Oklamaná dôchodkyňa: Kvôli dlhom som nemohla spávať

Opletačky a kopa strachu. Nielen tým musela prejsť 72-ročná Bratislavčanka Iveta po podpísaní napohľad výhodnej zmluvy. Až po celkovom vyúčtovaní zistila, že sa dala dobehnúť a že na nej známa nebankovka poriadne zarobila.

02.04.2014 08:30
dochodca Foto: ,
Ilustračné foto
debata (179)

Pani Iveta si vzala pôžičku pred dvoma rokmi, keď jej vyrubili vysoký nedoplatok na elektrine. „Z dôchodku 280 eur ledva vyžijem. Nemôžem si dovoliť nič navyše a faktúra ma zaskočila,“ začína svoje rozprávanie s tým, že v regionálnych novinách na prvej strane pravidelne videla ponuky pôžičiek. „Zavolala som na jedno z čísel, že potrebujem peniaze. Ešte v ten deň poobede ku mne prišiel muž v kravate. Nemala som dôvod neveriť mu. Hovoril, že ak budem riadne splácať, úroky sa mi znížia,“ vysvetľuje. S pôžičkou súhlasila a na mieste podpísala zmluvu. Ako priznáva, podmienky na nej si neprečítala, dala sa obmäkčiť sympatickým pracovníkom.

Vytriezvenie prišlo už o niekoľko dní, keď dostala vyúčtovanie. „Bola tam výška mojej pôžičky 600 eur a úroky so všetkými poplatkami 516 eur. Spolu som mala zaplatiť 1 116 eur. Až vtedy mi došlo, čo som urobila. Hanbila som sa, aká som hlúpa hus.“

Našla si brigádu v kamarátkinej firme a poprosila o pomoc aj príbuzných. Bez nich by si vraj so splátkami neporadila. „Bola som úplne hotová. Stále som rozmýšľala, ako to splatím. Nemohla som ani spať, bála som sa. Kúpila som si tabletky na spanie, ale už som myslela na najhoršie – na exekúciu,“ hovorí. Niekoľkokrát ju doma navštívila zamestnankyňa firmy, vraj chce dohliadnuť na včasné platenie. Celú sumu sa jej za šesť mesiacov podarilo uhradiť. Keď však chcela papier s potvrdením, že všetko splatila, nastal problém. „Vyhovárali sa jeden na druhého. Že mi ho nemôžu dať a mám sa obrátiť na niekoho iného. Takto som volala niekoľkokrát, kým mi konečne potvrdenie zaslali,“ hovorí. Ak by nenaliehala, podľa jej slov by ju klamali dodnes.

Podobnú chybu by už nikdy neurobila. „Poučila som sa. Od tejto firmy stále dostávam esemesky a rôzne ponuky poštou. Chcú ma nahovoriť na ďalšiu pôžičku. Ale ja sa už nedám. Len mi je ľúto ľudí, ktorí sa nechajú oklamať. Lebo reklamy tejto spoločnosti sú stále v televízii aj v novinách. Mali by ich zakázať,“ myslí si. V najbližšom čase sa chce odsťahovať z Bratislavy, aby bola bližšie pri svojej rodine. Verí, že ju pred takýmito podvodníkmi ochráni.

© Autorské práva vyhradené

179 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhy #pôžička #úžera