Nemocnica sa s lekárskou fakultou dohodla

Stav v bratislavskej univerzitnej nemocnici, ktorý niektorí lekári opisovali ako nelegálny, sa skončil. Nemocnica včera podpísala zmluvu s Lekárskou fakultou UK Bratislava. Denníku Pravda to potvrdil dekan fakulty Peter Labaš. Zmluva rieši prax medikov, prácu doktorandov, postavenie prednostov, ale aj ich platy.

07.03.2014 12:00
student, studenti, medici, lekarska fakulta,... Foto: ,
Nová zmluva rieši prax medikov, prácu doktorandov, postavenie prednostov, ale aj ich platy.
debata

Na to, že nemocnica v Bratislave nemá od nového akademického roka podpísanú zmluvu s lekárskou fakultou, upozornil denník Pravda včera. V nemocnici pracujú zamestnanci fakulty vo funkciách prednostov, zdravotnú starostlivosť tam tiež poskytujú doktorandi. Lekár, ktorý denník Pravda na tento problém upozornil, uviedol, že niektorí lekári za svoju prácu na klinikách nedostávali pol roka plat.

Hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská sa najprv k platom nevyjadrila, včera však tieto informácie dementovala. „Univerzitná nemocnica si plní mzdové záväzky voči prednostom riadne,“ uviedla Maťašovská. Na základe čoho nemocnica vyplácala prednostom mzdy, keďže stará zmluva už neplatila a nová ešte nebola podpísaná, však nevysvetlila. Nespomenula ani, ako boli vyplácaní doktorandi.

Dekan lekárskej fakulty Peter Labaš priznal, že prednostom bola vyplácaná mzda podľa pracovných zmlúv, ktoré boli uzatvorené na základe úväzkov, ktoré odpracujú v nemocnici. Bez ohľadu na to, či škola s nemocnicou kontrakt o výučbe medikov mala.

Maťašovská ešte dodala, že za výuku medikov nemocnica nedostáva od lekárskej fakulty peniaze, čo dekan poprel. „Peniaze nám posiela ministerstvo školstva a tie podľa počtu študentov posielame univerzitnej nemocnici, ktorá nám nevyúčtuje, na čo všetko tieto peniaze používa,“ podotkol Labaš.

Podpisom zmluvy sa ukončil aj polročný spor o kompetenciách prednostov. Podľa pôvodného návrhu vedenie nemocnice chcelo zbaviť prednostov vedenia kliník, namiesto nich mali šéfovať primári. Dekan preto odmietal takúto zmluvu podpísať. Tvrdil, že by sa týmito krokmi zdegradovalo vzdelávanie aj garancia poskytovania zdravotnej starostlivosti. „Keby som podpísal túto zmluvu, lekárska fakulta po 95 rokoch existencie zahynie,“ myslí si Labaš.

Zmluvu s univerzitnou nemocnicou podpísala aj Lekárska fakulta UPJŠ v Košiciach ešte na začiatku akademického roka v roku 2012, pretože hrozilo zastavenie praxe medikov. Jaroslava Oravcová, manažérka fakulty pre PR, hovorí, že ich kontrakt je pre školu nevýhodný. Okrem toho, že ubral z kompetencií prednostom, nemocnica si v ňom vyhradila právo zrušiť prax medikom mimo semestra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Univerzitná nemocnica #Lekárska fakulta Univerzity Komenského #Peter Labaš