Nová vysoká škola bude zrejme v Banskej Bystrici

Na Slovensku má vzniknúť nová súkromná vysoká škola zameraná predovšetkým na prax. Vytvorenie detašovaného pracoviska nemeckej vysokej školy Fresenius naznačil minister školstva Dušan Čaplovič po rokovaní s nemeckým podnikateľom a filantropom Arendom Oetkerom.

12.03.2014 20:00
SR Dušan Čaplovič, Arend Oetker Foto: ,
Arend Oetker rokoval v utorok s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom aj o podpore prepojenia firiem so strednými odbornými školami.
debata (17)

Kde presne bude sídliť a aké študijné programy bude ponúkať, zatiaľ nie je známe. Jej sídlom však pravdepodobne bude Banská Bystrica. „Návrh bol daný na Banskú Bystricu a malo by ísť o zameranie technických odborov,“ uviedol hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

V Banskej Bystrici už dnes pôsobí zahraničná súkromná vysoká škola Bankovní institut vysoká škola. Tá patrí do nemeckého vzdelávacieho holdingu, ktorého akcionárom je aj Arend Oetker. Prorektorom školy je 36-ročný Martin Užík, ktorý pred dvoma rokmi získal v Berlíne titul profesora ekonómie a nie je vylúčené, že vysokú školu zameranú na prax bude viesť. Denníku Pravda sa včera s protektorom Užíkom skontaktovať nepodarilo, bol mimo Slovenska.

Vysoká škola Fresenius, ktorá je súčasťou rovnakého nemeckého vzdelávacieho holdingu, má pobočku aj v Prahe. Podľa jej webovej stránky ponúka tri bakalárske programy v oblasti ekonomiky a jeden magisterský, prednášky sú v češtine.

Samotný Oetker avizoval, že na Slovensku by malo ísť o vysokú školu aplikovaných vied, zameranú na oblasť techniky a obchodu. „Radi by sme na Slovensku založili vysokú školu, ktorá bude zameraná na aplikované vedy. Orientovaná bude na praktické vzdelávanie a na prax,“ povedal Oetker. Študenti školy by pritom mali pracovať priamo vo firmách, s ktorými bude škola spolupracovať.

Systém prepojenia škôl s podnikmi a technicky zamerané školy podporuje aj minister školstva. „Budem vždy podporovať školy, ktoré budú zamerané na technologické a prírodovedné odbory, pretože Slovensko ich potrebuje. Ak splnia všetky podmienky a zriadia detašované pracovisko práve v oblasti rozvoja technológie a technickej prípravy a prírodných vied, nemôžu byť žiadne námietky, aby takáto konkurencia na Slovensku vznikla,“ povedal po rokovaní Čaplovič.

Snaha o vytvorenie novej vysokej školy zástupcov verejných vysokých škôl prekvapila. „Myslím si, že tu máme širokú ponuku vysokých škôl technického zamerania a tiež v oblasti biznisu či marketingu. Nerozumiem potrebe vzniku ďalšej vysokej školy,“ reagoval na správu šéf Slovenskej rektorskej konferencie Libor Vozár. Upozornil tiež, že technické vzdelávanie je drahé a aj preto súkromné vysoké školy nie sú väčšinou zamerané na túto oblasť. „Študenti by si ťažko mohli dovoliť zaplatiť školné,“ dodáva.

Podľa rektora najväčšej technicky zameranej slovenskej univerzity by sa duálne vzdelávanie, teda prepojenie škôl a firiem, malo robiť skôr na stredných odborných školách. „Slovenská technická univerzita poskytuje univerzitné vzdelávanie, ktoré vychádza z výskumu a je orientované na prax. Duálne vzdelávanie je vhodné pre stredné odborné školy, nie univerzitné,“ uviedol rektor Robert Redhammer.

Čaplovič s Oetkerom rokoval aj o podpore prepojenia firiem so strednými odbornými školami. „V najbližšom období podpíšeme memorandum a podnikneme kroky, aby naši nemeckí priatelia mohli pôsobiť na Slovensku a zefektívniť naše školstvo,“ uviedol Čaplovič. Okrem podpory stredným odborným školám a založenia vysokej školy má Oetker v pláne na Slovensku vytvoriť aj špecializované kontaktné centrá. Tie majú študentom pomôcť vybrať si študijné odbory, ktoré sú perspektívne.

Arend Oetker je vnukom zakladateľa veľkého rodinného impéria, ktoré je na Slovensku najznámejšie pudingovým práškom. Firma od konca 60. rokov patrí k najúspešnejším rodinným podnikom v Nemecku. Dnes podniká aj v hotelierstve a bankovníctve. Samotný Arend Oetker je známy aj ako zberateľ moderného umenia, podporuje mladých umelcov a časť zo zisku dáva na podporu vzdelávania.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #vysoká škola #Dušan Čaplovič #Arend Oetker