Maturantov čaká týždeň písomiek

Na niektorých bolo cítiť napätie, iní sa chystali na dnešný deň s väčšou sebadôverou. Celkovo vyše 51-tisíc maturantov má pred sebou skúšku dospelosti a veľký týždeň.

18.03.2014 09:09
maturita, maturanti, Foto: ,
Na písomnú časť maturít sa v pondelok pripravovali aj štvrtáci Strednej odbornej školy strojníckej na Fajnorovom nábreží v Bratislave.
debata (1)

Začína v utorok sa testom a slohom zo slovenčiny, pokračuje zajtra testom a slohom z cudzieho jazyka. Podobne ako po minulé roky si takmer tri štvrtiny študentov vybrali maturitu z angličtiny, v menšej miere maturujú z nemčiny, spomedzi šiestich jazykov na výber najmenej maturuje z taliančiny.

Niektorí maturanti zo Strednej priemyselnej školy strojníckej v Bratislave mali v pondelok trému najmä zo slovenčiny. „Učím sa aj po večeroch, aj dnes večer si budem doma ešte opakovať so staršou sestrou,“ povedal Juraj. Tým, či sa mu podarí test zvládnuť na viac ako 33 percent a napísať sloh na viac ako 25 percent, si nie je istý. Minulý týždeň si pritom mohli maturanti aj na ich škole vyskúšať elektronické maturitné testy zo slovenčiny. „Mal som 32 percent, tesne pod čiarou,“ dodal skrúšene Juraj. Je mu pritom ľúto, že sa predtým netrénovali v takejto forme testovania častejšie, ale len zopár ráz.

V susednej triede mali študenti v skúšobnom elektronickom testovaní lepšie výsledky a chalani si aj viac dôverovali. Pred samotnou skúškou si však nikto nebol istý, ako to zvládne, maturitný test chceli samozrejme urobiť všetci. „Tipujem to na 40 percent,“ ozvalo sa z triedy od jedného zo študentov, o ktorom učiteľka prezradila, že elektronickú skúšku urobil na 80 percent. „Ja len neviem, načo mi informácie o rôznych literárnych dielach budú v živote dobré. Veď to aj tak o pár mesiacov zabudnem,“ dodal ďalší.

Tohtoroční maturanti sú podobne ako vlaňajší pod tlakom prísnejších kritérií na zvládnutie maturitnej skúšky. Na jej úspešné zloženie treba pri slovenčine a cudzom jazyku napísať na viac ako 33 % test alebo sloh na viac ako 25 % a odpovedať aspoň na trojku. Maturant so štvorkou musí na požadovanú úroveň urobiť test aj sloh. Tí, čo maturujú z matematiky, musia mať urobený test na viac ako 25 % a ústnu skúšku na trojku. Ak majú pri ústnej odpovedi štvorku, test musia mať na viac ako 33 %. Ústna časť bude v druhej polovici mája.

Prísnejšie pravidlá platia od minulého roka. Vlani v písomnej časti neuspelo takmer 1 300 maturantov. Opravovali ju v prvý septembrový týždeň. Rovnakú možnosť budú mať aj tohtoroční maturanti. „Tí, ktorí nesplnia kritériá na úspešné zvládnutie maturitnej skúšky, budú mať k dispozícii opravný termín v čase od 3. do 8. septembra,“ informovala Romana Kanovská, riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania, ktorý maturity zastrešuje. Študentov čaká v utorok dopoludnia najskôr 90-minútový test, popoludní majú 150 minút na písanie slohovej práce. Na výber budú mať štyri témy, ktoré budú vyžrebované a vyhlásené o 12.20 v živom vysielaní v rozhlase. Minister školstva Dušan Čaplovič pritom vyžrebuje 4 z 8 možných žánrov – úvaha, rozprávanie, výklad, charakteristika osoby, beletrizovaný životopis, diskusný príspevok, slávnostný prejav a umelecký opis.

Vlani mali na výber medzi úvahou o sociálnych internetových sieťach, umeleckým opisom Slovenska, rozprávaním na tému I malé meškanie môže spôsobiť veľké problémy a diskusným príspevkom k úryvku z básne Jána Smreka o spolužití človeka a zvieraťa.

Zajtra študenti maturujú z cudzích jazykov. Dopoludnia budú opäť začínať testom – gymnazisti majú povinnú vyššiu úroveň znalosti jazyka B2 a čas na vyplnenie testu 120 minút, stredné odborné školy majú ľahšiu úroveň B1 a 100 minút času na test. Popoludní dostanú témy slohových prác – na ich napísanie budú mať 60 minút, pričom od gymnazistov sa očakáva väčší rozsah napísanej slohovej práce. Vlani boli témy slohových prác pri všetkých jazykoch zamerané na knihu ako priateľa človeka.

Tých, ktorí sa rozhodli maturovať z matematiky, čaká test vo štvrtok. Tento rok bude pritom maturovať z matematiky vyše 8 200 študentov. Vyše 2 000 študentov zo škôl s vyučovacím jazykom maďarským čaká ešte v piatok test a sloh z maďarčiny, 26 maturantov jedinej školy s vyučovacím jazykom ukrajinským zas písomná časť z ukrajinčiny.

Na opravák sa neoplatí vždy spoliehať. Vlani z vyše tisíc žiakov urobila septembrové opravné skúšky štvrtina z nich. Opravu robili najmä študenti zo stredných odborných škôl, ktorí opakovali najčastejšie skúšku z cudzieho jazyka a zo slovenčiny. Gymnazisti, ktorých bolo podstatne menej, robili opraváky najmä z angličtiny a matematiky.

Písomná časť maturít

Utorok: test a sloh zo slovenského jazyka
Streda: test a sloh z cudzieho jazyka
Štvrtok: test z matematiky
Piatok: test a sloh z maďarského a ukrajinského jazyka

Podmienky zloženia maturitnej skúšky

Pri vyučovacích a cudzích jazykoch:

  • ústna skúška najhoršie za 3 a písomný test na viac ako 33 % alebo sloh na viac ako 25 %
  • ústna skúška najhoršie za 4 a test na viac ako 33 % a zároveň sloh na viac ako 25 %

Pri matematike:

  • ústna skúška najhoršie za 3 a test na viac ako 25 %
  • ústna skúška najhoršie za 4 a test na viac ako 33 %

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #skúšky #maturitné skúšky