Zmena ústavy od Smeru a KDH prešla do druhého čítania

Novinky v justícii a prenos definície manželstva ako jedinečného zväzku jedného muža a jednej ženy zo zákona o rodine do Ústavy SR prešli do druhého čítania. Spoločný návrh vládneho Smeru a opozičného KDH dnes získal 103 zo 126 hlasov.

25.03.2014 11:15 , aktualizované: 12:44
Rokovanie 33. schôdze NR SR, parlament,... Foto: ,
Rokovanie 33. schôdze NR SR
debata (5)

V justícii sa má podľa novely zrušiť trestnoprávna imunita sudcov, o ich vydaní na stíhanie teda viac nebude rozhodovať Ústavný súd SR. Jeho súhlas však bude naďalej potrebný pri návrhu na vzatie sudcu do väzby. Podobne ako poslancom ostane sudcom imunita na ich rozhodovaciu činnosť.

Novela ústavy tiež oddeľuje funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a šéfa Súdnej rady SR. Predseda Súdnej rady bude mať kompetenciu napadnúť na Ústavnom súde zákony týkajúce sa výkonu súdnictva.

Šéfa Súdnej rady má voliť rada samotná spomedzi svojich členov. Novinkou má byť, že prezident SR príde o možnosť menovať troch členov Súdnej rady a o zložení tohto orgánu tak budú rozhodovať okrem sudcov už len vláda a parlament. Počet členov Súdnej rady sa má znížiť zo súčasných 18 na 16. Doteraz osem členov rady volili sudcovia a po troch prezident, parlament a vláda. Ďalším členom Súdnej rady bol jej predseda, ktorým sa automaticky stal šéf Najvyššieho súdu SR. Po novom majú osem členov rady voliť sudcovia a parlament a vláda po štyroch. Novinkou tiež má byť, že za člena Súdnej rady bude možné vymenovať aj ministra.

Smer a KDH ďalej navrhujú, aby ústava priamo zaviazala Súdnu radu vydať zásady sudcovskej etiky. Navrhovatelia si od tohto opatrenia sľubujú posilnenie dôvery občanov v nestranné a nezávislé súdy.

Z novely nateraz vypadli aj Smerom-SD presadzované bezpečnostné previerky všetkých sudcov vykonávané Národným bezpečnostným úradom, ktoré opozícia kritizovala. Predseda NR SR Pavol Paška (Smer) však tvrdí, že sudcovia by mali prejsť istou formou kontroly či preverenia a ak sa nejaká podoba zisťovania spôsobilosti sudcov do návrhu v druhom čítaní nedostane, Smer za konečnú novelu nezahlasuje.

Ústava SR sa má zároveň rozšíriť o dve vety: „Manželstvo je jedinečným zväzkom jedného muža a jednej ženy. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru“. Ústava SR v súčasnosti o manželstve hovorí: „Manželstvo, rodičovstvo a rodina sú pod ochranou zákona. Zaručuje sa osobitná ochrana detí a mladistvých.“

Spoločnému návrhu Smeru a KDH sa poslanci venovali dva rokovacie dni. Kým navrhovatelia obhajovali novelu tým, že je prospešná a žiada si ju väčšina spoločnosti, väčšina opozície ich spojenectvo krátko pred prezidentskými voľbami kritizovala a hovorila o vypočítavom politickom obchode.

„Návrh je výsledkom širokého politického dialógu, na ktorom sa podieľali najmä Robert Fico (Smer) a Ján Figeľ (KDH). Prejde do druhého čítania a bol by som rád, keby sme potom do tohto odborného dialógu vtiahli aj širšie politické spektrum, najmä štandardné strany,“ povedal už skôr Paška.

Predseda poslaneckého klubu KDH a neúspešný prezidentský kandidát Pavol Hrušovský upozornil, že vymožiteľnosť práva je zlá a politici musia konať. „Niekde treba hľadať cestu k zlepšeniu, pričom bez zmeny ústavy to nejde. Ani táto novela nie je čarovným prútikom, ale začiatkom hľadania cesty k náprave tohto stavu,“ podotkol. Obaja politici odmietli špekulácie o politickom obchode a marketingovej kampani. Za ich konaním je podľa ich slov len dobrý úmysel zlepšiť súčasnú situáciu.

Paška: Matovič dehonestoval parlament

Líder OĽaNO Igor Matovič dehonestoval svojím expresívnym vystúpením k zmenám v justícii a k ústavnej definícii manželstva Národnú radu SR. V úvode piateho rokovacieho dňa 33. schôdze to povedal šéf parlamentu Pavol Paška (Smer). Parlament ešte stále rokuje o ústavných zmenách z dielne Smeru a KDH.

