek vycestovať zo Slovenska a narukovať. „Panuje tam nervozita, strach, prítomnosť vojsk je vnímaná negatívne. Moja rodina sa bojí, že sa začne strieľať a celá Ukrajina bude vtiahnutá do vojny. Mužom hovoria, že budú musieť narukovať. Mnohí sa však hlásia dobrovoľne. Aj keď 14 rokov žijem na Slovensku, som veľký patriot. Ak by bolo treba, okamžite by som išiel bojovať. V hre je veľa, od týchto udalostí závisí budúcnosť celej krajiny a jej usporiadanie,“ hovorí s tým, že Ukrajina je názorovo nejednotná a každý vníma hroziaci konflikt inak.

Krym má bližšie k Rusku ako k Ukrajine. 27-ročná Tamara, ktorá tam bola pred rokom na dovolenke, spomína, že ukrajinsky im nik nerozumel. „Počas celej dovolenky sme museli hovoriť po rusky. Krymčanov živia rôznymi polopravdami, preto sa veľa ľudí prikláňa k oddeleniu od Ukrajiny. Bojíme sa, že sa konflikt rozšíri po celom území a vymkne sa spod kontroly,“ povedala Tamara, ktorá v súčasnosti žije v Bratislave. Jej známy bol pred niekoľkými týždňami povolaný do Kyjeva a strach, ktorý prežívala aj s rodinou, už nechce zažiť. Aj preto denne sleduje ukrajinské spravodajstvo a čaká utíšenie napätia.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajinci na Slovensku #Krym