Trnavskí študenti zlučovať univerzity nechcú

Znepokojenie s návrhom zlúčenia Trnavskej univerzity (TU) a Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave do jedného celku a obavu zo skomplikovania priebehu komplexných akreditácií vyjadrili študenti TU. Vydali vyhlásenie, v ktorom uvádzajú, že doposiaľ sa neprihliadlo na názory pedagógov a študentov oboch škôl.

26.03.2014 14:45
debata (3)

„Na výjazdovom rokovaní vlády v Horných Orešanoch pri Trnave bolo 5. marca prijaté uznesenie s odporúčacím návrhom pre ministra školstva zaoberať sa zlúčením univerzít do konca roka 2015. Znepokojivou skutočnosťou podľa nás je, že vedeniu ani jednej z univerzít nebol predložený plán realizácie spomínaného zlúčenia,“ píše sa vo vyhlásení, ktoré za signatárov poskytol Marián Brna.

Podľa vyhlásenia ani avizované zníženie administratívnych nákladov ako hlavný cieľ procesu nie je podložené finančnou analýzou. Dôležitým bodom bolo, ako sa uvádzajú študenti TU, neprizvanie oboch rektorov k rokovaniu vlády, nakoľko tí až následne zaujali stanovisko k vládnemu zámeru. Vedenie ani jednej z univerzít dovtedy neprijalo žiadne rozhodnutie, týkajúce sa zlúčenia TU a UCM. „Ide o prekvapivý krok, hoci sa o zlúčení vedie neformálna diskusia už niekoľko rokov,“ uvádza sa v texte.

„Akademické prostredie na univerzitách sa tradične považuje za miesto, ktoré nie je a nemá byť bojiskom politických záujmov. Obávame sa, že pripravovaná integrácia môže vážnym spôsobom skomplikovať priebeh nadchádzajúcich komplexných akreditácií a ohroziť dodržiavanie ich pravidiel. Navrhovaný postup je o to znepokojivejší, že sa neprihliadlo na názory pedagógov a študentov, teda tých, ktorých by sa realizácia uznesenia vlády dotkla najvýraznejšie,“ píše sa vo vyhlásení.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #Univerzita sv. Cyrila a Metoda #Trnavská univerzita #zlúčenie