Poslanec Igor Matovič podľa predsedu NR SR... Foto: SITA, Ján Slovák
Igor Matovič Poslanec Igor Matovič podľa predsedu NR SR Pavla Pašku dehonestoval svojím vyjadrovaním parlament.

Paška dúfa, že Matovič bude zohrávať v parlamente čím ďalej, tým menšiu úlohu. „Dúfam, že politický zabávač, ktorý sa objaví vo svetle kamier, aby dourážal ústavu, ľudí, nebude hrať významnú úlohu v parlamente,“ vyhlásil Paška. Poukázal aj na to, že Matovič kedysi sedával v parlamente od rána do večera, avšak dnes ho podľa Pašku vidno len vtedy, keď potrebuje niečím zaujať pred kamerami. Keďže išlo o Paškovo záverečné slovo po skončení rozpravy z titulu navrhovateľa, Matovič na jeho slová reagovať nemohol.

V súvislosti s ústavnou definíciou manželstva ako zväzku muža a ženy Paška uviedol, že v ústave treba posilňovať naše hodnoty. Poukázal aj na cyrilo-metodský odkaz v Ústave SR. Pokiaľ ide o zmeny, ktoré majú očistiť justíciu, poznamenal, že ich cieľom je, aby „bol spokojný občan, ktorý má dôveru v autoritu súdnictva, sudcu“. Zdôraznil, že zmeny sú výsledkom dohody, ako každá iná zmena ústavy.

Figeľ: KDH Ľudovú platformu nerozbilo, ale plní jej programové ciele

Na pôde parlamentu to v utorok vyhlásil líder KDH Ján Figeľ s poukázaním na skutočnosť, že programom týchto strán sú aj zmeny v justícii, ktoré teraz kresťanskí demokrati presadzujú spolu s vládnym Smerom.

„Politický zápas nie je samoúčelná bitka medzi pravicou a ľavicou, to nedáva zmysel nášmu konaniu. Zmysel politiky je služba spoločnému dobru,“ povedal. Podľa Figeľových slov návrhom novely Ústavy SR, ktorá prináša novinky v justícii a posilnenie definície manželstva, ide o viac solidarity a spravodlivosti. „Dúfam, že hlasovanie ukáže, že je tu nádej na pozitívne zmeny,“ odkázal.

Ľudová platforma zložená zo strán KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS skončila minulý týždeň po tom, ako odchod z tohto politického zoskupenia oznámil Béla Bugár (Most-Híd). Platforma podľa neho riadne nefungovala a nenaplnila očakávania občanov ani strán, ktoré v nej boli združené. Poukázal na regionálne voľby, v ktorých sa strany nedokázali dohodnúť na spoločnom postupe, uzavreli dohody aj so Smerom. Ťažko spolu hľadali aj dohodu na spoločnom prezidentskom kandidátovi, pričom SDKÚ napriek deklarovanej podpore Pavlovi Hrušovskému podporila aj iných kandidátov.

„Po dôkladnom zvážení týchto skutočností a tiež po tom, že ľudia neveria, že Ľudová platforma môže byť alternatíva voči Smeru, sme sa rozhodli informovať našich kolegov, že strana Most-Híd sa rozhodla vystúpiť,“ oznámil Bugár, podľa ktorého pri rozhodovaní zohralo svoju úlohu viac vecí. Ľudová platforma je tým podľa neho vyriešená.

Líder SDKÚ Pavol Frešo reagoval, že výraz Ľudová platforma už bolo zbytočné používať, a to hlavne z dôvodu, že sa prezidentský kandidát KDH Pavol Hrušovský zapojil do kampane Roberta Fica (Smer). „Došlo tiež k predvolebným koalíciám so Smerom v krajských voľbách. Teda ten základ, prečo platforma vôbec vznikla, že má byť politickou alternatívou voči Smeru, KDH a z jednej časti aj Most-Híd nedodržali,“ odkázal. Frešo teraz očakáva vážnu debatu o tom, kto je ochotný vytvoriť alternatívu voči Smeru a kto sa mu bude ponúkať do skrytej alebo otvorenej koalície. „To ukážu najbližšie dni alebo týždne. Za SDKÚ môžem povedal, že do žiadnej koalície so Smerom nepôjdeme,“ uistil.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Pavol Paška #Igor Matovič #Ústava SR