Budúca prvá dáma žije v ústraní, chce sa starať o deti

Väčšina Slovákov spoznala novozvoleného prezidenta Andreja Kiska až po ohlásení jeho kandidatúry na post hlavy štátu v roku 2012. Ani po jeho úspechu v sobotňajšom rozhodujúcom kole prezidentských volieb ale prakticky nepoznajú budúcu prvú dámu.

31.03.2014 13:53
Andrej Kiska, Natália Kisková, dcéra, Foto: ,
Po boku Andreja Kisku sa počas kampane objavovala jeho dcéra Natália.
debata (17)

Kiskova manželka sa po celú dobu kampane držala skôr v ústraní. To sa zrejme nezmení ani po tom, čo sa Kiska v polovici júna ujme prezidentského ú­radu.

Nováčik v politike, podnikateľ a milionár Kiska je druhýkrát ženatý. So súčasnou manželkou, tridsaťosemročnou Martinou, má budúca hlava štátu dve deti. Kisková na verejnosti v uplynulých mesiacoch nevystupovala a počas kampane sa spolu s potomkami presťahovala do Prahy. Kiska tento krok zdôvodňoval tým, že rodina bude chránená pred antikampaňou, ktorej čelil pred voľbami. Namiesto manželky sa po jeho boku objavovala najmä dcéra z prvého manželstva.

Budúca prvá dáma nedávno týždenníku Život povedala, že rozhodnutím manžela kandidovať na prezidenta nebola nadšená kvôli strate súkromia rodiny. „Naďalej sa chcem v pokoji venovať výchove našich dvoch malých detí a vlastnému obchodu,“ uviedla Kisková. Úlohu prvej dámy označila za veľmi virtuálnu. Vlani vystriedala manžela na poste šéfa správnej rady charitatívnej organizácie Dobrý anjel, ktorú Kiska založil.

Postavenie prvej dámy nie je samostatne upravené. Podľa odborníkov na protokol sa od prvej dámy však očakáva účasť napríklad na oficiálnych podujatiach počas návštev zahraničných politikov na Slovensku. Sám Kiska naznačil, že jeho manželka bude ako prvá dáma vystupovať iba tam, kde si to vyžiada protokol. „Zhodli sme v tom, že prvoradá je pre ňu starostlivosť o naše deti. Ja som za to na ňu pyšný a pokúsim sa jej v tom pomôcť,“ povedal.

Súčasná prvá dáma Silvia Gašparovičová často vystupuje po boku hlavy štátu a počas návštev zahraničných prezidentov organizuje takzvaný dámsky program. Pracuje tiež pre vlastnú nadáciu.

Ani rodina premiéra Roberta Fica, Kiskovho neúspešného protikandidáta v prezidentských voľbách, sa do kampane šéfa sociálnych demokratov nezapojila. Ficova manželka Svetlana, docentka práv a advokátka, sa na verejných podujatiach premiéra často nezúčastňuje.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #prezidentské voľby 2014 #Andrej Kiska #prvá dáma