Trnavskí colníci odhalili falzifikáty za 500-tisíc eur

Trnavskí colníci odhalili v Dunajskej Strede pri dovoze tovaru 10.298 napodobnenín ochranných známok. Vzniknutú škodu odhadli na takmer 500-tisíc eur, informovala v pondelok hovorkyňa Colného úradu v Trnave Iveta Švárna.

17.03.2014 18:44
polícia, policajt, policajti Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

„V rámci colného konania pri dovoze trnavskí colníci v pobočke Colného úradu v Dunajskej Strede vykonali úplnú vnútornú kontrolu troch zásielok. Dve z nich pochádzali z Číny, jedna z Vietnamu. Určené boli na maďarský, slovenský a český trh,“ konštatovala Švárna. Colníci počas kontroly zistili, že v kontajneroch sa okrem iného nachádza aj 501 dámskych kabeliek, 2-tisíc puzdier na mobil a 7 797 kusov textilu. „Odhadovaná škoda, ktorá by vznikla predajom týchto falzifikátov na trhu ako originálnych výrobkov, bola predbežne vyčíslená na takmer 500-tisíc eur,“ povedala.

Colníci bezodkladne oznámili svoje podozrenie aj zástupcom majiteľov ochranných známok, ktorí potvrdili, že ide o falšovaný tovar. Práve oni teraz rozhodnú o ďalšom postupe. Majú možnosť vyjadriť sa, či súhlasia so zničením tovaru alebo podajú návrh na súd vo veci falšovania ochrannej známky.

Pred zničením tovaru môže colný úrad rozhodnúť o bezodplatnom poskytnutí na humanitárne účely a to po splnení zákonom stanovených podmienok. Ako zdôraznila Švárna, v každom prípade sa bude prihliadať na ochranu spotrebiteľa trhu, ako aj na prísne zdravotné kritériá, ktoré musí tovar spĺňať.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #colníci #falzifikát #ochranná známka