Učitelia chcú meniť monitor

Deviatakov čaká túto stredu veľká skúška - testovanie zo slovenčiny a z matematiky, ktoré najúspešnejším zaručí prijatie na strednú školu bez prijímačiek. Učitelia upozorňujú, že keď napätie po testovaní opadne, žiaci si zvyknú urobiť vlastné prázdniny. Aj preto navrhujú, aby sa monitor v ďalších rokoch robil neskôr, napríklad v máji.

10.03.2014 13:30
Učiteľka Foto: ,
Po testovaniach sa deviataci prestávajú učiť a vzniká niekoľkomesačné obdobie, keď nerobia nič, hovorí riaditeľ Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií Pavel Sadloň.
debata (2)

„Po testovaniach sa deviataci prestávajú učiť a vzniká niekoľkomesačné obdobie, keď nerobia nič, a kým sa v prvom ročníku znovu naštartujú, je to za cenu veľkej námahy. A mnohí sa neštartujú vôbec,“ hovorí riaditeľ Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií Pavel Sadloň.

O presun testovania žiada komora učiteľov aj združenie samosprávnych škôl. „Upozorňujeme na to ministerstvo už roky. Bolo by dobré posunúť termín, aby žiaci mali motiváciu učiť sa a nestratili návyky,“ vraví Alena Petáková, predsedníčka združenia.

„Marcový termín testovania je odvodený od možností platnej legislatívy, keď si výsledky uvádzajú žiaci v prihláškach na stredné školy vždy do 10. apríla. Posun na máj by znamenal aj posun termínu prijatia žiakov na stredné školy,“ upozorňuje tlačový odbor rezortu školstva.

Okrem zmeny termínu učitelia navrhujú, aby sa monitor písal na stredných školách. Tým by sa malo zabrániť možným prípadom, keď učitelia pomáhajú pri testoch vlastným žiakom. Ministerstvo chce o všetkých návrhoch ešte rokovať so zástupcami stredných škôl.

Na stredných školách však v máji prebiehajú ústne maturity. „Testovanie deviatakov v máji na pôde strednej odbornej školy si neviem predstaviť. V prvý májový týždeň sú prijímačky a potom maturita, pričom u nás máme aj praktickú časť, takže maturity trvajú dva týždne. Ak by sa termín testovania deviatakov posúval, bolo by nutné meniť legislatívu aj termín prijímačiek,“ hovorí František Tamašovič zo Združenia na rozvoj stredoškolského odborného vzdelávania. V zásade však s princípom neskoršieho testovania deviatakov a prijímačiek na stredné školy súhlasí. „Nie je to zlý nápad,“ dodal.

Externý dozor učiteľa z inej školy pri testovaní sa využíva aj teraz. Podľa Romany Kanovskej z Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania, ktoré testovanie zastrešuje, objektivita bude zabezpečovaná externým dozorom v každej triede. V triede bude okrem domáceho učiteľa aj učiteľ z inej základnej alebo strednej školy. Výber učiteľov, ktorí robia externý dohľad, zabezpečujú odbory školstva okresných úradov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #žiaci #testovanie #deviataci #monitor