EÚ ekonomické sankcie voči Rusku neuplatní

Lídri členských krajín Európskej únie sa nedohodli na žiadnych konkrétnych ekonomických sankciách voči Rusku. Potvrdil to v piatok po skončení summitu premiér Robert Fico. Vyjadril však spokojnosť s daným výsledkom dvojdňového vrcholného stretnutia v Bruseli.

21.03.2014 18:24
Robert Fico, zasadnutie Európskej rady, Brusel Foto: ,
Premiér Robert Fico po skončení druhého zasadnutia Európskej rady v Bruseli.
debata (101)

Predseda vlády poukázal na to, že Slovensko si nemôže dovoliť obmedzenie styku s Moskvou, či už v prípade dodávok nerastných surovín, alebo náhradných dielov, od ktorých sú vzdušné sily armády SR vo veľkej miere závislé.

Na margo Ukrajiny iba zopakoval, že má podľa neho „zvláštnu predstavu“ o podmienkach prípadnej finančnej pomoci zo strany EÚ, kým tvrdých podmienok úveru zo strany Medzinárodného menového fondu (MMF) sa „naplašili“.

Premiér taktiež potvrdil, že nevidí dôvod, aby sa politické problémy riešili cez ekonomické nástroje, ktoré môžu poškodiť Slovensko.

„EÚ v podstate akceptovala stav, ktorý sa stal na Kryme… Dobre, skonštatovali sme porušenie medzinárodného práva… Akákoľvek odvaha ochrancov demokracie sa však končí pri ekonomických záujmoch… Realita nikoho nepustí,“ povedal Fico, podľa ktorého „zdravý rozum zvíťazil“.

Premiér zároveň potvrdil, že krajiny mali k menám viac ako 30 Rusov na zozname potrestaných cestovnými obmedzeniami rôzne výhrady. Tieto kroky však označil za „symbolické gesto“. Zmena súčasného postoja vo vecí sankcií v ich prípadnej tretej etape by „prichádzala do úvahy vtedy, keby sa išlo ďalej, ako sa dnes stalo na Kryme“. „Podmienka je veľmi jasná – nejsť do žiadnych ekonomických sankcií pokiaľ nebudeme vedieť, čo to pre nás všetkých znamená,“ dodal Fico.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Robert Fico #Rusko #sankcie #summit #Ukrajina