V kauze platinových sitiek obvinil vyšetrovateľ troch ľudí

V kauze platinových sít budú čeliť obvineniu tri osoby. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) ich obvinil z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na desať až 15 rokov.

26.03.2014 09:41
debata (20)

„Obvinení sú predseda komisie na otvorenie a vyhodnotenie ponúk k elektronickej aukcii, člen tejto komisie a znalec z odboru strojárstvo,“ informoval dnes hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. „Obvinení nezabezpečili, aby bola v súťaži stanovená primeraná predajná cena platinových sít, čím konali v rozpore so zákonnou povinnosťou Správy štátnych hmotných rezerv nakladať s majetkom štátu s maximálnou hospodárnosťou,“ vysvetlil návrh na obžalobu.

Nízku všeobecnú hodnotu platinových sít zabezpečil účelovo pribratý znalec, ktorý sitá ocenil na 81 270 eur. Pri stanovení ceny v znaleckom posudku nebral do úvahy, že sitá sú z drahých kovov platiny a ródia.

„V dôsledku toho prišlo k uzatvoreniu kúpnej zmluvy a napokon aj k odpredaju platinových sít za 667 656 eur napriek tomu, že ich reálna hodnota na trhu predstavovala najmenej 2 895 490 eur,“ pripomenul Slivka. Správe štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky bola spôsobená škoda najmenej 2 227 834 eur.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #obvinenie #platinové sitká