Priveľa Sloveniek neoznamuje prípady najväčšieho násilia

Slovensko sa o sebe dozvedelo veľmi znepokojujúcu správu. Drvivá väčšina prípadov závažného násilia spáchaného na ženách zostáva nepotrestaná, pretože obete sa neprihlásia na polícii. Vyplýva to z prieskumu Agentúry EÚ pre základné práva so sídlom vo Viedni.

05.03.2014 11:40 , aktualizované: 06.03.2014 10:20
medzinárodný deň žien, násilie, týranie Foto: ,
Obyvateľky Európskej únie sa často stretávajú s rôznymi podobami násilia a obťažovania. Dokazuje to prieskum Agentúry EÚ pre základné práva. Aktivistky zvyknú zvlášť poukazovať na tieto problémy počas Medzinárodného dňa žien (MDŽ), napríklad aj rozmiestnením červených makiet ženských postáv. Tohtoročné MDŽ pripadá už na túto sobotu.
debata (7)

Zločin oznamuje iba 12 percent Sloveniek, keď je páchateľ ich partner, a len o dve percentá viac vtedy, ak ide o iného muža. Celkovo je to v 28 štátoch únie horšie už iba v Estónsku (11 a 11 percent), v Česku (14 a 9 percent) a vo Fínsku (10 a 15 percent). Naopak, násilie zo strany partnera najviac udávajú ženy v Luxembursku (31 percent) a cudzích mužov Poľky (29 percent). V každej členskej krajine EÚ sa do prieskumu zapojilo 1 500 žien.

Zlá štatistika vyznela pre Slovensko aj v prípadoch obťažovania v kybernetickom priestore. (Pýtali sa žien, či s tým majú skúsenosť od dovŕšenia 15 rokov.) Konkrétne do tejto kategórie v ankete zaradili nevyžiadanú elektronickú poštu a esemesky so sexuálnym obsahom a neprijateľný postup na internetových sociálnych sieťach. „V Dánsku a vo Švédsku to zažilo zhodne 18 percent žien, na Slovensku 17 percent,“ uvádza sa v správe Agentúry EÚ pre základné ľudské práva. Tieto tri štáty skončili najhoršie. Naopak, najmenej skúseností s takýmito prípadmi majú Rumunky (5 percent).

V prieskume sa pýtali aj na to, či boli sexuálne zneužité, keď boli ešte maloleté. Najviac alarmujúce zistenia vyšli o Francúzsku a Holandsku, kde pohlavné zneužitie priznala pätina opýtaných, keď mali menej ako 15 rokov. Slovensko sa v tomto prípade ocitlo v lepšej časti krajín (4 percentá).

Prieskum odhaľuje rozsah zneužívania, ktorému sú ženy vystavené doma, v práci, na verejnosti, ale aj na internete, citovala agentúra SITA Ninu Pánikovú zo Slovenského národného strediska pre ľudské práva. „Považujeme za nevyhnutné, aby sa na Slovensku zvyšovalo povedomie aj v tejto oblasti porušovania ľudských práv,“ zdôraznila.

SITA upozornila, že správa poukazuje na to, že partner fyzicky či sexuálne týral 22 percent žien v celej EÚ, na Slovensku ich bolo 12 percent. „Súčasný partner na Slovensku psychicky týral 34 percent žien, bývalý partner 46 percent opýtaných žien u nás. Išlo napríklad o verejné ponižovanie, zákaz opúšťania domova, nútenie sledovať pornografiu či hrozby násilia,“ vyplýva z prieskumu.

Členské štáty by mali podľa Agentúry EÚ pre základné práva ratifikovať Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor), pripomenula SITA. „Zatiaľ tak urobilo len Rakúsko, Taliansko a Portugalsko, podpísalo ho však 17 členských štátov EÚ vrátane Slovenska. Polícia, zdravotnícki pracovníci, zamestnávatelia či služby, ktoré sa špecializujú na podporu obetiam, musia byť vyškolení, mať na to zdroje a potrebné právomoci na ich oslovovanie. Polícia a podobné služby by mali takisto absolvovať odbornú prípravu, aby vedeli formy násilia rozpoznať a následne ich vyšetriť. Zhromažďovanie údajov o násilí páchanom na ženách by sa malo zlepšiť a harmonizovať v rámci členských štátov, ale aj medzi nimi,“ napísala tlačová agentúra.

Prieskum Agentúry EÚ pre základné práva

  • V ankete oslovili 42-tisíc žien v 28 členských štátoch Európskej únie. Boli vo vekovej skupine 18 až 74 rokov. Tento prieskum zameraný na násilie a obťažovanie je najrozsiahlejší, aký sa vôbec v EÚ uskutočnil.
  • Vyplynulo, že približne tretina má skúsenosť s fyzickým alebo sexuálnym násilím. Každá dvadsiata žena sa priznala, že bola znásilnená. (Pýtali sa na ich životné príbehy po dovŕšení 15 rokov života.)
  • V prípadoch domáceho násilia 67 percent opýtaných uviedlo, že útok nenahlásili na polícii. Pokiaľ ide o sexuálne obťažovanie, to sa často vyskytuje na pracovisku.
  • Keď sa časť výsledkov prepočíta na počet žien žijúcich v EÚ, ukáže sa veľmi znepokojujúca štatistika: Počas posledných 12 mesiacov pred prieskumom zažilo telesné násilie približne 13 miliónov žien a za rovnaké obdobie to platí o 3,7 milióna žien v prípadoch sexuálneho násilia.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #násilie #ženy