Najlepšie pôrodnice majú Trenčín, Košice a Čadca

Najlepšie podmienky pre príchod svojho potomka na svet nájdu mamičky v Trenčíne. Vyplynulo to z výsledkov projektu, ktorý hodnotil 50 z 54 existujúcich pôrodníc u nás. A práve Fakultná nemocnica v Trenčíne sa stala najlepšou už po druhýkrát. Čo je však zaujímavé, do prvej desiatky sa nedostala bratislavská Univerzitná nemocnica na Antolskej, kde rodí najviac mamičiek.

21.03.2014 20:00
mamička Foto: ,
Mamička Alexandra Pučeková so svojou dcérkou Sofiou.
debata

Odborníci Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku HPI sledovali v slovenských pôrodniciach v minulom roku ich zdravotnícku úroveň a poskytované služby. Vyjadriť sa mohli aj rodičky cez portál rodinka.sk, a to k starostlivosti, súkromiu či možnosti blízkeho pri pôrode. Tentoraz ich hlasovalo takmer 2 200. Výsledky dopadli horšie ako pred rokom a trend nie je podľa nich priaznivý.

Mamičky oproti minulým rokom vnímajú horšiu odbornosť personálu. Kritizujú aj prípravu pred pôrodom a svoju nemocnicu by kamarátkam odporúčali menej ako vlani. Chýba im ľudský prístup a čo najdlhší kontakt s bábätkom okamžite po pôrode.

Podľa zdravotníkov to nemusí znamenať, že úroveň pôrodníc sa zhoršuje. Rodičky sa viac zaujímajú o svoje práva a majú vyššie požiadavky. „To, čo kedysi nebolo možné, je dnes samozrejmosťou. Rodičkám sa snažíme vyjsť maximálne v ústrety, niektoré požiadavky sa však nedajú zrealizovať. Kvalita prístupu lekárov a zdravotná starostlivosť sa podľa mňa nezhoršujú,“ hovorí Peter Kaščák, prednosta a primár gynekologicko-pôrodníckej kliniky vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, vyhodnotenej ako najlepšej na Slovensku.

Pred dvoma dňami v nej priviedla na svet svoje prvé dieťa Alexandra Pučeková, 26-ročná mamička z Trenčína. „Sama som sa narodila v tejto pôrodnici a ani na chvíľu som neuvažovala, že by som mala ísť rodiť do inej. Počula som o nej veľa dobrých správ a som spokojná s tým, ako sa o nás starajú. Ale vždy je to len nemocnica, budem rada, keď už budeme s dcérkou Sofiou doma,“ vraví.

Starostlivosť v pôrodnici si pochvaľuje aj 26-ročná rodička z Ilavy. „Sestričky sú veľmi milé a ochotné, necítiť, že by pôrodnica bola preplnená a personál by na mamičky a ich deti mal menej času,“ hovorí. Pred časom totiž zanikla pôrodnica v neďalekej Ilave a rodičky zo spádovej oblasti ilavskej nemocnice teraz vozia aj do Trenčína.

Keď sa Banskobystričanka Katarína Antolíková (29), ktorá sa vydala do Trenčína, rozhodovala, či má rodiť vo svojom rodnom meste, alebo v Trenčíne zavážilo to, že aj vlani mala trenčianska pôrodnica výborné hodnotenie.

„Hovorí sa, že je ťažké byť najlepší. Ešte ťažšie je však udržať sa na prvom mieste. Pôrodnice sa snažia zlepšiť svoje ľudské, prístrojové a odborné možnosti. Myslím si, že rodičky aj novorodenci si to zaslúžia,“ hovorí primár Peter Kaščák. Vlani mali v Trenčíne historicky najviac pôrodov, až 2 000.

A práve počet pôrodov za jeden rok, úmrtnosť novorodencov či frekvenciu cisárskeho rezu skúmali odborníci pri hodnotení pôrodníc. „Na jednu pôrodnicu vychádza ročne vyše tisíc pôrodov. Najmenej, len 316, bolo v Revúcej a najviac v Univerzitnej nemocnici Bratislava – Antolská. Tu počet narodených detí prvýkrát prekročil hranicu 3 000,“ uvádza Silvia Hnilicová z HPI s tým, že lekári, ktorí odrodia menej detí, majú automaticky aj menej skúseností.

