Úraduje aj prasacia chrípka

Prasacia chrípka v prípade pacientky, ktorá v ťažkom stave skončila v banskobystrickej nemocnici, sa nepotvrdila. 37-ročnú ženu najprv prijali v nemocnici vo Veľkom Krtíši a určili je diagnózu zápal pľúc.

07.03.2014 19:06
chrípka, injekcia, očkovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Neskôr sa jej stav zhoršil. Príznaky ukazovali na prasaciu chrípku. Záchranári v rukaviciach a s ochrannými rúškami ju vo štvrtok prevážali vrtuľníkom do Banskej Bystrice.

Negatívne výsledky na prasací vírus u tejto pacientky potvrdila vedúca odboru epidemiológie banskobystrického úradu verejného zdravotníctva Mária Avdičová. Podľa nej sa teraz vzorky testujú na prítomnosť bežného vírusu chrípky typu B.

Hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici Ružena Maťašeje odmietla potvrdiť, v akom stave sa žena nachádza. „Rodina si neželá zverejňovať informácie o jej zdraví,“ povedala Maťašeje.

Prasacia chrípka je nákazlivé ochorenie, prenáša sa z človeka na človeka kýchaním alebo kašľaním. Nebezpečná je preto, lebo u ľudí vyvolala vážne zhoršenie zdravia ako zlyhanie dýchania alebo aj smrť. "Úrad hlavného hygienika k piatku eviduje 7 prípadov nakazenia týmto vírusom. „Prvý prípad sme zaznamenali ešte na začiatku februára, odvtedy pribudli ďalšie,“ potvrdila hovorkyňa úradu Lenka Skalická. Dva prípady sa vyskytli v Poprade a po jednom Prešove, Bratislave, Košiciach, Komárne a Trnave. Podľa Skalickej nešlo o komplikované stavy, nebolo hlásené ani úmrtie.

Toto ochorenie sa prejavuje podobne ako bežná sezónna chrípka s náhlym začiatkom, horúčkou vyššou ako 38 stupňov Celzia. Sprevádza ju kašeľ alebo bolesti hrdla, hlavy či svalov. „Niekedy je ťažko na základe klinických príznakov odlíšiť chrípku od prechladnutia, preto je chrípku potrebné potvrdiť virologickým vyšetrením,“ podotkla Skalická. Osoby, ktoré majú takéto príznaky, by mali zostať doma a okamžite kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára.

Najlepšou ochranou proti chrípke je podľa Skalickej očkovanie. Dôležité je aj udržiavanie dobrej telesnej kondície či vhodnej životosprávy. Treba sa vyhýbať chorým ľuďom, obmedziť návštevy hromadných podujatí. Prevenciou je aj časté umývanie rúk, vetranie miestností, najmä v školách, škôlkach aj upratovanie navlhko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prasacia chrípka