Nemocnice opäť hovoria o vypovedaní zmlúv

Regionálne nemocnice opäť rokujú zo zdravotnými poisťovňami o cenách. Najväčším problémom sú podľa prezidenta Asociácie nemocníc Slovenska Mariána Petka degresívne platby za hospitalizácie, ktoré majú v zmluve s Union zdravotnou poisťovňou.

16.03.2014 14:00
lekár, operácia, nemocnica, doktor Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Znamená to, že poisťovňa zaplatí menej, ak nemocnica prijme na lôžka viac pacientov, ako je dohodnuté v zmluve.

„Ak sa nedohodneme s Unionom na zrušení tejto podmienky, najväčšia štátna poisťovňa Všeobecná zdravotná zníži svoje platby, a to je pre nemocnice neprijateľné. Nemocnice tak pravdepodobne pristúpia k vypovedaniu zmluvy s Unionom,“ tvrdí Petko. Môže sa zopakovať situácia z minulého roka, keď nemocnice vypovedali tejto súkromnej poisťovni zmluvy a pacienti takmer tri mesiace nevedeli, či ich pri plánovaných zákrokoch ošetria, alebo nie. Petko vysvetlil, že príspevok štátnej poisťovne tvorí až 70 percent z balíka, ktorý vyplácajú všetky tri poisťovne. Ak by sa suma od štátnej poisťovne mala znížiť, bolo by to pre nemocnice likvidačné.

Regionálne nemocnice v piatok rokovali s VšZP aj s Unionom. Petko tvrdí, že sa so štátnou poisťovňou viac-menej dohodli. „Jediným sporným bodom zostali podmienky iných zdravotných poisťovní,“ povedal. Všeobecná podľa neho trvá na tom, aby súkromná poisťovňa Union neponúkala horšie ceny a horšie zmluvy v porovnaní so štátnou. „VšZP zároveň deklarovala, že ak by nám ponúkli súkromné zdravotné poisťovne lepšie podmienky, tak by k úprave pristúpila tiež,“ dodal šéf asociácie, ktorá združuje 59 regionálnych nemocníc.

Denník Pravda oslovil poisťovňu Union a pýtal sa jej, ako zareaguje na podmienky VšZP. „Viac informácií v tejto fáze nebudeme zverejňovať, nakoľko rokovania so zástupcami Asociácie nemocníc Slovenska stále pokračujú,“ informovala hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne Judita Smatanová. Situáciu nechcela komentovať ani štátna poisťovňa. Jej hovorkyňa Dana Gašparíková iba povedala, že regionálnym nemocniciam platí poisťovňa od januára viac. Všeobecná zdravotná poisťovňa už v minulosti tvrdila, že je ochotná platiť nemocniciam za skončené operácie vyššie sumy, ak tak urobia aj obe súkromné poisťovne Union a Dôvera.

Asociácia nemocníc aj poisťovne by mali ešte rokovať, konečné rozhodnutie má padnúť koncom marca.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnice #regióny #zdravotné poisťovne