Ocenili samosprávy, ktoré sú najbližšie občanom

Ocenenie "Zlaté vedro Milana Capáka" za najlepšie výsledky v projekte Odkazprestarostu.sk za rok 2013 dostala bratislavská mestská časť Ružinov za prínos pre občanov a mesto Prievidza za komunikáciu so svojimi obyvateľmi.

25.03.2014 19:00
Katarína Macháčková, Zlaté vedro Milana Capáka Foto: ,
Primátorka Prievidze Katarína Macháčková a samospráva pod jej vedením si vyslúžila ocenenie za najlepšiu komunikáciu. Cenu odovzdáva Milan Capák.
debata

Týmto netradičným spôsobom oceňuje projekt, ktorého cieľom je zlepšenie komunikácie medzi občanmi a samosprávou, zapojené samosprávy a ich ochotu a úspešnosť pri riešení podnetov občanov. Oceňovanie prebehlo už po druhýkrát.

Oceňovanie aj internetový projekt Odkazprestarostu.sk zastrešuje Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI). Jeho analytici vyhodnotili prínos práce samospráv pri riešení podnetov od občanov počas roka 2013 z hľadiska úspešnosti pri riešení problémov, ale do úvahy brali aj ich počet a náročnosť riešenia. V druhej hodnotenej kategórii sa zamerali na kvalitu a kvantitu komunikácie samospráv so svojimi občanmi počas podávania podnetov a riešení nedostatkov.

Mesto Trnava, samospráva ocenená Zlatým vedrom aj z vlaňajška, sa umiestnilo tento rok na tretej a druhej priečke v rebríčkoch prínosu a komunikácie. Prievidza okrem najlepšieho výsledku v komunikácii obsadila druhé miesto aj v kategórii prínosu práce samosprávy. Tretie miesto v efektivite komunikácie si vyslúžila mestská časť Bratislava-Petržalka.

Starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov... Foto: Pravda.sk, Gabriela Miškovičová
Dušan Pekár, starosta Ružinov, Zlaté vedro Milana Capáka Starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov Dušan Pekár preberá cenu Zlaté vedro Milana Capáka v kategórii najprínosnejšej samosprávy.

Milan Capák začal s plechovým vedrom

„Pre symbolické ocenenie Zlaté vedro Milana Capáka sme sa rozhodli, lebo si myslíme, že je správne vyzdvihnúť samosprávy, ktoré si robia svoju prácu poctivo. Zároveň sme chceli, aby toto ocenenie odovzdával niekto, kto sám prispel k tomu, aby sa v jeho meste žilo lepšie. Preto Zlaté vedro Milana Capáka,“ hovorí Jakub Kmeť, koordinátor webového projektu Odkazprestaros­tu.sk.

Rožňavčan Milan Capák sa stal známym ako samozvaný opravár výtlkov vo svojom meste. Nebavilo ho čakať na cestárov, tak sa sám pustil do látania. Keď ho oslovili na spoluprácu s internetovým projektom Odkazprestaros­tu.sk, najprv si myslel, že ide o vtip. Keď však videl, ako sa webu začína dariť a ako sa samosprávy zapájajú, cítil zadosťučinenie. „Som slávnejší ako betonár než ako hudobník a učiteľ,“ poznamenal s úsmevom Capák.

Jeho aktívny prístup môže byť inšpiráciou pre ďalších občanov, ktorí nie sú so stavom svojho okolia spokojní. Zároveň však poznamenal, aby si prípadní nadšenci pripravili 33 eur na možnú pokutu od mesta za zasahovanie do mestského majetku. „Ja to beriem tak, že je to aj moje mesto,“ zhodnotil svoju motiváciu Rožňavčan.

Najnovšie sa Milan Capák chystá na opravu mostíka. „Ak ho mesto neopraví do konca marca, pustím sa do toho ja a moji kamaráti – hudobníci. Mám už takú údernícku skupinu,“ povedal o svojich ďalších plánoch. Práce, na ktoré sa v budúcnosti chystá zahŕňajú tiež kosenie trávy či opravy poklopov na kanáloch.

Virtuálna schránka podnetov

Internetová stránka Odkazprestarostu.sk je portál, ktorý umožňuje obyvateľom jednoducho a rýchlo posielať podnety týkajúce sa problémov v ich okolí samospráve. Portál bol spustený vo februári 2010 v Bratislave a odvtedy sa rozšíril do 40 samospráv po celom Slovensku, čím mal dosah na vyše milión obyvateľov.

Ako poznamenal Ctibor Koštál z SGI, počas aktuálneho volebného roku si samosprávy ešte výraznejšie uvedomujú potrebu efektívnej komunikácie so svojimi obyvateľmi.

Od januára 2013 autori stránky spustili aplikácie pre smartfóny, ktorú občanom uľahčili nahlasovanie podnetov. K 25. marcu tohto roka sa ľudia sťažovali na 6 821 problémov a samosprávy stihli vyriešiť takmer 3-tisíc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #samosprávy #Zlaté vedro Milana Capáka