Akcia hygienikov mala úspech, zavalili ich plnými fľašami

S plnými pollitrovkami v rukách, v dobrej nálade a plní očakávania. Takto nastúpení čakali vo štvrtok mladí aj starší na chodníku pred Úradom verejného zdravotníctva v Bratislave.

21.03.2014 15:00
studne, voda, hygiena, testovanie, baktérie Foto: ,
Pred Úradom verejného zdravotníctva v Bratislave stáli vo štvrtok desiatky ľudí, ktorí si prišli dať otestovať vodu zo studní.
debata (2)

Prišli si tam totiž dať otestovať vodu zo studní. Asi v päťdesiatmetrovom rade trpezlivo stáli aj hodinu, veď životodarnú tekutinu im odborníci sľúbili preskúmať zadarmo.

Túto akciu organizuje Úrad hlavného hygienika každoročne pri príležitosti Svetového dňa vody. Inak musia záujemcovia o analýzu zaplatiť okolo 120 eur.

Preto niektorí z čakajúcich mali okrem svojich vzoriek aj fľaše od viacerých susedov. A niektorí si takto dávajú otestovať vodu už po niekoľký raz. Patrí medzi nich aj Ján Szabo z Orechovej Potône v okrese Dunajská Streda: „Naposledy som tu bol pred tromi rokmi, voda z našej studne vtedy obsahovala stonásobné prekročenie dusičnanov. Nemôžeme z nej nič variť, nieto ju ešte piť.“ Prišiel sa preto poradiť znova. Vtedy boli podľa neho príčinou znečistenia vody v studni poľnohospodárske hnojivá a pravdepodobne aj chýbajúca kanalizácia. Keďže poľnohospodári už hnoja menej, dúfa, že kvalita vody sa o niečo zlepšila. Bol by rád, pretože v obci nemajú ani verejný vodovod, tak si vodu na pitie a varenie musia kupovať. „Tento stav trvá už vyše desať rokov, bol by som rád, keby sa situácia zlepšila,“ konštatuje.

Nebude to však až také jednoduché. Starosta Orechovej Potône Szilárd Gálffy tvrdí, že vybudovanie verejného vodovodu je zatiaľ v nedohľadne. „Ľudia majú vlastné studne a pokiaľ viem, voda v nich je kvalitná, v minulosti som dával robiť rozbory. Niektoré vzorky pri nitrátoch boli na hrane, ale neviem o tom, že by viacerí občania mali problémy s vodou,“ uvádza Gálffy. V súčasnosti sa v dedine s tisícsedemsto obyvateľmi buduje aspoň kanalizácia.

V rade stála aj pani Mária z Lozorna. „Máme doma studňu a chceme z nej používať vodu, tak si ju chcem dať otestovať,“ povedala. Vodu na pitie, varenie aj umývanie teraz používajú z dedinského vodovodu. Aj Peter z Bernolákova má na pozemku studňu: „Bývame v dome len rok, a tak chceme vedieť, či je voda pitná,“ prezradil.

Úrad hlavného hygienika prijal včera v hlavnom meste 314 vzoriek prevažne z okolia Bratislavy, v minulom roku to bolo 260 vzoriek. „Ide najmä o vodu z okolitých obcí, ktoré využívajú individuálny zdroj vody zo studní. Prišli k nám vzorky napríklad z Miloslavova či Kvetoslavova. Za celé Slovensko budú počty prijatých vzoriek známe až na budúci týždeň,“ povedala hovorkyňa úradu Lenka Skalická. Rozbor vody je zameraný len na obsah dusitanov a dusičnanov a jeho výsledky budú postupne zverejňovať na webovej stránke úradu.

Výsledky testovania vody z minulého roka ukázali, že asi jedna tretina zo všetkých vzoriek obsahovala dusičnany. „V roku 2013 v úradoch verejného zdravotníctva vyšetrili spolu 2 730 vzoriek vody, z toho v 1 040 bolo zistených viac dusičnanov. Dusitany boli vyšetrené v 2 440 vzorkách, z nich iba 72 malo namerané vyššie hodnoty,“ uvádza Skalická. Podľa nej zistením niekoľkých alarmujúcich hodnôt dusičnanov a dusitanov vo vode, ktorú používali na celé rodiny vrátane dojčiat na pitie, sa zabráni ďalšiemu poškodzovaniu zdravia.

Najkvalitnejší zdroj podľa Skalickej poskytujú podzemné vody. Vo všeobecnosti sa však hromadné zásobovanie pitnou vodou z verejných vodovodov považuje za najbezpečnejší spôsob zásobovania.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #voda #testy #studne #rozbory