Pitná alebo nie? Kvalitu vody netreba podceňovať

Stačí otočiť kohútikom a môžeme jej mať litre. Často však zabúdame na to, že voda, ktorú si púšťame do hrncov či vane, môže byť zdraviu škodlivá.

19.03.2014 12:00
studňa Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa Ivany Mahríkovej, vedúcej kancelárie Asociácie vodárenských spoločností, Slovensko sa môže pochváliť kvalitnou vodou, ktorá je však nerovnomerne rozdelená. Sieť verejných vodovodov je najviac rozvinutá v Bratislavskom kraji, ale aj v Trenčianskom či Žilinskom. Mnohí ľudia sú stále odkázaní na studne alebo dovoz vody v cisternách.

Až 87 percent Slovákov čerpá vodu z verejných vodovodov. Podľa odborníkov je bezpečnejšia, keďže ju stále kontrolujú výrobcovia, dodávatelia aj orgány verejného zdravotníctva. Až 13 percent však stále využíva individuálne zásobovanie, čiže vlastné studne. Za kvalitu vody v nich zodpovedajú majitelia. Často však podceňujú dôležitosť kontroly a vystavujú sa zbytočnému riziku.

„Treba zvážiť, či oblasť, v ktorej sa má studňa nachádzať, nie je poľnohospodársky využívaná alebo často zaplavovaná. Majiteľ musí počítať s nákladmi na prevádzku studne, údržbu, prípadnú dezinfekciu či pravidelné rozbory,“ upozorňuje Eva Kaňková z Úradu verejného zdravotníctva. Nesprávne umiestnenie studne môže spôsobiť priesak nebezpečných látok, ako sú napríklad dusičnany či ťažké kovy. Tie sú často pôvodcami mnohých ochorení. Studne by nemali byť v blízkosti hnojísk, žúmp či skládok odpadov.

„Niektoré z týchto látok je ťažké zmyslami identifikovať a pri krátkodobom používaní sa nemusia ani prejaviť. Pri dlhodobom však môžu spôsobiť vážne ochorenia,“ hovorí Ivana Mahríková. Ak človek dlho prijíma znečistenú vodu, môže sa uňho rozvinúť rakovina, kardiovaskulárne ochorenia, astma alebo môže mať problémy s reprodukciou. Obzvlášť nebezpečné sú dusičnany a dusitany u detí do jedného roka.

Podľa vodárov nie je problém len v nedostupnosti verejnej siete v niektorých oblastiach. Ani po vybudovaní sa na ňu mnohí nepripájajú. „Počas celého detstva sme aj so všetkými súrodencami pili vodu zo studne a nič nám nebolo. Keď som sa už aj s manželom presťahovala, v paneláku sme mali normálnu vodu z vodovodu. Mne až tak nechutí a na chate, ktorú sme si kúpili, stále využívame studňu. Kontrolovali sme ju dávno, ale myslím si, že by sme zbadali, ak by jej niečo bolo,“ hovorí 50-ročná Anna zo stredného Slovenska.

Ivana Mahríková upozorňuje, že vodu so zmenenou farbou, zápachom či hustotou treba okamžite prestať piť. A to tak v prípade vody zo studne, ako aj z vodovodu. Často sa totiž stáva, že prevádzkovatelia verejných vodovodov dodajú kvalitnú vodu, ktorá sa však znehodnotí vo vnútorných rozvodoch.

Úrad verejného zdravotníctva vlani skontroloval 2¤730 vzoriek vody zo studní. Takmer polovica z nich obsahovala zvýšené množstvo dusičnanov. „Ich zdrojom sú najmä priemyselné odpadové vody, skládky, septiky, žumpy a pastviny. Dusičnany poškodzujú zdravie, v tráviacom trakte sa môžu zmeniť na dusitany, ktoré sú možnými karcinogénmi,“ objasňuje hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

Ako dodala Ivana Mahríková, Slovensko má najväčšie zdroje pitnej vody na Žitnom ostrove. „Ide o jeden z najväčších a najkvalitnejších zdrojov podzemnej vody v strednej Európe. Pritom stredná a východná časť našej krajiny musia využívať povrchové zdroje vody, ktoré je potrebné upraviť a až potom distribuovať do domácností.“

Skontrolujte si vodu zo studne

Neškodnosť vody, ktorú každý deň pijete, si môžete bezplatne overiť. Pri príležitosti Svetového dňa vody organizuje Úrad verejného zdravotníctva akciu, ktorej cieľom je nielen poradiť, ale aj preskúmať prinesené vzorky zo studní.

Pracovníci regionálnych úradov ich budú prijímať tento týždeň – vo štvrtok alebo v piatok v presne stanovených hodinách. Do akcie sa zapoja regionálne úrady vo všetkých krajských mestách, ako aj väčšina z celkového počtu 36 úradov. Harmonogram, ako aj všetky ďalšie informácie môžete nájsť na stránke Úradu verejného zdravotníctva.

Rozbor vody bude zameraný na zistenie obsahu dusitanov a dusičnanov. Táto kontrola je len orientačná, môže však poukázať na zdravotne nevyhovujúcu vodu.

Aspoň pol litra vody teba odobrať do čistej vypláchnutej fľaše (nemusí byť sterilná) a priniesť na regionálny úrad verejného zdravotníctva. Treba si však vopred overiť, či daný regionálny úrad túto službu poskytne. Výsledky kontroly budú postupne zverejňované na webovej stránke úradov. (jat)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pitná voda #Studňa #Asociácia vodárenských spoločností