Vzdá sa Kiska biznisu?

Prezident a podnikateľ. S príchodom Andreja Kisku do Prezidentského paláca sa slovenská politika prvýkrát stretáva s tým, že prezident zároveň robí biznis.

31.03.2014 20:00 , aktualizované: 01.04.2014 08:00
Andrej Kiska Foto: ,
Andrej Kiska.
debata (223)

Celkom vlastní alebo spoluvlastní tri firmy, okrem toho v dvoch je konateľom a v jednej aj manažérom. V rozhovore pre RTVS v nedeľu povedal, že sa svojich podielov ani po nástupe do funkcie nemieni vzdať. Právnici aj politológovia sa však zhodujú v jednom. Ako morálna autorita, ktorou by prvý muž štátu určite mal byť, by mal Kiska ich predaj zvážiť.

Nový prezident sa netají tým, že je finančne zabezpečený človek. Nezbohatol len na predaji nebankoviek, za čo mal podľa vlastných slov zarobiť cez 10 miliónov eur. V Prahe naďalej vlastní akciovku 42 Financial Services a v ďalšej českej nebankovke TGI Money so sídlom v Ostrave má 33-percentný podiel. Popri tom pôsobí ako konateľ v dvoch popradských eseročkach. V jednej z nich je zároveň aj manažérom.

Prezident podľa ústavy nesmie vykonávať inú platenú funkciu alebo podnikať a rovnako nesmie byť v riadiacej funkcii akejkoľvek firmy. Znamená to, že nemôže byť konateľom alebo plateným zamestnancom. V opačnom prípade by išlo o konflikt záujmov. Podiely vo firmách však vlastniť môže.

PIANO

Prečítajte si aj komentár Mariána Repu Dve stoličky.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Podľa ústavného právnika Eduarda Bárányho je však na zamyslenie, či je vhodné, aby prezident spoluvlastnil práve nebankovku. „Tu vidím silný morálno-politický problém. V nebankovkách ide o činnosť, ktorá sa svojou podstatou nezhoduje s očakávaniami na osobu, ktorá má zastávať post hlavy štátu,“ upozorňuje.

Podielové vlastníctvo vo firmách, ako tvrdí Bárány, právnou prekážkou pre výkon funkcie prezidenta nie je, problém by podľa neho vznikol, ak by sa snažil zasahovať do ich riadenia.

Konflikt záujmov by nastal vtedy, ak by sa Kiska ako nový prezident nevzdal riadiacich funkcií vo svojich firmách. „Konateľom už určite nebude môcť byť. Rovnako sa to týka aj funkcie manažéra. Akákoľvek snaha o manažovanie firiem je už podľa zákona problém,“ spresňuje právnik.

Na otázky denníka Pravda, či sa Kiska plánuje vzdať svojich podielov a ako sa vyrovná s vedúcimi funkciami vo svojich firmách pred nástupom do prezidentského úradu, odpovedali z jeho volebného tímu stručne. „Andrej Kiska bude postupovať plne v súlade s tým, čo v takýchto situáciách od ústavných činiteľov vyžaduje zákon,“ uviedol Michal Račko. Vo verejnoprávnej televízii sa vyjadril presnejšie.

„Podielov vo firmách tam, kde som akcionárom, kde zhodnocujem svoje prostriedky, sa nemienim vzdať. Presne v zmysle zákona určite nebudem aktívne podnikať, nebudem aktívne pôsobiť v žiadnej spoločnosti, ale čo sa týka samotnej investície do akcií v jednotlivých spoločnostiach, nevidím žiaden dôvod sa ich vzdať,“ reagoval v nedeľu Kiska.

Advokát Radovan Pala z kancelárie TaylorWesing e/n/w/c/ vysvetlil, že to, že verejný funkcionár vlastní nejaký podiel v spoločnosti, neznamená, že aj podniká. „Podniká len spoločnosť. Problém by bol, ak by v tej spoločnosti pôsobil v dozornej rade alebo vykonával nejakú riadiacu funkciu, prípadne ak by existenciu majetkového podielu nepriznal,“ povedal advokát. V zákone o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov sa hovorí, že musia priznať majetkový podiel, ak jeho hodnota presahuje 35-násobok minimálnej mzdy, to je dnes 12 320 eur.

Novozvolený prezident viackrát pred voľbami vyhlásil, že ak vyhrá, vzdá sa celého prezidentského platu. Politológovia hodnotia toto gesto ako zarážajúce. „Žiadny jednotlivec, tým menej krajina, nie je taká bohatá, aby si mohla dovoliť mať pracovníka, ktorý pracuje a vykonáva svoju funkciu zadarmo. Dúfajme, že zváži, či sa zriekne vlastníckych podielov vo firmách a za svoju prácu si vezme aj zaslúženú plácu,“ hovorí politológ Michal Horský.

To, že prezident by mal mať príjmy len z výkonu svojej funkcie, si myslí aj politológ Juraj Marušiak. „Prezident by sa mal plnohodnotne sústrediť na výkon svojej funkcie a mal byť mať príjmy len z toho. Bude predsa prvým zamestnancom štátu. Z morálneho hľadiska by bolo vhodné, ak by sa vzdal svojich vlastníckych podielov,“ konštatoval Marušiak.

Kiskova česká nebankovka TGI Money poskytuje takzvané americké hypotéky, pri ktorých síce spotrebiteľ môže peniaze použiť na čokoľvek, ale musí ručiť nehnuteľnosťou. O ňu pri nesplácaní môže občan podľa všeobecných obchodných podmienok spoločnosti TGI Money prísť. Pri nesplácaní má totiž nebankovka tvrdší postup ako banky.

Nebankovky sa často uchádzajú o klientov, ktorí nedostanú úver v banke. TGI Money neskúma príjem klienta, čo môže zvyšovať pravdepodobnosť, že spotrebiteľ nedokáže úver splácať a o nehnuteľnos­ť príde.

Kiska predal všetky svoje slovenské nebankovky vrátane splátkových spoločností Quatro a Triangel v roku 2005 spoločnosti Consumer Finance Holding, ktorú vlastní VÚB banka. V Holdingu pôsobil do roku 2007 ako člen predstavenstva. Do roku 2012 bol v dozornej rade.

© Autorské práva vyhradené

223 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Andrej Kiska