Psychiatrické ambulancie majú plno

Na Slovensku stúpajú počty pacientov s psychiatrickými problémami. Podľa psychiatričky za to môže hektický životný štýl, nereálne očakávania od života, ale aj choroby. Štatistické čísla však môže zvyšovať aj lepšia dostupnosť psychiatrickej starostlivosti.

11.03.2014 13:30
elektronizácia, zdravotné karty, ministerstvo... Foto: ,
Predchádzať psychiatrickým poruchám je podľa psychiatričky veľmi zložité.
debata (5)

Národné centrum zdravotníckych informácií cez uplynulý víkend zverejnilo údaje za rok 2012. Podľa nich sa v ambulanciách liečilo takmer 400-tisíc pacientov s psychickými poruchami. Oproti predchádzajúcemu roku to bol nárast o viac než 16-tisíc ľudí. V nemocnici bolo hospitalizovaných takmer 42-tisíc pacientov. Údaje za minulý rok ešte národné centrum nemá k dispozícii.

Psychiatrička Danica Caisová si myslí, že bolo by zaujímavé odsledovať, ktorých ochorení stúplo, či to boli depresie, úzkosti, panické poruchy, či duševné choroby. „Osobne si myslím, že ak niečoho pribudlo viac, tak sú to adaptačné poruchy, to znamená poruchy, ktoré súvisia s vonkajším prostredím, napríklad so vzťahmi, s prácou. Ľudia sú prepracovaní, vystresovaní, vyčerpaní, beznádejní, majú nereálne očakávania od života a tiež k tomu prispievajú aj choroby,“ konštatuje Caisová.

Ďalším dôvodom, prečo tieto počty narastajú, môže byť podľa Caisovej aj skutočnosť, že je väčšia dostupnosť psychiatrickej starostlivosti. „Na Slovensku psychiatria supluje aj takzvanú prvú pomoc, kým v zahraničí je to v kompetencii praktických lekárov,“ dodala psychiatrička.

Predchádzať psychiatrickým poruchám je podľa nej veľmi zložité. „Na prevenciu už bežný lekársky stav nestačí a nestačí už ani bežná osveta. Motivovať chorého pacienta, aby bol šťastný a mal sa rád, je nereálne. Štát by mal použiť páky na to, aby napríklad zlepšil životnú úroveň, aby znížil nezamestnanosť a podobne,“ myslí si lekárka.

Podľa štatistických údajov prišlo v roku 2012 do ambulancií psychiatrov prvýkrát takmer 65-tisíc ľudí, z toho bolo viac žien (35-tisíc) než mužov. V nemocniciach sa zas liečilo viac mužov (24-tisíc).

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pacienti #psychiatrické ambulancie