Z výsledkov tiež vyplýva, že počet cisárskych rezov na Slovensku každoročne narastá. Odborníci varujú, že až v 16 pôrodniciach tvoria tretinu všetkých pôrodov. „Niektoré hodnoty sú alarmujúce a môžu byť nebezpečné pre matky a plod. Napríklad pôrodnica v Nových Zámkoch mala viac ako polovicu cisárskych rezov. Znamená to, že žena tu má väčšiu šancu, že neporodí normálnym spôsobom, čo sa nám zdá problematické,“ vysvetľuje Hnilicová.

Novozámocká nemocnica v tom problém nevidí. „Centralizujeme najrizikovejšie stavy v tehotenstve. Každý cisársky rez je medicínsky indikovaný,“ uvádza tlačová hovorkyňa Ľubica Juríková.

Či pôrodnice postupujú správne a nevybočujú z normálu, by sa podľa Hnilicovej dalo zistiť len po zbere dát. „Kvalitu vieme zlepšiť len vtedy, ak ju máme odmeranú. Musíme vedieť, na akej úrovni sme, aby sme to vedeli meniť,“ upozorňuje a ako príklad udáva nemocnicu v rakúskom Hainburgu, kam Slovenky často chodia rodiť. Pôrodné asistentky a lekári tu údaje o tehotenstve a pôrode pravidelne zbierajú a zadávajú do systému. Ak dôjde k výraznej odchýlke oproti iným nemocniciam, anonymne sa to rieši. Komisia navrhne pôrodnici riešenia a sleduje, ako pomáhajú.

Bodujeme službami

Oblasť, v ktorej sa slovenské pôrodnice výrazne zlepšili, sú služby. Všetky ponúkajú možnosť sprievodu pri pôrode, niektoré aj viacerých ľudí. Mamičky tiež oceňujú súkromie, keďže čoraz viac nemocníc je vybavených samostatnými pôrodnými boxami.

„Snažíme sa vytvoriť mamičkám domácke prostredie. Nechceme vyzerať ako fabrika, čo je problémom mnohých pôrodníc. Ustavične dopĺňame rôzne nadštandardné služby a dbáme aj o priateľský prístup personálu k pacientkám,“ hovorí Ján Richnavský, prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky v Nemocnici Košice-Šaca. Táto pôrodnica má podľa výsledkov najlepšie služby zo všetkých na Slovensku, celkovo skončila na druhom mieste.

Najväčší problém majú naše zariadenia s podporou dojčenia a bondingom, teda včasným prikladaním. Niektoré dokonca dieťa po pôrode nedávajú na telo matky. Dlhšie zotrvanie novorodenca pri matke je bežné len zhruba v polovici pôrodníc.

„Tá predstava, že sa mi narodí dieťa a mám prázdnu náruč, je pre mňa smutnou. Dieťa by po pôrode malo byť pri matke, práve v tomto momente medzi nimi vzniká láska. Nie je dobré, ak pôrody prebiehajú automaticky. Matky majú svoje špecifické potreby a ja dúfam, že sa im budú napĺňať,“ vysvetľuje Hana Celušáková, psychologička a redaktorka portálu rodinka.sk. Podľa niektorých lekárov však nie je vždy možné dať dieťa k matke. Môžu mu hroziť rôzne zdravotné riziká. Stáva sa aj to, že mamička kvôli únave priloženie dieťaťa sama odmietne.

Víťazi a porazení

Tretie miesto v celkovom hodnotení získala Kysucká nemocnica s poliklinikou v Čadci. Primára pôrodnice Pavla Szwarca táto skutočnosť teší, úlohu mohol zohrať ľudský prístup a príjemné prostredie. „Mamičky potrebujú, aby boli stredom nášho záujmu a snažíme sa urobiť všetko preto, aby sa cítili dobre,“ hovorí.

