Na bicykel sadol so siedmimi promile v krvi

Prežil sedem promile, a ešte aj bicykloval. Iba 29-ročný muž šokoval policajnú hliadku, ktorá robila bežnú kontrolu v obci Veľké Orvište pri Piešťanoch. Po tom, čo ho uprostred noci zastavili a dali mu fúkať, mu namerali 6,92 promile alkoholu v krvi. Odborníci tvrdia, že bežný človek by také množstvo alkoholu neprežil.

07.03.2014 11:00
debata (6)

„Už hranica tri až štyri promile sa zvyčajne považuje za stav, v ktorom nastáva otrava alkoholom, hodnoty, ako je takmer sedem promile, sú už zvyčajne nezlučiteľné so životom,“ vraví riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica. Zadržaný muž podľa neho mohol prežiť vysoké množstvo alkoholu jedine vďaka tomu, že pije pravidelne a je doslova trénovaný. „Sú ľudia, ktorí majú vybudovanú závislosť a odolnosť. Po čase im však prestáva fungovať pečeň a umierajú,“ dodáva.

Pri prepočte, koľko by musel priemerný človek vypiť, aby nafúkal takmer sedem promile, ide o množstvo 2,9 litra vína, štyri veľké pivá a ešte aj štyri poldecáky tvrdého alkoholu. Ak by pil len destilát, sám by musel vypiť 1,3 litra tvrdého alkoholu. Na úplné vytriezvenie by potom potreboval 46 hodín, teda takmer dva dni.

Mužovi z Veľkého Orvišťa hrozí za to, že si v tomto stave sadol na bicykel, pokuta. „Policajná hliadka priestupok zaevidovala a spis zaslala na prejednanie na dopravný inšpektorát. Vodičovi hrozí za alkohol v správnom konaní pokuta od 150 do 800 eur,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa v Trnave Mária Linkešová.

Napriek tomu, že ide o nezvyčajný prípad, nejde o absolútny rekord. Ten dosiahol zrejme 28-ročný muž, ktorému v roku 2001 namerali v trnavskej nemocnici 7,3 promile. V porovnaní so zahraničím sú však slovenské rekordy pomerne nízke. V poľskej Poznani spôsobil v roku 1995 dopravnú nehodu muž so 14,8 promile alkoholu v krvi. Neskôr zomrel na následky zranení spôsobených pri havárii.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #bicykel #alkohol #promile