Žiaričmi v múzeu sa zaoberá polícia

V prípade rádioaktívneho materiálu, ktorý bol desaťročia uložený v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach, začala polícia trestné stíhanie. Pri obhliadke múzea polícia našla desať olovených kontajnerov. V nich by mali byť žiariče, ktoré v roku 1961 získalo múzeum z pražského Ústavu pre výskum, vývoj a využitie izotopov.

26.03.2014 15:00
debata (4)

Kontajnery podľa košickej krajskej policajnej hovorkyne Jany Mésarovej neboli poškodené a nachádzali sa v neverejnej časti múzea. „Meraním špecializovanými prístrojmi nebola zistená zvýšená radiačná aktivita, ani vo verejnej časti múzea, ani v priestore okolo pivnice,“ povedala policajná hovorkyňa.

Vyšetrovateľ začal stíhanie pre obzvlášť závažný zločin všeobecného ohrozenia zrejme na podnet jedného z bývalých zamestnancov, ktorý upozornil na onkologické ochorenia dvoch pracovníčok múzea. Na prípad upozornila televízia Markíza.

Vedenie Slovenského technického múzea odmieta, že by žiariče mali negatívny vplyv na zdravie zamestnancov alebo návštevníkov. Upozorňuje, že dve pracovníčky s nimi neboli v kontakte, a preto ani nemôžu súvisieť s ich ochorením. „Počas celej doby uloženia nikdy neboli namerané hodnoty, ktoré by prekračovali hodnotu čistého prostredia,“ uvádza sa v stanovisku múzea. Od roku 1991 k žiaričom nikto nemal prístup ani s nimi nebol v kontakte.

Olovený kontajner je podľa odborníkov dostatočnou zárukou, že odtieni žiarenie. „Podľa toho, čo som zachytil z médií, bol postup múzea správny. Ak boli v olovených kontajneroch a uložené, či už v trezore, alebo pivnici, nemyslím, že mohli byť okoliu nebezpečné,“ myslí si odborník z firmy, ktorá poskytuje konzultačné služby v oblasti jadrovej energetiky. Meno si neželal zverejniť.

Meranie rádioaktivity preventívne uskutočnil aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach. Prekročenie rádioaktivity nad úroveň prírodného pozadia nezaznamenal. Vedúca odboru ochrany zdravia pred žiarením Andrea Čipáková povedala, že pri manipulácii so žiaričmi nemohlo dôjsť k poškodeniu zdravia ani k zamoreniu životného prostredia.

Kontajnery so žiaričmi si v pondelok prevzali pracovníci Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti. „Zatiaľ ešte presne nevieme, o aký materiál ide. Ešte ho skúmame, preto je predčasné vyjadrovať sa k ďalším okolnostiam,“ informoval Dobroslav Dobák z Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti.

Slovenské technické múzeum získalo žiariče ešte v roku 1961 z pražského Ústavu pre výskum, vývoj a využitie izotopov. Slúžili v rámci expozície fyziky na prezentáciu prúdenia elektricky nabitých častíc vo Wilsonovej komore. V roku 1986, keď vybuchla jadrová elektráreň v Černobyle, boli uložené do olovených kontajnerov a tie do kovovej skrine.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #rádioaktivita