Trnavské univerzity čaká rozhodovanie o zlúčení

Sídlia v jednom meste, obe majú filozofické fakulty a ďalšie podobné študijné programy. Aj toto by malo byť dôvodom na zlúčenie Trnavskej univerzity a Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. I keď sa o tejto možnosti hovorilo už pred šiestimi rokmi, stredajšie rozhodnutie vlády, že sa tak má skutočne stať, prekvapilo rektorov oboch univerzít.

07.03.2014 12:30
UCM, Univerzita sv. Cyrila a Metoda, Trnava Foto:
Spojenie Trnavskej univerzity a Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave by sa malo podľa uznesenia vlády uskutočniť do konca budúceho roka.
debata (1)

Spojenie týchto dvoch vysokých škôl sídliacich v Trnave, kde každá má vyše 6-tisíc študentov, by sa malo podľa uznesenia vlády uskutočniť do konca budúceho roka. Minister školstva sa má zaoberať otázkou ich zlúčenia s cieľom znížiť a zefektívniť náklady na ich prevádzku. Minister obrany má zároveň hľadať priestory, kde by sa mohol presťahovať vojenský archív v Trnave. Historická budova, v ktorej sídli, by sa tak opäť mohla využívať pre potreby univerzity.

Rozhodnutie vlády zaskočilo rektora Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozefa Matúša: „Hoci nie je žiadnym tajomstvom, že sa o podobnej alternatíve diskutuje v podstate od prvých rokov vzniku našej univerzity, nepovažovali sme a nepovažujeme túto alternatívu za tému, ktorá by bola, ako sa hovorí, na programe dňa.“ Univerzita sv. Cyrila a Metoda vznikla v roku 1997 – päť rokov po zriadení Trnavskej univerzity.

Počtom fakúlt väčšia Trnavská univerzita sa k samotnému spájaniu vyjadrila stručne. „Trnavská univerzita neprijala žiadne rozhodnutie, ktoré by sa týkalo integrácie Trnavskej univerzity a Univerzity sv. Cyrila a Metoda, s ktorou môžeme konštatovať dobré vzájomné vzťahy,“ uviedol rektor Trnavskej univerzity Marek Šmid. Pripomenul pritom úspechy Trnavskej univerzity i to, že jej fakulty sa dobre umiestňujú v rebríčkoch hodnotenia Akademickej rankingovej a ratingovej agentúry.

Ani jeden z rektorov nechcel povedať nič k tomu, ako by sa zlúčená univerzita mohla volať, koľko by mala fakúlt a kde by sídlila. „Akákoľvek úvaha na túto tému by bola čistou špekuláciou, do ktorej sa nechceme púšťať. Všeobecne sme však o tejto téme, samozrejme, zo strednodobého či dlhodobého hľadiska, pripravení diskutovať,“ uviedol rektor Univerzity sv. Cyrila a Metoda.

Zlúčenie oboch univerzít už pred šiestimi rokmi odporučila rektorom aj Akreditačná komisia. „Jedným zo záverov poslednej komplexnej akreditácie bolo odporučenie rektorom oboch univerzít, aby sa zlúčili,“ hovorí predseda komisie Ľubor Fišera. Dôvodom podľa neho bolo to, že niektoré študijné programy na oboch školách sú podobné a „je zbytočné, aby sa v jednom meste vyučovali na dvoch rôznych univerzitách“.

Obe univerzity sa teraz pripravujú na novú komplexnú akreditáciu svojich študijných programov. Podklady majú predložiť do 1.¤júla. Či do nich nejakým spôsobom zahrnú aj predpoklad zlučovania, závisí podľa Fišeru od samotných vysokých škôl. „Predpokladám, že aj keď sa zloženie Akreditačnej komisie za šesť rokov zmenilo, tak bude aj teraz odporúčať školám ich zlúčenie,“ dodáva šéf komisie.

Výsledky komplexnej akreditácie majú byť známe v lete budúceho roka. Potom sa zrejme začne naostro riešiť aj zlúčenie univerzít. „Až po uzatvorení komplexnej akreditácie a prezentácii jej výsledkov môžeme riešiť ďalšie otázky, ktoré sa týkajú aj zlúčenia vysokých škôl,“ upozorňuje rektor Univerzity sv. Cyrila a Metoda. Ako bude v prípade odporúčania spojiť obe vysoké školy postupovať rezort školstva, zatiaľ nie je jasné. „Z nášho pohľadu, ak je záujem zlúčiť tieto dve vysoké školy, právne nič nebráni ministerstvu predložiť návrh zákona o ich zlúčení,“ uviedol tlačový odbor rezortu školstva.

Spojenie verejných vysokých škôl podľa vysokoškolského zákona schvaľujú akademické senáty na návrh rektorov po predchádzajúcom vyjadrení Akreditačnej komisie. Na zlúčenie podobne ako zriadenie verejnej vysokej školy je potrebný zákon.

Podľa hovorcu trnavského magistrátu Pavla Tomašoviča spojenie univerzít bude na zvážení ministerstva: „My by sme neradi hodnotili kvalitu škôl. Z pohľadu mesta je výhodné a dobré byť univerzitným mestom, vysoké školy si ceníme.“ Mesto však považuje za dôležité, aby v prípade spájania univerzít zostala v názve Trnavská univerzita, ktorú tu v roku 1635 založil Peter Pázmaň a budovala katolícka cirkev. „Z historického dôvodu by bolo dôležité uchovať kontinuitu a bola by škoda vzdať sa prívlastku. Nie preto, že sme Trnavčania, ale preto, že v 17. storočí tu bola univerzita s takýmto názvom. Je to isté logo, ktoré má historickú hodnotu,“ dodal Tomašovič. Úvahy o názve spojenej univerzity sú podľa neho rôzne, hovorí sa o Trnavskej univerzite alebo o kompromise v podobe Trnavská univerzita sv. Cyrila a Metoda.

Akreditačná komisia odporúča obmedziť masové štúdium

Akreditačná komisia upozorňuje, že na Slovensku je na počet obyvateľov „priveľa vysokých škôl a tie poskytujú často vzdelávanie bez náležitej kvality a s veľmi slabou väzbou na vedecký výskum. Presadilo sa masové vzdelávanie na úkor kvality“. Uvádza to v správe o činnosti za minulý rok Akreditačná komisia. Tá je poradným orgánom vlády, odporúča okrem iného obmedziť masové vzdelávanie na magisterskom a inžinierskom stupni. „V mnohých študijných programoch zavedenie dvojstupňového štúdia neprinieslo zlepšenie kvality vzdelávania, skôr opak je realitou,“ píše v správe. Jedno z riešení pri zvyšovaní kvality vidí komisia v bakalárskych programoch orientovaných prioritne na prax, ktoré by už na druhom stupni nepokračovali. Rezort školstva sa na takúto úpravu zatiaľ nechystá. „Nateraz sa skôr domnievame, že takáto regulácia by mala byť zabezpečená v rámci prijímacieho konania na štúdium vyššieho stupňa a pri dobre nastavených profesijne orientovaných programoch ani nebude potrebná,“ doplnil hovorca rezortu Michal Kaliňák. Rezort totiž očakáva, že absolventi programov zameraných na prax sami uprednostnia zamestnanie pred pokračovaním v štúdiu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #Univerzita sv. Cyrila a Metoda #Trnavská univerzita #zläčenie