V samostatnej kategórii, kde hodnotili len mamičky, skončila ako najlepšia Vranovská nemocnica. Podľa primára tamojšieho gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Vladimíra Spišáka je to najmä preto, že požiadavky mamičiek im nie sú ľahostajné. „Vypĺňajú u nás dotazníky spokojnosti, ktoré následne vyhodnocujeme. Rodičky si želajú čo najväčší kontakt s rodinou, čomu sme prispôsobili aj návštevné hodiny. Snažíme sa im vytvoriť domáce prostredie, aby k nám chodili rady,“ uvádza Spišák.

Z bratislavských pôrodníc sa v rebríčku objavili len Kramáre a Sanatórium Koch. Podľa Celušákovej je za tým ich veľká preťaženosť, ktorá im nedovoľuje individuálny prístup k pacientkám. „V Bratislave sú štyri pôrodnice, ktoré každoročne vykonajú tisícky pôrodov. Chýbajú tu lôžka, silnie tlak na personál a stalo sa aj to, že mamičky v prvej dobe pôrodnej čakali na chodbách. To všetko sa odrazí na vnímaní pôrodnice,“ vysvetľuje Celušáková. Pre rodičky je podľa nej dôležitý pocit domova, ktorý sa im dostáva skôr v menších zariadeniach.

Desať najlepších pôrodníc

  1. FN Trenčín
  2. Nemocnica Košice – Šaca
  3. KNsP Čadca
  4. NsP sv. Jakuba Bardejov
  5. UNB Kramáre
  6. Vranovská nemocnica
  7. NsP sv. Lukáša Galanta
  8. Sanatórium Koch
  9. UN Martin
  10. UN L. Pasteura Košice, pracovisko Trieda SNP

Najlepšie pôrodnice v krajoch

  • Banskobystrický kraj – Nemocnica Zvolen
  • Bratislavský kraj – UNB Kramáre
  • Košický kraj – Nemocnica Košice – Šaca
  • Nitriansky kraj – VN Komárno
  • Prešovský kraj – NsP sv. Jakuba Bardejov
  • Trenčiansky kraj – FN Trenčín
  • Trnavský kraj – NsP sv. Lukáša Galanta
  • Žilinský kraj – KNsP Čadca

Zdroj: HPI, rodinka.sk

Prednosti a nedostatky pôrodníc

V čom dopadli najlepšie?

  • prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri pôrode
  • odbornosť zdravotníckeho tímu
  • vybavenie pôrodného traktu

Kde sú medzery?

  • chýba možnosť byť s bábätkom prvé dve hodiny po pôrode
  • chýba prvé priloženie bábätka na pôrodnej sále
  • slabá predpôrodná príprava v nemocnici
Rebríčky pôrodníc podľa vybratých kritérií
Najlepšia odborná starostlivosť Najlepšie služby Najlepšie hodnotenie mamičiek
1. FN Trenčín 1. Nemocnica Košice – Šaca 1. Vranovská nemocnica
2. KNsP Čadca 2. FN Trenčín 2. Sanatórium Koch
3. NsP Sv. Lukáša Galanta 3. Sanatórium Koch 3. UN Martin
4. NsP Spišská Nová Ves 4. NsP sv. Lukáša Galanta 4. LNsP MUDr. I. Stodolu Liptovský Mikuláš
5. NsP Sv. Jakuba Bardejov 5. NsP sv. Jakuba Bardejov 5. NsP Sv. Jakuba Bardejov
6. UNB Kramáre 6. NsP Dunajská Streda 6. Nemocnica Košice – Šaca
8. Vranovská nemocnica 8. UN L. Pasteura Košice, pracovisko Trieda SNP 8. Nemocnica Zvolen
9. Nemocnica Košice – Šaca 9. LNsP MUDr. I. Stodolu Liptovský Mikuláš 9. UNB Kramáre
10. UN Martin 10. NsP sv. Barbory Rožňava 10. NsP Brezno

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #nemocnice #pôrodnice