Putujte po žilinských pamiatkach s QR kódmi

Ďalších až 61 žilinských pamiatok a významných budov v meste dostalo tabuľky s QR kódmi. Prostredníctvom nich je možné získať podrobnejšie informácie o budove, pri ktorej sa človek práve nachádza. Po nasnímaní QR kódu mobilom sa turista dostane na webovú stránku žilinskej turistickej informačnej kancelárie, kde sú údaje o objekte v slovenskom i anglickom jazyku, pripravuje sa aj poľská verzia.

07.03.2014 13:00
QR kód, Žilina Foto: ,
Turisti v Žiline získajú podrobné informácie o pamiatkach a významných budovách v meste cez QR kód, ktorý je na informačnej tabuľke. Má ich už 81 nehnuteľností.
debata

Prehliadka mesta sa tak stáva atraktívnejšou a zaujímavejšou nielen pre turistov, ale i pre Žilinčanov, ktorí na prechádzke môžu zistiť niečo viac o svojom meste. Budovy sú označené nehrdzavejúcimi tabuľkami, na ktorých je QR kód, názov budovy a stručný popis so základnými, významnými a najzaujímavejšími informáciami o budove. Limitujúcemu rozmeru tabuliek bolo potrebné prispôsobiť aj texty. Ďalšie a už podrobnejšie údaje sú na internete. Záujemca sa k nim dostane okamžite cez smartfón alebo bežný mobil s fotoaparátom, ktorý má stiahnutú čítačku QR kódov. Je potrebné mať aj pripojenie na internet, no napríklad centrum Žiliny, Hlinkovo a Mariánske námestie majú pokrytie wifi signálom. Po načítaní kódu je turista presmerovaný priamo na stránku konkrétnej budovy.

Informácie o objektoch pripravili žilinskí historci Jozef Moravčík a Peter Štánsky, ich súčasťou sú aj historické fotografie stavieb. „Veľkým prínosom celého projektu, okrem zlepšenia informovanosti turistov o označených stavbách, je nepochybne aj to, že základný historický výskum priniesol nové informácie o histórii a architektúre viacerých budov Žiliny, ktoré dosiaľ neboli známe odbornej ani laickej verejnosti,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba.

Autor myšlienky označenia žilinských budov QR kódmi Peter Moravčík pripomenul, že informácie ku každému objektu je možné dopĺňať o aktuálne objavy. Na výbere pamätihodností a ich označovaní spolupracovali s pamiatkarmi. „Systém navrhnutý pre Žilinu hodnotíme veľmi vysoko. Práve z dôvodu, že je interaktívny, je možné ho korigovať a obnovovať. Vyzerá esteticky veľmi dobre, architektúru nenarúša, je šitý na mieru každému objektu a z tohto dôvodu mu nie je veľmi čo vyčítať,“ uviedol Vladimír Majtán z Krajského pamiatkového úradu v Žiline.

Prvých 20 žilinských stavieb získalo tabuľky s QR kódmi koncom roku 2012, teraz ich je dokopy 81. Počet sa ešte môže zvýšiť, malo by ich byť vyše stovky. Mestu sa ozývajú samotní majitelia budov, ktorí majú záujem, aby aj im nainštalovali QR kódy.

Každá z označených budov má aj svoje číslo. „Toto číslo sa objavuje aj v sprievodcovských brožúrach a rôznych bulletinoch. Chceme, aby mala budova číslo aj v rámci turistických okruhov či turistických informácií. Je to veľmi ľahký systém, nie niečo uzavreté v rámci jedného časového obdobia. V tom vidím určitú nadčasovosť,“ dodala Ingrid Dolníková z Mestského úradu v Žiline.

Označenie budov tabuľkami a systémom s QR kódmi stálo približne 35-tisíc eur, časť zaplatila Oblastná organizácia cestovného ruchu Malá Fatra a zvyšok zafinancovalo mesto z eurofondov cez spoločný slovensko-poľský projekt cezhraničnej spolupráce.

Čo je QR kód

Quick Response (QR) – rýchla reakcia, je kód, ktorý bol v roku 1994 navrhnutý v Japonsku, pôvodne pre automobilky na rýchle dekódovanie. Veľmi rýchlo sa stal populárny a začali ho používať prakticky všetky firmy aj jednotlivci a postupne sa rozšíril do ostatných krajín. Dnes sú QR kódy využívané napríklad v reklame, v tlačených materiáloch či na výrobkoch. QR kód sa sníma fotoaparátom v mobile a softvér dekóduje správu, ktorá je v kóde obsiahnutá. Umiestniť sa dá napríklad aj na vizitku, a tak QR kód bude obsahovať ďalšie informácie o človeku alebo odkaz na firemnú stránku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #pamiatky #QR kód