Zo štvrtiny studní na západe sa nedá piť

Voda z každej štvrtej studne na západe Slovenska nie je vhodná na pitie. Zistil to Úrad verejného zdravotníctva a jeho bratislavská pobočka po tom, čo obyvateľom Trnavského a Bratislavského kraja bezplatne otestovali vodu.

31.03.2014 20:00
debata (16)

Ako dopadli studne v ďalších krajoch, sa ich majitelia dozvedia v najbližších dňoch.

Úrad verejného zdravotníctva a jeho bratislavská pobočka prijali spolu až 556 vzoriek, ktoré pochádzali prevažne z Bratislavského, ale aj z Trnavského kraja. Pri príležitosti Svetového dňa vody v nich hygienici zadarmo skúmali množstvo dusičnanov a dusitanov. Zvýšený výskyt týchto látok môže spôsobiť zdravotné problémy.

Testy ukázali, že až 157, čiže štvrtina vzoriek, mala viac dusičnanov, ako povoľuje norma. Znamená to, že túto vodu by ľudia vôbec nemali piť. Povolená hranica dusičnanov na liter je 50 miligramov, 31 vzoriek prekročilo túto hodnotu viac ako dvojnásobne, 14 viac ako trojnásobne. Našli sa aj studne s 300 či 500 miligramami na liter.

Vzorky s kritickými hodnotami dusičnanov a dusitanov pochádzali napríklad z obcí Sekule, Budmerice, Hubice, Jablonové, Rohov, Lozorno a mnohých ďalších. Problémovú vodu však mali aj studne vo väčších mestách, ako sú Pezinok, Senec či Sereď.

Starosta obce Rohov Roman Ravas sa zlým výsledkom nečuduje. „Nemáme verejný vodovod ani kanalizáciu. Polovica domov dokonca nemá ani žumpu a po nociach vypúšťa všetky splašky do potoka. Môže dôjsť k priesakom,“ vysvetľuje s tým, že proti nezodpovedným majiteľom nevie zakročiť. Problémom je aj to, že do skladiska vnútri obce viaceré firmy dovážajú hnoj. „Kedysi bolo skladisko dobre zaizolované, aby sa nič nedostalo do potoka a spodných dôvod. Lenže teraz je to spustošené a hnojovica steká mimo,“ rozhorčuje sa Ravas.

Nevhodnú vodu mali aj studne v obci Sekule. Niektorí obyvatelia sa napriek tomu nechcú pripojiť na verejný vodovod. „Žiadna studňa v našej obci nezodpovedá normám a ja to viem. Lenže mnohí dôchodcovia odmietajú verejný vodovod. Vraj zo studne pili 50 či 60 rokov a nič sa im nestalo. Svoje zohráva aj cena,“ vysvetľuje starostka obce Sekule Pavla Maxianová. Okrem toho žumpy tu vraj nie sú utesnené a všetko sa dostáva do pôdy. Onedlho by však mala byť hotová kanalizácia.

Práve septiky, žumpy, skládky odpadov či pastviny sú najčastejšími zdrojmi dusičnanov. Preto by sa studne mali umiestňovať ďaleko od nich. Podľa hovorkyne úradu verejného zdravotníctva Lenky Skalickej dusičnany sú nebezpečné a pri dlhodobom používaní sa môžu v tráviacom trakte meniť na dusitany, ktoré podporujú rozvoj nádorových ochorení. Obzvlášť citlivé sú deti – dojčatá do troch mesiacov. V ich prípade môže dôjsť až k úmrtiu.

Majitelia studní s nevyhovujúcou vodou majú viacero možností. Prvou je napojenie na verejný vodovod, ak ho obec má. Zásobovanie z neho sa totiž považuje za najbezpečnejšie, keďže voda prechádza opakovanou kontrolou. „Druhou možnosťou je odhaliť, lokalizovať a odstrániť možné zdroje znečistenia v blízkosti zdroja podzemnej vody a rozbor vody zopakovať,“ hovorí Skalická. Bezplatné testovanie, ktoré pred dvoma týždňami robil Úrad verejného zdravotníctva, bolo len orientačné. Ak majú majitelia záujem o podrobnú analýzu vody, musia si pripraviť aspoň 120 eur.

Okrem Bratislavy zverejnili výsledky aj niektoré regionálne úrady, ktoré prevažne kopírujú situáciu hlavného mesta. V niektorých okresoch je voda ešte horšia. Napríklad Topoľčany hlásia znečistenie až v 70 percentách testovaných studní.

„V našom okrese nemajú pripojenie na verejný vodovod len tri obce, Blesovce, Lipovník a Nemečky. Je možné, že vzorky pochádzajú práve odtiaľ. Za socializmu bolo veľmi intenzívne poľnohospodárstvo, chemikálie z hnojív sa mohli dostať aj do podložia. Obyvatelia týchto obcí to riešia rôzne, kupujú si minerálky na pitie a vodu zo studní využívajú len v záhradkách,“ vysvetľuje primátor Topoľčian Peter Baláž.

Nepriaznivé výsledky mal aj okres Stará Ľubovňa. Voda tu nie je pitná v každej piatej studni. Medzi problematické patrí napríklad mesto Podolínec, z ktorého pochádzali tri znečistené vzorky. Primátorka Podolínca Iveta Bachledová nevie, čím by vysoké množstvo dusičnanov mohlo byť spôsobené. Podľa jej slov ide pravdepodobne o individuálne prípady a nie o problém studní v celom meste.

Naopak, v testovaní vody veľmi dobre skončil Trenčín. Z 309 odovzdaných vzoriek bola len jedna s vysokým množstvom dusičnanov.

Majitelia studní, ktorí odovzdali vzorku vody, môžu nájsť výsledky na webe konkrétneho regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Výsledky za celé Slovensko by sa mali objaviť začiatkom apríla.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #studne #západné Slovensko