Maturanti si vyskúšali test zo slovenčiny

Na prvý pohľad ani nevyzerali ako maturanti. Desať neformálne oblečených študentov v počítačovej učebni Gymnázia na Ulici L. Sáru v Bratislave sústredene sledovalo monitor svojho počítača a postupne vypĺňalo elektronický test. Robili skúšobnú maturitnú písomku zo slovenčiny - nie na papieri, ale cez počítač.

12.03.2014 16:00
maturita, študenti Foto: ,
Študenti Gymnázia na Ulici L. Sáru v Bratislave robili v utorok skúšobnú maturitnú písomku zo slovenčiny cez počítač.
debata (1)

„Uf, niektoré otázky boli nejasné, až zákerné, ale určite bolo dobré vyskúšať si to,“ povzdychla si po skončení Veronika. Podobne ako jej spolužiaci si uvedomila, čo všetko ešte treba „dobrať“. Skúšobný test týždeň pred riadnou maturitnou písomkou dal viacerým zabrať, ale šancu otestovať sa v relatívnom pokoji ocenili všetci. „Zadania boli ťažké, ale teraz viem, čo si mám ešte pozrieť a doučiť sa,“ zhodnotila Martina. Tá si zajtra vyskúša aj elektronickú maturitu z matematiky.

Študenti nechceli veľmi hovoriť, ako sa im test podarilo zvládnuť, chýbalo im však, že po skončení nemali k dispozícii správne odpovede. „Myslím, že to bolo tak pol na pol, polovica odpovedí mi šla dobre, polovica bola sčasti o tipovaní,“ vraví Kristína. Iné to však bude o týždeň, keď maturanti budú písať riadnu písomku, od ktorej bude závisieť aj ich úspešnosť v skúške dospelosti. „Neviem, či som teraz vo väčšej pohode. Niektoré otázky boli ľahšie, pri iných bolo treba viac rozmýšľať,“ dodala Dominika. Ťažšia bola podľa nej gramatika, naopak, ľahšia literatúra a texty zamerané na čítanie s porozumením.

Maturitný test cez počítač pritom neznamená výhodu možnosti hľadania odpovedí na internete. Počítač maturantom ponúka len špeciálnu aplikáciu, kde je prístup k iným stránkam internetu zablokovaný. Pri riešení úloh z matematiky sa zasa žiaci v počítači dostanú len ku kalkulačke. Test a svoje odpovede môžu priebežne ešte upravovať, môžu si písať poznámky na papier, po odoslaní vyplneného testu sa s ním však už nedá nič robiť. Len sa pozrieť na skóre v podobe získaných bodov. „Má to svoje výhody, určite by online maturita bola rýchlejšia ako písomný test,“ myslí si Dominika.

Šancu overiť si svoje vedomosti pred ostrou maturitnou písomkou dostalo na tomto gymnáziu celkovo 20 žiakov pri teste zo slovenčiny, zajtra si vyskúša test ďalších 20 žiakov z matematiky. „Vychádza to z možností školy a vybavenia,“ povedal IT administrátor školy Ján Varga. Testovanie robili v dvoch počítačových učebniach, kde majú po desať počítačov. „To, aby sa mohli otestovať všetci maturanti v rovnakom čase, je hudbou budúcnosti,“ dodáva Varga.

Moderné elektronické testovanie maturity si tento rok v dvoch termínoch overilo celkovo vyše tisíc žiakov – 715 z nich robilo testy zo slovenčiny, 376 sa chystá na matematiku. Záujem študentov i škôl o skúšobné elektronické testovanie bol veľký, napokon sa zapojilo 19 škôl. Podľa Romany Kanovskej, riaditeľky Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania, ktorý maturity zastrešuje, do tohtoročnej skúšobnej formy cielene vyberali z každého kraja spravidla po dve menšie stredné školy, o počte a výbere žiakov rozhodovali školy.

Na budúci rok podľa plánov využije elektronické testovanie okolo 350 stredných škôl. Časť maturantov bude mať elektronickú maturitu už „naostro“, jej výsledky by mali byť uznané ako pri písomnej. „Testy budú rovnocenné s papierovými testami, ktoré budú písať ostatní maturanti. Tak ako testy, tak aj výsledky oboch skupín žiakov budú rovnocenné,“ hovorí Kanovská.

Zatiaľ však vyše 51-tisíc tohtoročných maturantov čakajú na budúci týždeň riadne písomné maturitné skúšky – sloh a test zo slovenčiny a cudzieho jazyka a pre tých, ktorí si vybrali, aj test z matematiky.

Skúšobné elektronické testovanie robil Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania tento rok aj u deviatakov. Tí však už dnes píšu naostro monitor. Všetkých vyše 42-tisíc deviatakov čaká najskôr 60-minútový test zo slovenčiny a po prestávke hodinový test z matematiky. Žiaci, ktorí dosiahnu v testovaní 90-percentnú úspešnosť, nemusia robiť prijímačky na stredné školy. Vlani sa to podarilo vyše 2 700 žiakom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #maturitné skúšky