Prezident povzbudil Bosnu a Hercegovinu k väčšej intenzite reforiem

K väčšej intenzite reforiem v prospech občanov a k snahe o integráciu do Európskej únie vo štvrtok povzbudil prezident Ivan Gašparovič Bosnu a Hercegovinu (BaH). Stalo sa tak počas prijatia veľvyslankyne BaH pre SR so sídlom v Prahe Danky Savičovej v Prezidentskom paláci.

13.03.2014 18:32
debata (4)

Uistil, že Slovensko ich v tejto snahe naďalej podporuje na bilaterálnej aj multilaterálnej úrovni. Zároveň vyjadril presvedčenie, že krajine sa podarí konsolidovať situáciu. Pre politické ťahanice sa totiž minulý mesiac zrútili dlhotrvajúce rozhovory s Európskou úniou o ústavnej reforme, ktorá by odstránila diskrimináciu menšín a umožnila Bosne požiadať o členstvo v EÚ.

Európsky komisár pre rozšírenie Štefan Füle povedal, že rozhovory nebudú pokračovať. Podľa jeho slov zaujala EÚ nový prístup k Bosne, v rámci ktorého bude dávať prednosť riešeniu ekonomických a sociálnych výziev pred politickými záležitosťami.

Savičová na dnešnej nástupnej audiencii uviedla, že všetci obyvatelia BaH sa cítia byť Európanmi a o európskom smerovaní niet pochybností. Poukázala na niektoré úspešne zvládnuté reformy. Komplexnosť iných si podľa jej slov vyžiada viac času. Zdôraznila potrebu výraznejšej pomoci a angažovania sa EÚ.

Poverovacie listiny prezidentovi dnes odovzdal aj veľvyslanec Moldavska pre SR so sídlom vo Viedni Andrei Popov.

Ten poďakoval Slovensku za to, že Moldavsko je ako jediný európsky štát zaradené medzi tri programové krajiny oficiálnej rozvojovej pomoci SR. „Otvorenie slovenského veľvyslanectva v Moldavsku bolo výrazným krokom posilnenia nielen politickej a hospodárskej spolupráce, ale aj kooperácie vo všetkých oblastiach,“ konštatoval veľvyslanec.

Gašparovič deklaroval záujem Slovenska v pokračovaní pomoci eurointegračným snahám Kišiňova. Zaujímal sa tiež o vývoj v krajine pred koncoročnými parlamentnými voľbami, ako aj o názor na ukrajinskú krízu a situáciu na Kryme.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bosna a Hercegovina #Ivan Gašparovič