Maturitné testy neodovzdávali skôr. Prepočítavali do poslednej chvíle

Tridsať úloh a dve hodiny času. Maturitné testy z matematiky potrápili študentov o niečo viac ako slovenčina alebo cudzie jazyky. Maturanti z Gymnázia Jána Papánka na Vazovovej ulici v Bratislave však vychádzali po písomkách spokojní.

21.03.2014 14:20
maturita, pisomne maturity, Vazovova, Foto: ,
Maturanti z Gymnázia Jána Papánka na Vazovovej ulici v Bratislave po testoch z matematiky.
debata (1)

Obavy, že by test neurobili na viac ako 25 percent, nemal takmer nik. Maturitu z matematiky, ktorá nie je povinná, si na celom Slovensku vybralo len vyše 8 200 z viac ako 51-tisíc maturantov.

„Tipujem, že som to spravil na 90 percent,“ hovorí Matej z bratislavského Gymnázia J. Papánka. Otázky vraj neboli až také ťažké, ako sa viacerí báli. Vlani na škole z matematiky maturovalo 27 študentov, tento rok 24. Väčšina sa pre tento predmet rozhodla preto, že s ním rátajú pri štúdiu na vysokých školách. Či už ekonomických, alebo technických. „Chcem ísť na ekonomickú, preto som si vybrala matematiku,“ povedala maturantka Quynh Anh La Thi. Niektoré otázky boli ľahšie, iné jej dali viac zabrať a musela pri nich dlhšie rozmýšľať. „Dve hodiny je dosť málo času,“ dodala.

Pripustila to aj učiteľka, ktorá robila v triede pri testoch dozor. „Nie som síce matematikárka, ale slovenčinu skončili oveľa skôr, ako bol limit. Teraz nik neodovzdal test skôr a bolo vidieť, že by radi ešte prepočítavali,“ zhodnotila učiteľka Alexandra Olejárová.

Matematikárka Darina Jurčová odhaduje, že študenti písomky zvládli. Tento rok boli podľa nej otázky lepšie a jasnejšie formulované ako vlani. Úvahy ministerstva školstva o zavedení povinnej maturity z matematiky pre všetkých študentov však podľa nej nie sú namieste, pretože nie každý študent má k tomuto predmetu vzťah. Na technicky zameraných odborných školách by však povinná skúška z matematiky mala byť na zváženie. „Vysoké školy majú znížené požiadavky. Vo veľkom naberú študentov a tam, kde sa vyžaduje matematika, veľkú časť študentov po roku preriedia práve preto, že ju nevedia zvládnuť,“ vraví Jurčová.

Matematikou sa pre študentov zo škôl s vyučovacím jazykom slovenským skončila písomná časť maturít. Dnes sa s písomkami potrápi ešte vyše 2-tisíc študentov škôl s vyučovacím jazykom maďarským a 26 maturantov jedinej strednej školy s vyučovacím jazykom ukrajinským. Čaká ich test a sloh z jazyka, v ktorom sa učia. Maturovali však aj zo slovenčiny, študenti ukrajinskej menšiny písali rovnaký test ako slovenskí, maturanti maďarskej menšiny mali osobitný test i témy na sloh.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #gymnázium #maturitné skúšky