Matica vydala text, ktorý haní Rómov

Matica slovenská dala priestor extrémistovi. Text, ktorý propaguje Tisa a hanlivo sa vyjadruje o Rómoch, vyšiel v zborníku k odbornej konferencii.

04.03.2014 13:00 , aktualizované: 05.03.2014 14:00
matica slovenská, zborník Foto: ,
Zborník, v ktorom dala Matica slovenská priestor Radovanovi Novotnému.
debata (15)

Vydalo ho politologické oddelenie Matice koncom minulého roka. Podľa historika je takýto príspevok neakceptovateľný s demokratickými princípmi. Matica je pritom platená zo štátneho rozpočtu.

Na konferencii na tému Dvadsať rokov slovenskej štátnej samostatnosti vlani v novembri v Košiciach vystúpil aj Radovan Novotný. Vo svojom príspevku s názvom Spravodlivý prístup ponúka riešenie, ako bojovať proti „bujneniu asociálnych Cigánov“. Tvrdí, že má byť „presne také, ako to radí a ako to aj robil Dr. Jozef Tiso“, teda silným národovectvom a prijatím Božích zákonov.

Príspevok vyšiel neskôr v zborníku Matice, čo je podľa historika Dušana Kováča neakceptovateľné s demokratickými a humanistickými princípmi. „Tiso nemôže byť v žiadnom prípade pozitívna postava v našej histórii pre človeka, ktorý je demokrat a humanista. Je to zároveň aj na zamyslenie pre ministerstvo kultúry, do ktorého kompetencie Matica patrí. Je naozaj únosné, aby takúto inštitúciu s takýmito výsledkami mal štát podporovať zo svojho rozpočtu?“ pýta sa historik.

Na otázku, či takýto text mala publikovať Matica, ministerstvo kultúry reagovalo stručne. „Minister kultúry Marek Maďarič to nepovažuje za vhodné,“ povedal jeho hovorca Jozef Bednár.

Zodpovednosť za to, kto pozval Novotného a prečo publikovali kontroverzný text, si organizátori medzi sebou pohadzujú ako horúci zemiak. Košickú akciu usporiadal politologický odbor Matice spolu so Stálou konferenciou slovenskej inteligencie Slovakia plus s pobočkou v Košiciach.

Roman Michelko z politologického odboru viní za účasť Novotného na konferencii spoluorganizátora. „Ja som bol organizátorom tak na 25 percent a na 75 percent to bola košická pobočka Slovakia plus, ktorá je prepojená s miestnou Maticou. Novotný mal také bigotno-katolícke a trochu extrémistické názory, s ktorými sa ja nestotožňujem,“ tvrdí.

Príspevok v celom znení sa podľa Michelka objavil v tlačenom zborníku preto, lebo by bolo nespravodlivé vynechať ho, keď už na konferencii vystúpil. Brožúrku vydali v náklade okolo 400 kusov a celé to financovala Slovakia plus. Ide o občianske združenie, ktoré vzniklo roku 1992.

„Dostal som na neho tip od mládežníkov miestneho odboru Matice. Prezentoval riešenie v náboženskom duchu, preto som ho zastavil. Ale čo vyšlo v zborníku, to som už nekontroloval,“ hovorí Jozef Mižák, člen košického klubu Slovakia plus. Zborník vraj zostavoval predseda organizácie Ján Dudáš. Pravda sa ho pokúšala kontaktovať, do uzávierky však neodpovedal.

Denník Pravda oslovil aj Novotného. Ten pripustil, že text v súčasnom ponímaní môže byť extrémistický. Priznal tiež, že v minulosti pôsobil v Slovenskej pospolitosti s Marianom Kotlebom, v súčasnosti s ním už vraj kontakt neudržiava.

Radovan Novotný minulý rok organizoval oslavný memoriál pri príležitosti 66. výročia smrti Jozefa Tisa. Poznajú ho aj v Česku. Česká organizácia Antifa na webovej stránke uvádza, že sa viackrát zúčastnil na akciách, ktoré usporiadali českí neonacisti. Keď pôsobil v Kotlebovej strane, mal podľa Antify neoficiálny titul „druhý pobočník vodcu“. Potvrdzuje to aj ich spoločná fotografia, ktorú zverejnili na webe.

To, že Matica publikuje text, ktorý je problémový, sa podľa sociológa Michala Vašečku nestalo prvý raz. „Štát definuje Maticu aj v zákone ako celonárodnú ustanovizeň s výnimočným postavením, čím ju zvýhodňuje oproti ostatných organizáciám. Ak už to však má byť takáto inštitúcia, o to viac by si mala dávať pozor na to, čo vydáva a čo robí,“ povedal.

Za minulý rok Matica slovenská dostala od štátu účelovú dotáciu vo výške takmer 1,5 milióna eur. Peniaze boli podľa Bednára určené na vydavateľské aktivity, technickú prevádzku, vedu, výskum či kultúrne aktivity.

Za vydanie zborníka vyvodí Matica dôsledky

Zborník s protirómskym príspevkom Radovana Novotného bol vydaný bez vedomia príslušných matičných orgánov. „Dištancujeme sa od takéhoto postupu a vyvodíme z toho primerané dôsledky,“ uviedol predseda Matice slovenskej Marián Tkáč. O Novotného príspevku v brožúrke Dvadsať rokov slovenskej štátnej samostatnosti informoval včera denník Pravda. Tkáč dodal, že text, ktorý vydalo politologické oddelenie, sa prieči matičnej línii tolerancie a odmietania prejavov rasovej, náboženskej a politickej intolerancie. (lu)

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Matica slovenská #Rómovia #Radovan Novotný