KDH čaká, že Hrušovský odíde sám

Kandidát Ľudovej platformy Pavol Hrušovský, ktorý v sobotňajšom prvom kole prezidentských volieb prepadol, zatiaľ nepožiadal poslanecký klub o svoje potvrdenie vo funkcii predsedu. Jeho kolegovia z klubu však naznačujú, že o svojej politickej budúcnosti by po volebnom debakli mal rozhodnúť predovšetkým sám.

21.03.2014 12:00
Pavol Hrušovský Foto: ,
Pavol Hrušovský
debata (48)

„O vyslovení dôvery pánovi Hrušovskému sme v poslaneckom klube nehlasovali a verím, že ani hlasovať nebudeme. O výsledku volieb sa hlasovať nedá,“ povedal vo štvrtok poslanec Július Brocka. Dodal, že o Hrušovskom sa síce v klube debatovalo, no on doteraz klub o nijaké rozhodnutie súvisiace s volebným neúspechom nepožiadal. „Sám by mal zvážiť, čo urobí,“ povedal Brocka.

Niektorí poslanci KDH, aj keď si nepriali byť menovaní, už v minulých dňoch vyslovili názor, že Hrušovský by nemal nechať takéto rozhodnutie na klube, pretože ak by ho členovia vo funkcii podržali, hnutiu by to uškodilo. Mal by sa podľa nich funkcie vzdať sám, urobiť sebareflexiu a zvážiť aj kandidatúru v najbližších parlamentných voľbách.

Neúspešný Hrušovský hneď po prvom kole volieb vedeniu KDH oznámil, že poslanecký klub v parlamente, ktorému je šéfom, požiada o vyslovenie dôvery. Zároveň naznačil, že vie, ako hlasovanie dopadne. Predseda KDH Ján Figeľ sa na tému Hrušovského pokračovania v politike doteraz priamo nevyjadril. Iba zdôraznil, že o všetkých vnútorných záležitostiach sa bude najprv diskutovať vnútri hnutia aj klubu. „Prezidentské voľby a fungovanie klubu sú však dve rôzne témy,“ naznačil. Podľa neho si treba uvedomiť, že Hrušovský bol za posledných 20 rokov najlepším predsedom parlamentu, čo dokázal aj svojím prístupom vo viacerých krízových situáciách. „Prezidentskú kampaň budeme preto riešiť osobitne,“ uviedol Figeľ.

„Nielen verejnosť, ale ako vidno, aj niektorí poslanci KDH očakávajú, že Hrušovský vyvodí zodpovednosť. Mali by ju však na seba vziať prinajmenšom aj lídri všetkých strán Ľudovej platformy. Dôležité je totiž nielen trestať, ale aj poučiť sa a správne vyhodnotiť príčiny tohto ďalšieho volebného zlyhania,“ mieni politológ Michal Horský.

Hrušovský dostal v sobotu 63 298 voličských hlasov, čo predstavuje len 3,33 percenta podpory. Bol kandidátom troch parlamentných strán – KDH, Mosta-Híd a SDKÚ, združených vo voľnom stredopravom zoskupení Ľudovej platformy.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #prezidentské voľby 2014 #Pavol Hrušovský