Esej o nenávisti si do súťaže vybrala polovica študentov

Ako chápete pojem ľudská dôstojnosť? Je domáce násilie vrátane telesných trestov porušovaním ľudských práv? Čo treba brať do úvahy, ak hovoríme o práve na život? A prečo vlastne potrebujeme poznať ľudské práva?

25.03.2014 14:00
debata

Aj nad takýmito otázkami sa zamýšľali stredoškoláci v krajských kolách Olympiády ľudských práv. Najšikovnejší z nich si od zajtra budú merať sily, argumentovať a vysvetľovať svoje postoje pred porotou v celoštátnom finále. Pre víťaza terajšieho 16. ročníka je pripravená lukratívna cena – týždňová stáž pri zastúpení Slovenska pri OSN v Ženeve. Ale nejde len o výhru. Olympiáda ľudských práv je jedna z mála dlhodobých aktivít, ktorá je zameraná na vzdelávanie v oblasti ľudských práv, rozširuje obzory nielen žiakom, ale aj učiteľom.

„Nejde len o súťaženie, celoštátne finále je trojdňové odborné súťažno-vzdelávacie podujatie, kde sú dôležití nielen súťažiaci, ale aj učitelia a široký okruh odborníkov zo štátnej správy, z akademickej pôdy a mimovládnych organizácií,“ hovorí predsedníčka celoštátnej komisie olympiády Dagmar Horná. Finále má totiž aj nesúťažnú časť pre žiakov i učiteľov – semináre s odborníkmi či diskusiu s europoslancami.

Každoročne sa do olympiády zapojí vyše 4 000 žiakov približne z troch stovák stredných škôl. „Záujem o olympiádu je veľký. A hlásia sa aj odborné školy s rôznym zameraním,“ dopĺňa Horná. Tento rok po zvládnutí testu a vystúpenia pred porotou v krajskom kole postúpilo do finále 64 žiakov – z každého kraja osem. Každého z nich teraz čaká riešenie prípadov týkajúcich sa ľudských práv a tiež obhajoba eseje, ktorú si mohli vybrať zo štyroch stanovených tém.

Vlani študentov najviac oslovila téma Ženy v politike a politika pre ženy. Tento rok sa stredoškoláci najčastejšie zamýšľali nad otázkou, ktorá súvisí s extrémizmom a nenávistnými prejavmi. Takmer polovica z finalistov bude totiž obhajovať esej, ktorú písali na tému Pred 70 rokmi sme bojovali proti nenávisti, za slobodu a ľudské práva – dnes čelíme prejavom nenávisti opäť. „Problém nenávistných prejavov je živý už niekoľko rokov a tento rok sa táto téma ukazuje ako mimoriadne urgentná na to, aby o nej mladí ľudia uvažovali. Myslím si, že s prejavmi nenávisti sa mladí stretávajú, či už v bežnom živote, alebo na internetových sociálnych sieťach, a zrejme aj preto bol o túto tému taký veľký záujem,“ dodáva Horná.

Všetky témy boli podľa nej vybrané tak, aby odzrkadľovali súčasné dianie vo svete a spoločenské problémy. Tak sa medzi nimi objavili aj voľby do Európskeho parlamentu, ale aj otázka o právach detí na Slovensku – ako môže pomôcť detský ombudsman, ktorý na Slovensku zatiaľ nie je. Aj tento rok si mohli žiaci vybrať napísanie eseje v angličtine, tému Posilňovanie demokracie cez vzdelanie si vybralo deväť študentov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #násilie #esej #nenávisť #Olympiáda ľudských práv